Νίκος Δένδιας: Προανήγγειλε κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας και ΗΠΑ για τις θάλασσες

Κοινοποίηση:
ΔΕΝΔΙΑΣ

Εάν η Τουρκία έχει συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις ότι δε θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να συμφωνήσει στον βαθμό που της πέφτει λόγος στην αναβάθμιση των υπαρχόντων οπλικών της συστημάτων, αν μετά από ένα χρονικό διάστημα απειλούν εμάς στο Αιγαίο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας σχετικά με τις αντιρρήσεις της χώρας μας στην ενδεχόμενη προμήθεια της Τουρκίας με F -16 ή την αναβάθμιση όσων μαχητικών ήδη έχει από τις ΗΠΑ.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ήταν σαφής: «Κατά τούτο η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όσες δυνατότητες έχει, όπου τις έχει, για να σταματήσει την αναβάθμιση των τουρκικών οπλικών συστημάτων στον βαθμό που η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, μας απειλεί, συνεχίζει με το Casus Belli».
Ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι «αν μιλήσουμε κάποτε για μια άλλη Τουρκία, τότε θα υπάρχει και μια άλλη ελληνική στάση. Η Ελλάδα εύχεται πάντα με συνέπεια να υπάρξει μια άλλη Τουρκία».
Όσον αφορά το αν υπήρχαν ευήκοα ώτα στις ΗΠΑ για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και όλη την ελληνική αποστολή, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, ο κ. Δένδιας ανέφερε χαρακτηριστικά «δε θα σας πω εγώ, κοιτάξτε τις φωτογραφίες και τα στιγμιότυπα», παραπέμποντας στη θερμή υποδοχή του πρωθυπουργού, σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετήσεις του με Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Η όλη σημειολογία αυτής της επίσκεψης και ο τρόπος που μας δέχθηκαν δίνει όλες τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν» συμπλήρωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ μιλώντας στο Star.
Επίσης, ο Ν. Δ΄ένδιας, ερωτηθείς για τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε ότι κάλυψαν ζητήματα από την Τουρκία ως τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και από την Ανατολική Μεσόγειο ως τη Λιβύη και την Ουκρανία.

Προανήγγειλε μάλιστα ελληνοαμερικανική πρωτοβουλία για τις θάλασσες, η οποία θα ανακοινωθεί από κοινού με τις ΗΠΑ τον Ιούνιο.

«Να σταματήσει η Άγκυρα τα ανατολίτικα παζάρια»
Σχετικά με τις αντιρρήσεις της Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι ο pρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει τοποθετηθεί ήδη.

«Δεν είναι καιρός για παζάρια και δε χωράνε παζάρια. Η Τουρκία ήδη είναι αρκετά εκτεθειμένη μη επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία, το γεγονός ότι όλα τα mega yachts των Ρώσων ολιγαρχών είναι αγκυροβολημένα στο Μποντρούμ και τις ακτές της Τουρκίας από μόνο του εκθέτει την Τουρκία, τη στιγμή που οι Ουκρανοί μάχονται για την ελευθερία τους και την ανεξαρτησία τους. Το τελευταίο που θα έπρεπε – αν μου επιτρέπεται γιατί είναι μία ανεξάρτητη χώρα και αυτή θα κρίνει – να κάνει η Τουρκία είναι να αρχίσει τα ανατολίτικα παζάρια. Δε θα την ωφελήσει» διαμήνυσε ο κ. Δένδιας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας, η οποία θα τροφοδοτεί με ενέργεια τη Βουλγαρία και άλλες χώρες της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω της Αλεξανδρούπολης, της οποίας ο ρόλος αναβαθμίζεται και μέσω των γενικότερων υποδομών, όπως και με τη μεταφορά ρεύματος από την Αφρική που «θα επιβεβαιώσουν ότι η Ελλάδα θα είναι ο σημαντικότερος κόμβος ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και την αναβάθμιση του γεωπολιτικού της ρόλου.

Απάντηση στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Δένδιας απέδωσε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στα αποτελέσματα της πρωθυπουργικής επίσκεψης στις ΗΠΑ στο ότι η χώρα έχει εισέλθει στον τελευταίο χρόνο προ των εκλογών και χαρακτήρισε «μίζερη» τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. «Εγώ αυτό το οποίο θα περίμενα από την αξιωματική αντιπολίτευση – που ασκεί κριτική και έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική- να πει «δυο καλές κουβέντες» και ότι θα περίμενε από τον κ. Τσίπρα να συγχαρεί τον πρωθυπουργό στο συγκεκριμένο ζήτημα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. “” Προανήγγειλε μάλιστα ελληνοαμερικανική πρωτοβουλία για τις θάλασσες, η οποία θα ανακοινωθεί από κοινού με τις ΗΠΑ τον Ιούνιο. “” ποιες θαλασσες ενοουν?? κατω απο τον διεθνη νομο?? πολυ ενδιαφερον… για να δουμε εαν θα ειναι και το Ι.S.A. ανακατεμενο….. το -σταν ειναι μελος αλλα οχι η ουσα και η τουρκια.

Comments are closed.