ΞΕΦΤΙΛΑ! 80.000 συνταξιούχοι έλαβαν λάθος αναδρομικά – Ποια η απάντηση του ΕΦΚΑ

Κοινοποίηση:
αναδρομικα

Μία ημέρα μετά την έναρξη των καταβολών των αναδρομικών το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων καταγγέλλει ότι έγιναν λάθη στα ποσά που αφορούν περίπου 80.000 συνταξιούχους δικαιούχους αναδρομικών και οδηγούν σε απώλειες αρκετών εκατοντάδων ευρώ.

Σύμφωνα με το Δίκτυο, τα λάθη προέκυψαν στους συνταξιούχους οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από το 2012 έως το 2016 και έλαβαν οριστικές συντάξεις κύριων και επικουρικών μετά το 2016 (έπαιρναν μόνο προσωρινή στην κύρια ή οριστική μόνο στην κύρια). Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Δικτύου, τα λάθη αφορούν κυρίως συνταξιούχους που δεν είχαν λάβει λόγω καθυστέρησης επικουρική σύνταξη, με αποτέλεσμα να τους γίνεται μικρότερη κράτηση έως και μηδενική το επίμαχο ενδεκάμηνο 2015-2016.

«Έκανε τεράστιο λάθος η κυβέρνηση επιλέγοντας να επιστρέψει αναδρομικά του ν. 4093/12 μόνο στις κύριες συντάξεις, γιατί η κράτηση του ν. 4093/12 υπολογίζεται στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης», τονίζει το ΕΝΔΙΣΥ και συμπληρώνει πως όταν οι συνταξιούχοι δεν είχαν λάβει λόγω καθυστέρησης επικουρική σύνταξη, γινόταν μικρότερη κράτηση έως και μηδενική το επίμαχο ενδεκάμηνο 2015-2016. «Έτσι, οι συνταξιούχοι διαπιστώνουν απώλειες στο τελικό ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν», επισημαίνει το Δίκτυο.

Από την πλευρά του ο ΕΦΚΑ αρνείται τα περί λάθους, τονίζοντας ότι είχε προειδοποιήσει με ανακοίνωσή του για κάποιες ειδικές κατηγορίες δικαιούχων που είχαν διαφορές οι οποίες θα τακτοποιηθούν έως το τέλος του χρόνου.

Συγκεκριμένα ο φορέας αναφέρεται σε «ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων που έλαβαν, κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαίου 2016, τα ποσά που παρακρατήθηκαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικά θα επιστραφούν στο σύνολό τους, στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους». Θα υπάρξει δηλαδή και δεύτερη πληρωμή γι αυτή την κατηγορία δικαιούχων.

Πρόκειται για συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά το 2012 και πριν τον Μάιο του 2016 και έλαβαν για πρώτη φορά την μηνιαία κύρια σύνταξή τους μέσα στο 11μηνο ή μετά από αυτό. Αν έλαβαν για πρώτη φορά την σύνταξή τους μέσα στο 11μηνο πήραν τώρα τμήμα των αναδρομικών που δικαιούνται και θα λάβουν τα υπόλοιπα έως το τέλος του έτους.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που είχε υποβάλλει αίτηση το 2014 και πληρώθηκε για πρώτη φορά την σύνταξή του τον Ιανουάριο του 2016. Είχε τις αντισυνταγματικές κρατήσεις που τώρα επιστρέφονται. Έλαβε τα αναδρομικά που δικαιούται για τους μήνες Ιανουάριος – Μάιος 2016. Του οφείλονται τα αναδρομικά των μηνών Ιούλιος – Δεκέμβριος 2015, τα οποία θα λάβει σε δεύτερο χρόνο και έως το τέλος του έτους.

Παραδείγματα ωστόσο παραθέτει και το ΕΝΔΙΣΥ βάσει ενημερωτικών καθώς και οριστικών συντάξεων. Πόσα χρήματα έπρεπε να λάβουν και πόσα κατατέθηκαν στην τράπεζα. Τα παραδείγματα είναι από μέλη του ΕΝΔΙΣΥ.
Παράδειγμα 1

Ημερομηνία Συνταξιοδότησης Κύριας Σύνταξης Σεπ-13

11μηνο Κράτηση υπέρ ΕΟΠΥΥ Ν4093/2012 4051/2012 Καθαρό ποσό

Ιουν-15 4% 48,23€ 0 46,30€

1/7/2015 – 4/2016 6% 48,23€ 0 453,36€

Έπρεπε να λάβει: 499,66€

Έλαβε: 0€
Παράδειγμα 2

Ημερομηνία Συνταξιοδότησης Δεκ-12

Έλαβε Έπρεπε να λάβει

891,62€ 1618,85€

Διαφορά -727,23

Παράδειγμα 3

Ημερομηνία Συνταξιοδότησης 14/11/2014

Έλαβε Έπρεπε να λάβει

668,85€ 1609,25€

Διαφορά -940,4
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζητά από τους συνταξιούχους που τους επιστρέφονται τα αναδρομικά να κρατήσουν το ενημερωτικό σημείωμα της τράπεζας και να το φωτοτυπίσουν. Ειδικά σε εκείνους οι οποίοι έχουν καταθέσει αγωγές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

8 Σχόλια

  1. ΓΡΑΜΜΗ ΣΕ ΣΤΟΙΧΗΣΗ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ. ΑΥΤΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ 1,4 ΔΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ. ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΠΟΣΑ). ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΕΛΕΓΞΕΙ.ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΟ ΔΙΣ. ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΠΑΧΑΛΟ,ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΡΕΚΛΙΝΓΚ ΑΠ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΓΙΑ ΚΡΥΦΟ ΧΡΕΟΣ, Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΤΑΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΕΦΚΑ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ, ΕΝΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΛΛΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ,ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ…ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ. ΟΣΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΖΟΥΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙ ΑΝ ΠΑΡΟΥΝ….ΚΑΤΣΕ ΣΥ ΤΩΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΜΑΣΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ, ΑΤΛΑ,ΗΛΙΟ ΚΑΙ …ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑΤΑ.

  2. Στούς μέ άρτιο ΑΜΚΑ πιστωθηκε Επικούρηση καί αναδρομικα αλλά όχι η Σύνταξη γιατί έπεσε τό Σύστημα !

  3. ΛΟΓΑΡΙΑΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΛΟΠΗΣ 234 ΕΥΡΩ ΕΠΙ 12 ΙΣΟΝ 2.748 ……………ΒΑΛΑΝΕ 554 ΕΥΡΩ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ……..ΚΥΡΙΕ ΑΥΤΙΑ ΒΓΕΣ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΗΣ ΚΑΙ ΒΓΑΛΕ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙς ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΕΠΙ ΤΟΣΟ 3000 ΕΥΡΩ ΤΟΣΟ ΕΠΙ ΤΟΣΟ 5779 ΕΥΡΩ ΠΟΙΜΑ ΣΤΟ ΠΟΙΜΑ ΔΕΝ ΒΑΡΕΘΗΚΑΤΕ ΝΑ ΛΕΤΕ ΨΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΤΟΣΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΦΤΑΙΝΕ ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΣΤΕ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΑ ΛΙΓΑ ΤΑ ΑΝΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΠΕΤΑΗ ΨΙΧΟΥΛΑ ΚΡΙΜΑ ΛΙΓΟ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ………………ΜΑΣ ΒΥΘΗΣΑΤΕ ΣΤΟ ΨΕΜΜΑ …………….ΑΜΑΝ ΠΙΑ ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ…………….

  4. Ποια αναδρομικά ρε εδω στους συνταξιουχους σήμερα που έχουν ζυγό ΑΜΚΑ δεν πιστώθηκε η σύνταξη τους!!!!

  5. Ας διαφοροποιηθει επιτελους καπου αυτη η κυβερνηση απο το συριζα!!!! Ολα ιδια πια……

  6. Ξεφτιλα, δεν λετε, τιποτα! Ξερετε, ποσα πηρα; Περιπου 330 €! Ειμαι πυρ και μανια! Εδω να υπενθυμησω, την περιπτωση Λιμενικου, που θα παρει ελαχιστα, σε συγκριση με αυτα, που δικαιουται! Ψαχνοντας και πηγαινοντας σε δικηγορο, ανακαλυψε οτι τον υπολογισμο των αναδρομικων, τον εχουν αναθεσει, σε Ιδιωτικη εταιρεια, η οποια και του εκανε περικοπη, της ταξης του 97%! Τι συμβαινει; Θα το μαθουμε; Στο τσακ γλυτωσαν, το μπαχαλο, που ειχα σκοπο, να κανω! Λιμπα, θα τα εκανα!

  7. ΕΦΚΑ χειρότερη υπηρεσία δεν υπάρχει. Πάρα την συνένωση λειτουργεί σαν διαφορετικά ταμεία. Ακόμη και στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών παρά την πάγια εντολή την εισπράττουν σε διαφορετικές ημερομηνίες μετά την λήξει.

Leave a Response