Νέα Υόρκη: 74% η αύξηση της διαθεσιμότητας γραφείων, λόγω τηλεργασίας

Κοινοποίηση:
broadway

Ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης εμπορικών ακινήτων στον κόσμο, η Blackstone, παρέδωσε τα κλειδιά του 1740 Broadway, ενός πύργου γραφείων 26 ορόφων, ένα τετράγωνο από το Carnegie Hall, στον ειδικό εξυπηρέτη της εμπορικής ασφάλειας (στα εμπορικά ακίνητα υπάρχει ένας ξεχωριστός τύπος εξυπηρέτησης δανείων, που ονομάζεται ειδική εξυπηρέτηση) με υποθήκη 308 εκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει η Commercial Observer.

Η Deutsche Bank έδωσε το δάνειο το 2015 και ανέθεσε στην υπηρεσία ειδικής εξυπηρέτησης Green Loan Services την διαχείριση. Η Blackstone έχει εκτεταμένες συμμετοχές στο Μανχάταν και η απόφαση να παραδοθούν τα κλειδιά στην υπηρεσία Green Loan Service είναι “ένα έκτακτο περιστατικό”, δήλωσε στην CO μια πηγή.

Η Blackstone αγόρασε τον πύργο 621K SF από την Vornado Realty Trust το 2014 για 605 εκατομμύρια δολάρια. Έχει χάσει δύο μεγάλους ενοικιαστές τα τελευταία χρόνια, την δικηγορική εταιρεία Davis + Gilbert που αναχώρησε για το Rudin’s 1675 Broadway το 2019 και την L Brands που δεν ανανέωσε τη μίσθωση 418K SF, και που μετακόμισε στο 55 Water St. το 2020.

«Αυτό το περιουσιακό στοιχείο αντιμετωπίζει ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων και εργαζόμαστε επιμελώς για να βρούμε μια λύση που θα είναι προς το συμφέρον όλων, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών και του δανειστή μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Blackstone για το κτίριο.

Η απόφαση της Blackstone για το 1740 Broadway μοιάζει με τις πρόσφατες κινήσεις της στο Σικάγο, μια ακόμη αγορά γραφείων που υποφέρει από μακροοικονομικές αλλαγές.

Το μέλλον της αγοράς γραφείων σε ολόκληρη την Αμερική βρίσκεται σε κατάσταση ρευστότητας, με πολλούς υπαλλήλους να επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι. Στη Νέα Υόρκη, το ποσοστό διαθεσιμότητας γραφείων του Μανχάταν έφτασε το 17,4% τον περασμένο μήνα, ένα νέο ρεκόρ, σύμφωνα με την Colliers. Από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, η συνολική διαθεσιμότητα έχει αυξηθεί κατά 74,1%.

Πολλά από αυτά τα προβλήματα θα είναι ευκολότερα ορατά στην αγορά CMBS. Δανειολήπτες όπως η Blackstone στο 1740 Broadway συνήψαν μεγάλες συμφωνίες με ένα μόνο περιουσιακό στοιχείο και η πραγματικότητα της αγοράς γραφείων έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα πολλών ιδιοκτητών να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους χωρίς να “ρίχνουν περισσότερα λεφτά” στα ακίνητά τους.

“Τα προβλήματα στο μέλλον θα προέλθουν κυρίως από αγορές που έχουν πολλά παλιά ακίνητα τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα επιθυμητά για τους μεγάλους παράγοντες της ζήτησης αυτές τις μέρες”, δήλωσε ο Ανώτερος Διευθύνων Σύμβουλος της Trepp, Μάνους Κλάνσι, στο Bisnow τον Ιανουάριο. «Θα δείτε ότι στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο και σε άλλα μέρη όπου τα μεγάλα κτίρια που έχουν εννιαψήφιο υπόλοιπο δανείων, θα εγκαταλειφθούν».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: