Ξανθόπουλος για υποκλοπές: Η κυβέρνηση υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους δικαίου

Κοινοποίηση:
ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

H κυβέρνηση Μητσοτάκη κουρελιάζει τους θεσμούς και υπονομεύει την δημοκρατική λειτουργία του κράτους δικαίου, αναφέρει σε δήλωσή του ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση για παρεμπόδιση του έργου της ΑΔΑΕ στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Η δήλωση του Θ. Ξανθόπουλου

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου(ΕΕΔΑ), το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και o Εθνικός Θεσμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα, με μια ανακοίνωση-κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την εγκαλεί για αντιδημοκρατικές, αντιθεσμικές και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις απέναντι στην Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών(ΑΔΑΕ) κατά την διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών.

Συγκεκριμένα η ΕΕΔΑ, διαπιστώνει σοβαρά ζητήματα ως προς την ορθή, δημοκρατική και απρόσκοπτη συγκρότηση και λειτουργία ορισμένων Ανεξαρτήτων Αρχών, εκφράζει την ανησυχία της για την σπουδή επιλογής νέων μελών της ΑΔΑΕ η οποία απέκλεισε την αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων και τονίζει ότι ο ορισμός νέων Μελών με πλειοψηφία μικρότερη της απαιτούμενης από το άρθρο 101Α του Συντάγματος είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτος.

Αναφέρει επίσης ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Χ. Ράμμος, ενημέρωσε τα Μέλη της ΕΕΔΑ για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει κατά την άσκηση των καθηκόντων του τον τελευταίο καιρό. Συγκεκριμένα “κατήγγειλε προσπάθειες παρεμπόδισης της εκτέλεσης ελέγχων από την Αρχή στις εγκαταστάσεις παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και κρατικών υπηρεσιών, δυσφημιστικές και απειλητικές αναφορές εις βάρος του από επίσημα όργανα του Κράτους, τη μη νόμιμη επιλογή Μελών της ΑΔΑΕ λόγω έλλειψης της απαραίτητης συνταγματικής πλειοψηφίας καθώς και την κλήση σε απολογία ενώπιον της Δικαιοσύνης Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού της Αρχής για τις απόψεις τους και τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους. Όλα τα ανωτέρω συντελούν στη δημιουργία ενός «καταθλιπτικού, τοξικού κλίματος» εντός του οποίου καλείται το προσωπικό της Αρχής να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του. Η ΕΕΔΑ τονίζει ότι η απρόσκοπτη και χωρίς παρεμβάσεις λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και η διασφάλιση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Μελών τους συνιστά απαράβατο κανόνα για την ομαλή λειτουργία ενός Κράτους Δικαίου. Τα Μέλη Ανεξαρτήτων Αρχών δεν πρέπει να διώκονται ποινικά για την εκτέλεση των καθηκόντων τους”.

Είναι πλέον φανερό σε όλους, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκτός από το δίδυμο σκάνδαλο των υποκλοπών και της συγκάλυψης του, βαρύνεται και με το σκάνδαλο της ευθείας παρέμβασης στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών. Η θεσμική εκτροπή, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης, καλά κρατεί. Με την αντιδημοκρατική αυτή συμπεριφορά της πλήττει το κράτος δικαίου και εκθέτει τη χώρα διεθνώς. Να είναι σίγουρη όμως ότι τίποτα δεν θα μείνει κρυφό. Το σκάνδαλο των υποκλοπών θα αποκαλυφθεί και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ……με εμενα τι θα γινει ? απο 1978 παρακολουθειτε το τηλεφωνο μου και τα τηλεφωνα των συγγενων και φιλων μου…..τοσο πολυ σας δουλεψε ο Αυδη μ αγας ο πομακος -σαρακατσανος πρωην σκαταρχακος του ΕΣ? Γιατι δεν με κανατε εστω και μια ερωτηση ? ….ημουν δουλευταρας και αξιοπρεπης και δεν υπεγραφα κλεμενες δαπανες και γιαυτο πρεπει να παρακολουθουμαι?

Comments are closed.