Νέος χρησμός Kiyosaki – Η επόμενη που θα καταρρεύσει θα είναι η Bank of Japan

Κοινοποίηση:
ΚΑΓΙ

Στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank, ο ειδικός στα χρηματοοικονομικά Robert Kiyosaki προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα μιας παγκόσμιας δύναμης μπορεί να είναι η επόμενη που θα χρεοκοπήσει.
“Η μεγαλύτερη τράπεζα που πρόκειται να καταρρεύσει είναι η Bank of Japan”, εξήγησε ο Kiyosaki.
Λόγω του ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας οδήγησε τα επιτόκια στο μηδέν και χρηματοδότησε τις αγορές παραγώγων θα αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα.
Και η αγορά παραγώγων, όπως είπε ο Warren Buffett για τα παράγωγα, είναι όπλα μαζικής οικονομικής καταστροφής και η αγορά παραγώγων στον κόσμο σήμερα, που χρηματοδοτείται από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, είναι ένα τετράκις εκατομμύριο δολάρια”, ανέφερε ο Kiyosaki.
Τα σχόλια του συγγραφέα του “Rich Dad, Poor Dad” έρχονται εν μέσω αυτού που ορισμένοι έχουν χαρακτηρίσει αισιόδοξα ως ράλι της αγοράς, αλλά ο Kiyosaki αμφισβήτησε την ιδέα της επιστροφής, επισημαίνοντας ζητήματα με τις αγορές παραγώγων.
Προειδοποίησε επίσης ότι η ισχυρή σύνδεση της Τράπεζας της Ιαπωνίας με τις αγορές παραγώγων την έθεσε σε πιο ευάλωτη θέση και απειλεί με μεγαλύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Δεν έχουμε δει ακόμα το κραχ να έρχεται…

Σύμφωνα με τον Kiyosaki δεν έχουμε δει ακόμα το κραχ να έρχεται.
Εκτός από το ζήτημα με τις αγορές παραγώγων, επέκρινε τις συνήθειες εκτύπωσης χρήματος μαζί με την επιθετική στρατηγική αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
“Από το 2008, τα επιτόκια πέφτουν, πέφτουν, πέφτουν, πέφτουν, πέφτουν.
Ξαφνικά, τα επιτόκια ανεβαίνουν.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell έχει αυξήσει τα επιτόκια ταχύτερα από κάθε άλλη φορά στην ιστορία.
Έτσι, κάποιος λέει, ‘λοιπόν, παίζει τον Volcker’.
Λοιπόν, ο πρώην πρόεδρος της Fed, Paul Volcker αύξησε τα επιτόκια επί χρόνια.
Ο Powell το κάνει σε διάστημα μηνών”, δήλωσε ο Kiyosaki.

“Η Κίνα μας κυνηγάει”

Ενώ το δολάριο των ΗΠΑ έγινε το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα τη δεκαετία του 1940, η Κίνα έχει λάβει επιθετικά μέτρα για να ανταγωνιστεί οικονομικά και να αντικαταστήσει το δολάριο με το γουάν.
Η αυξανόμενη επιρροή της μέσω προσπαθειών όπως η Πρωτοβουλία Belt and Road Initiative έχει συγκεντρώσει μόνο περισσότερη υποστήριξη για την κομμουνιστική χώρα.
“Το πρόβλημα με τους Αμερικανούς είναι ότι ζούμε σε μια γυάλα.
Δεν μπορούμε να δούμε ότι βλέπουν όλοι.
Και αυτή τη στιγμή, οι BRICS, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα, η Νότια Αφρική και η Σαουδική Αραβία, πρόκειται να στραφούν στο κινεζικό γουάν και αυτό θα στείλει τρισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια πίσω σε εμάς”, δήλωσε ο Kiyosaki.
Παρομοιάζοντας την παγκόσμια οικονομία με ένα ρήγμα, ο Kiyosaki προειδοποίησε ότι οι παράγοντες αυτοί προκαλούν ήδη δονήσεις και ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή.

Ο απερχόμενος Διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda άλλαξε την πορεία των παγκόσμιων αγορών όταν εξαπέλυσε στον επενδυτικό κόσμο μια χιονοστοιβάδα ιαπωνικών μετρητών ύψους 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τώρα ο Kazuo Ueda είναι πιθανό να διαλύσει την κληρονομιά του, θέτοντας τις βάσεις για μια αντιστροφή της ροής που κινδυνεύει να προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια οικονομία.
Λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα πριν από μια βαρυσήμαντη αλλαγή ηγεσίας στην BOJ, οι επενδυτές προετοιμάζονται για το φαινομενικά αναπόφευκτο τέλος μιας δεκαετίας εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων που “τιμώρησε” τους εγχώριους αποταμιευτές και έστειλε ένα κύμα χρημάτων στο εξωτερικό.
Η έξοδος επιταχύνθηκε αφότου ο Kuroda προχώρησε στην καταστολή των αποδόσεων των ομολόγων το 2016, με αποκορύφωμα ένα βουνό υπεράκτιων επενδύσεων αξίας άνω των δύο τρίτων της οικονομίας της Ιαπωνίας.

Οι προθέσεις του Ueda

Όλα αυτά κινδυνεύουν να διαλυθούν υπό τον νέο διοικητή Ueda, ο οποίος μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να τερματίσει το πιο τολμηρό πείραμα εύκολου χρήματος στον κόσμο, την ώρα που η άνοδος των επιτοκίων αλλού έχει ήδη ταρακουνήσει τον διεθνή τραπεζικό τομέα και απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Το διακύβευμα είναι τεράστιο: Οι Ιάπωνες επενδυτές είναι οι μεγαλύτεροι ξένοι κάτοχοι κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και κατέχουν τα πάντα, από βραζιλιάνικο χρέος μέχρι ευρωπαϊκούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και δέσμες επικίνδυνων δανείων στις ΗΠΑ.
Μια αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιαπωνίας απειλεί να ενισχύσει τις διακυμάνσεις στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, οι οποίες κλονίζονται από την πολυετή εκστρατεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και τον νέο κίνδυνο πιστωτικής κρίσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική της BOJ είναι πιθανό να εντείνει τον έλεγχο των τραπεζών της χώρας της στον απόηχο της πρόσφατης αναταραχής των τραπεζών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Δεν εκτιμάται σωστά η αλλαγή

Μια αλλαγή πολιτικής στην Ιαπωνία είναι “μια πρόσθετη δύναμη που δεν εκτιμάται” και “όλες οι οικονομίες της G-3 με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα μειώσουν τους ισολογισμούς τους και θα περιορίσουν την πολιτική τους” όταν συμβεί αυτό, δήλωσε ο Jean Boivin, επικεφαλής του επενδυτικού ινστιτούτου BlackRock και πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας του Καναδά.
“Όταν ελέγχεις μια τιμή και χαλαρώνεις τη λαβή, μπορεί να είναι δύσκολο και ακατάστατο.
Πιστεύουμε ότι είναι μεγάλη υπόθεση το τι θα συμβεί στη συνέχεια”.
Η αντιστροφή της ροής βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Οι Ιάπωνες επενδυτές πούλησαν πέρυσι ένα ποσό ρεκόρ χρέους στο εξωτερικό, καθώς οι τοπικές αποδόσεις αυξήθηκαν λόγω της κερδοσκοπίας ότι η BOJ θα εξομαλύνει την πολιτική της.
Ο Kuroda έριξε λάδι στη φωτιά τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν χαλάρωσε κατά ένα κλάσμα τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας στις αποδόσεις.
Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα έκαναν βουτιά και το γεν εκτινάχθηκε στα ύψη, ταρακουνώντας τα πάντα, από τα κρατικά ομόλογα μέχρι το δολάριο Αυστραλίας.
“Έχετε ήδη δει την αρχή του επαναπατρισμού αυτών των χρημάτων πίσω στην Ιαπωνία”, δήλωσε ο Jeffrey Atherton, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Man GLG, μέρος της Man Group, του μεγαλύτερου δημόσιου αμοιβαίου κεφαλαίου αντιστάθμισης κινδύνου στον κόσμο.
“Θα ήταν λογικό για αυτούς να φέρουν τα χρήματα στην πατρίδα τους και να μην αναλάβουν τον συναλλαγματικό κίνδυνο”, δήλωσε ο Atherton, ο οποίος διαχειρίζεται το Japan CoreAlpha Equity Fund που έχει κερδίσει περίπου το 94% των ομολόγων του κατά το περασμένο έτος.

Επιστροφή στην… πατρίδα

Τα στοιχήματα για μια αλλαγή στην πολιτική της BOJ έχουν μειωθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα αυξάνει την προοπτική ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να δώσουν προτεραιότητα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ο έλεγχος των ισολογισμών των ιαπωνικών τραπεζών από τους επενδυτές έχει αυξηθεί, λόγω της ανησυχίας ότι μπορεί να απηχούν κάποιες από τις πιέσεις που έχουν πλήξει αρκετές περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ότι η συζήτηση σχετικά με τις βελτιώσεις της BOJ θα συνεχιστεί όταν διαλυθούν οι εντάσεις.

Γιατί οι ιαπωνικές τράπεζες είναι σε θέση να αντέξουν την τραπεζική κρίση

Ο Ueda, ο πρώτος ακαδημαϊκός που ανέλαβε ποτέ την ηγεσία της BOJ, αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να επιταχύνει τον ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής κάποια στιγμή αργότερα φέτος.
Μέρος αυτού μπορεί να περιλαμβάνει την περαιτέρω χαλάρωση του ελέγχου της κεντρικής τράπεζας στις αποδόσεις και την εκκαθάριση ενός τιτάνιου προγράμματος αγοράς ομολόγων που σχεδιάστηκε για να καταστείλει το κόστος δανεισμού και να δώσει ώθηση στην ετοιμοθάνατη οικονομία της Ιαπωνίας.
Η BOJ έχει αγοράσει 465 τρισεκατομμύρια γιεν (3,55 τρισεκατομμύρια δολάρια) ιαπωνικών κρατικών ομολόγων από τότε που ο Kuroda εφάρμοσε την ποσοτική χαλάρωση πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, συμπιέζοντας τις αποδόσεις και τροφοδοτώντας πρωτοφανείς στρεβλώσεις στην αγορά κρατικού χρέους.
Ως αποτέλεσμα, τα τοπικά κεφάλαια πούλησαν 206 τρισεκατομμύρια γιεν από τους τίτλους κατά τη διάρκεια της περιόδου για να αναζητήσουν καλύτερες αποδόσεις αλλού.
Η μετατόπιση ήταν τόσο σεισμική που οι Ιάπωνες επενδυτές έγιναν οι μεγαλύτεροι κάτοχοι κρατικών ομολόγων εκτός των ΗΠΑ, καθώς και κάτοχοι περίπου του 10% του αυστραλιανού χρέους και των ολλανδικών ομολόγων.
Κατέχουν επίσης το 8% των τίτλων της Νέας Ζηλανδίας και το 7% του χρέους της Βραζιλίας, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.
Η εμβέλεια επεκτείνεται και στις μετοχές, με τους Ιάπωνες επενδυτές να έχουν ξοδέψει 54,1 τρισ. γεν σε παγκόσμιες μετοχές από τον Απρίλιο του 2013.
Οι συμμετοχές τους σε μετοχές ισοδυναμούν με το 1% έως 2% των χρηματιστηριακών αγορών των ΗΠΑ, των Κάτω Χωρών, της Σιγκαπούρης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συναλλαγματικά κέρδη

Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια της Ιαπωνίας ήταν ένας σημαντικός λόγος που το γιεν έπεσε σε χαμηλό 32 ετών πέρυσι και αποτέλεσε κορυφαία επιλογή για τους traders που αναζητούν εισόδημα για να χρηματοδοτήσουν αγορές νομισμάτων από το ρεάλ της Βραζιλίας έως την ινδονησιακή ρουπία.
“Σχεδόν σίγουρα συνέβαλε σε μια σημαντική πτώση του γεν, σε μια μαζική δυσλειτουργία της ιαπωνικής αγοράς ομολόγων”, δήλωσε ο πρώην υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης και επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jim O’Neill για τις πολιτικές του Kuroda.
“Πολλά από αυτά που συνέβησαν επί Kuroda θα αντιστραφούν εν μέρει ή πλήρως” εάν ο διάδοχός του συνεχίσει την ομαλοποίηση της πολιτικής, αν και η τραπεζική κρίση μπορεί να κάνει τις αρχές να προχωρήσουν πιο προσεκτικά, πρόσθεσε.
Το νόμισμα έχει υποχωρήσει από τα περσινά χαμηλά, βοηθούμενο από την άποψη ότι η ομαλοποίηση είναι αναπόφευκτη.
Προσθέστε σε αυτή την εξίσωση τις περσινές ιστορικές απώλειες των παγκόσμιων ομολόγων και οι Ιάπωνες επενδυτές έχουν ακόμη περισσότερους λόγους να συρρέουν στην πατρίδα τους, σύμφωνα με τον Akira Takei, βετεράνο της αγοράς με 36 χρόνια παρουσίας και διαχειριστή κεφαλαίων στην Asset Management One.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: