Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Γιατί ο πονοκέφαλος κάθε πρωί είναι ανησυχητικός

Κοινοποίηση:
Πονοκέφαλος-και-ημικρανία-Πού-διαφέρουν

Το Κέντρο Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών της Βρετανίας (NCBI) ισχυρίζεται ότι ένας στους 13 ανθρώπους θα βιώσει κάποια περίοδο στη ζωή του να ξυπνάει με πονοκέφαλο. Παρόλο που οι πονοκέφαλοι τείνουν να είναι αβλαβείς, το να ξυπνάς συχνά με αυτό το είδος πόνου θα μπορούσε να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.

Η άπνοια ύπνου, είναι μια κατάσταση κατά την οποία η αναπνοή μας σταματά και αρχίζει ενώ κοιμόμαστε, και όσοι πάσχουν από αυτήν τείνουν να έχουν αυτό που ονομάζεται αποφρακτική άπνοια ύπνου. Σύμφωνα με το NCBI, είναι ο λόγος που πολλοί ξυπνούν με πονοκέφαλο. «Ο πρωινός πονοκέφαλος θεωρείται σύμπτωμα του συνδρόμου αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο», αναφέρεται στη μελέτη του NCBI.

Άλλα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας μπορεί να περιλαμβάνουν «υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας» καθώς και «δυνατό ροχαλητό, ξύπνημα με αίσθημα πνιγμού ή αγκομαχητού, υπνηλία ή έλλειψη ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας» εξηγεί περαιτέρω το NCBI. Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι αυτοί οι πονοκέφαλοι από άπνοια ύπνου είναι πιο διαδεδομένοι στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες για το ξύπνημα με πονοκέφαλο που είναι αποτέλεσμα κακών συνηθειών ύπνου, όπως η υπερβολική πρόσληψή του. Όσο κι αν τον αγαπάμε, ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους. Όχι μόνο ο υπερβολικός ύπνος, αλλά και η θέση στην οποία κοιμόμαστε: Ναι μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ξυπνάς με έναν πονεμένο και σκληρό αυχένα το πρωί, και μιλώντας στο Marie Claire, η Dr Mariam Adegoke τόνισε ότι οι θέσεις ύπνου μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο, ειδικά αν «έχετε την τάση να κοιμάστε μπρούμυτα», καθώς αυτό προκαλεί ένταση στην πλάτη καθώς αναγκάζεται να καμπυλωθεί.

Επιπλέον, η γιατρός τόνισε ότι όσο κοιμόμαστε, οι μύες μας δεν δουλεύουν τόσο σκληρά για να στηρίξουν το σώμα μας και πρόσθεσε ότι «Σημαίνει ότι όταν σηκώνεστε, οι μύες σας σφίγγονται και προσπαθούν πολύ να υποστηρίξουν τη σπονδυλική στήλη και τον αυχένα σας».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: