Μυτιλήνη: Σημαντική η άνοδος του Ιαματικού Τουρισμού στην Ελλάδα

Κοινοποίηση:
mitilini

H Ελλάδα διαθέτει ποιοτικές και πλούσιες φυσικές ιαματικές πηγές για τον λόγο αυτό ο ιαματικός τουρισμός καταγράφει σε παγκόσμιο επίπεδο αύξηση που αγγίζει τα 90 δισ. δολάρια περίπου, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 18% έως το 2025.

Αποτελεί σημαντικό κομμάτι του ελληνικού τουρισμού υγείας, προσελκύοντας αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον από κάθε γωνιά του κόσμου και η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να αξιοποιήσει την πλεονεκτική της θέση

Τα παραπάνω αναδείχθηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Μυτιλήνης, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης των ιαματικών πηγών.

Την ημερίδα, διοργάνωσε το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας-ΕΛΙΤΟΥΡ, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών & Λέσβου και της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Mythical Coast, στην Μυτιλήνη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του πολιτικού, επιστημονικού, επιχειρηματικού κόσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Διεθνώς υπάρχουν καταγεγραμμένες 36.000 εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών σε 130 χώρες, με νέα έργα που εξελίσσονται πυρετωδώς στην παγκόσμια αγορά. Αυτή η επενδυτική τάση αυξάνεται συνέχεια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, ενώ εδώ και χρόνια έχει μεγάλη δυναμική σε Κίνα και Ιαπωνία.

Στον επενδυτικό τομέα, οι ιαματικές πηγές κερδίζουν το ενδιαφέρον των επενδυτών∙ που αντιλαμβάνονται την επιχειρηματική αξία, τόσο της έλξης της ημερήσιας επίσκεψης, όσο και της διαμονής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ιαματικών Πηγών έχει εξάρει τον Ιαματικό θερμαλιστικό πλούτο της Ελλάδας και έχει απευθύνει κάλεσμα, στον επιστημονικό κόσμο και τους παράγοντες του Τουρισμού να συνεργαστούν για να αναγνωριστούν οι «λουτροθεραπείες» ως μια «πολύτιμη ειδικότητα» της Διεθνούς Ιατρικής, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την κλασική ιατρική.

Πόλος έλξης για τον Ιαματικό Τουρισμό η Μυτιλήνη
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην πρόσφατη λειτουργία της Πρότυπης Ιαματικής Μονάδας «Ιπποκράτης», στον Πολυχνίτο και στο μεγάλο ιαματικό ποιοτικό πλούτο, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι το νησί διαθέτει 5 από τις 8 αναγνωρισμένες φυσικές ιαματικές πηγές του Βορείου Αιγαίου και την θερμότερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο μαζί με την Ισλανδία. Η ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού μπορεί να ξεκινήσει από τη Μυτιλήνη και να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: