Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πως η Nomophobia συνδέεται με τον ναρκισσισμό

Κοινοποίηση:
119856-narcissismwoman1280

Μια νέα μελέτη έρχεται στο «φως» της δημοσιότητας και αποκαλύπτει ότι τα άτομα που έχουν εθισμό με το κινητό τους είναι πιο πιθανό να έχουν και υψηλότερα επίπεδα ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών.

Ο εθισμός στα κινητά ονομάζεται «Nomophobia or No Mobile Phobia», και πρόκειται για τον φόβο της αποσύνδεσης από τη συνδεσιμότητα των κινητών τηλεφώνων, περιγράφει η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής.

Όπως αναφέρει η New York Post, οι ερευνητές Alexandra Maftei και Acnana-Maria Pătrăușanu από το πανεπιστήμιο Alexandru Ioan Cuza, αξιολόγησαν 559 άτομα ηλικιών 18-45 με τεστ που εξηγούσαν τον ναρκισσισμό, το άγχος, τα συμπτώματα του εθισμού στα social media και τη Nomophobia.

Μέσα στο τεστ υπήρχαν ερωτήσεις όπως: «Θα ένιωθες άβολα χωρίς συνεχή πρόσβαση σε πληροφορίες του κινητού σου;» και «πόσο συχνά τον τελευταίο χρόνο χρησιμοποίησες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο πολύ με αποτέλεσμα να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη δουλειά σου;».
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε μια κλίμακα ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σημαντικά επίπεδα της Nomophobia (η φοβία του να μην έχεις το κινητό σου).

Ανακάλυψαν επίσης την επιθυμία και την ανάγκη των ναρκισσιστών να αισθάνονται σημαντικοί μέσω του θαυμασμού από τους άλλους, κάτι που μπορεί εύκολα να εκπληρωθεί από την ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με likes και σχόλια.

Οι συγγραφείς της μελέτης είπαν: «Το πιο σημαντικό εύρημα της παρούσας μελέτης σχετίζεται με τους μεσολαβητικούς ρόλους του εθισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της Nomophobia στη σχέση μεταξύ ναρκισσισμού και στρες».

«Τα άτομα με υψηλό ναρκισσισμό μπορεί να είναι πιο επιρρεπή να αναπτύξουν αυτούς τους εθισμούς, που θα οδηγούσαν περαιτέρω σε αυξημένα επίπεδα άγχους».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: