ΟΗΕ: Η πείνα στο Κέρας της Αφρικής θα μπορούσε να επηρεάσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το τέλος του έτους

Κοινοποίηση:
dujjaric

Η ξηρασία και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσαν να αυξήσουν την πείνα στο Κέρας της Αφρικής για 20 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ την Τρίτη.

Ο Στέφαν Ντιζαρίκ, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, είπε ότι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενη πείνα εάν συνεχίσουν να μην πέφτουν βροχές, το κόστος των τροφίμων και των καυσίμων να αυξάνεται και η ανθρωπιστική χρηματοδότηση να παραμένει χαμηλή.

«Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) προειδοποιεί ότι ο χρόνος τελειώνει γρήγορα για τις οικογένειες που αγωνίζονται να επιβιώσουν», είπε ο Ντιζαρίκ. Η έκκληση του WFP τον Φεβρουάριο, η πιο πρόσφατη, συγκέντρωσε λιγότερο από το 4% των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Τους επόμενους έξι μήνες, το WFP χρειάζεται 473 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει την βοήθεια σε όλη την Αιθιοπία, την Κένυα και τη Σομαλία, είπε ο εκπρόσωπος. Η Σομαλία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο λιμού, περίπου 500.000 Κενυάτες βρίσκονται ένα βήμα μακριά από τα καταστροφικά επίπεδα πείνας και τα ποσοστά υποσιτισμού στην Αιθιοπία είναι πολύ πάνω από τα όρια έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το WFP.

Είπε ότι οι χώρες που πλήττονται από την ξηρασία σε όλο το Κέρας της Αφρικής είναι πιθανό να πληγούν περισσότερο από τις επιπτώσεις των συγκρούσεων. «Για να σας δώσω μια ιδέα, το κόστος ενός καλαθιού τροφίμων έχει ήδη αυξηθεί, ιδιαίτερα στην Αιθιοπία, κατά 66% και στη Σομαλία κατά 36%».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: