«Νέμεσις»: Εντυπωσιακές εικόνες από την πολυεθνική άσκηση στην Κυπριακή ΑΟΖ (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
nemesis-5

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου η πολυεθνική αεροναυτική άσκηση «Νέμεσις», τον γενικό συντονισμό της οποίας είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κύπρου.
Η άσκηση διεξήχθη εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με απεικόνιση πλατφόρμας εξόρυξης και με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροναυτικών δυνάμεων και προσωπικού της Κυπριακής Δημοκρατίας, ξένων χωρών και ιδιωτικών εταιρειών.

nemesis-1
nemesis-2

 

Η άσκηση, την οποία για πρώτη φορά παρακολούθησαν και αντιπρόσωποι εταιρειών εξόρυξης υδρογονανθράκων που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, εκτελέστηκε σε τέσσερις φάσεις.

Η πρώτη φάση αφορούσε αντιμετώπιση τρομοκρατικής ενέργειας στην πλατφόρμα με τη συμμετοχή ανδρών της Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, της Λιμενικής Αστυνομίας και δύο ελικοπτέρων της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας. Η δεύτερη φάση αφορούσε απεγκλωβισμό τραυματιών από την πλατφόρμα με τη συμμετοχή μελών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ η τρίτη περιλάμβανε εγκατάλειψη της πλατφόρμας κι επιχείρηση μαζικής διάσωσης, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, του Ισραήλ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

nemesis-3
nemesis-4
nemesis-5

Η τελευταία φάση της άσκησης αφορούσε αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης. Σε δηλώσεις της, η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου ανέφερε ότι τέτοιες ασκήσεις δίνουν την ευκαιρία στην Κυπριακή Δημοκρατία να δοκιμάσει και να επαυξήσει τις δυνατότητές της ως προς την αντιμετώπιση και διαχείριση περιστατικών κινδύνου μη στρατιωτικής φύσης, στα πλαίσια του γεωτρητικού και γενικά του ενεργειακού της προγράμματος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: