Μουφτής Κομοτηνής για Αγιά Σοφιά: “Φοβάμαι ότι θα…”

Κοινοποίηση:
agia-sofia

Λανθασμένη και προκλητική χαρακτηρίζει την απόφαση Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Μουφτής Κομοτηνής, Δρ. Χαλήλ Τζιχάντ, σημειώνοντας ότι μπορεί να φέρει εντάσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, ο θρησκευτικός ηγέτης των μουσουλμάνων, τόνισε ότι το μνημείο Αγία Σοφία είναι χριστιανικός ναός που εξυπηρέτησε τους χριστιανούς για περισσότερα από 100 έτη.

Σύμφωνα με το voria.gr, ο Μουφτής Κομοτηνής τόνισε κατηγορηματικά ότι η μετατροπή των χριστιανικών ναών σε τζαμιά, είναι αντίθετη με τις αρχές του Ισλάμ. «Δεν βρίσκεται στις αρχές του Ισλάμ, ούτε στο Κοράνιο και ούτε οι οπαδοί του προφήτη μετέτρεψαν τις εκκλησίες σε τζαμιά. Αυτό δεν έγινε», ανέφερε.

Μάλιστα έφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Χαλίφη Ομάρ, όταν εισέβαλε στην Παλαιστίνη. «Όταν ο Σωφρόνιος, ο σεβασμιότατος χριστιανός ορθόδοξος του έδειξε μπορεί να κάνει την προσευχή του μέσα στο ναό, αυτός αντέδρασε και βγήκε έξω και έκανε την προσευχή του έξω για να μην παρεξηγηθεί η εικόνα αυτή, που να κάνει ο χαλίφης Ομάρ την προσευχή του μέσα στο ναό. Για να μην παρεξηγηθεί, να μην υπάρχει αναταραχή και να μην υπάρχει πρόκληση προς τους χριστιανούς».

Ο μουφτής Κομοτηνής φοβάται μήπως η εξέλιξη αυτή προκαλέσει εντάσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη.

«Εμείς εδώ στην Ελλάδα, βέβαια ζούμε σε αυτή την δημοκρατική χώρα, εδώ στην περιοχή μας τα τζαμιά μας είναι ανοιχτά και καθημερινά κάνουμε τις προσευχές, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αλλά με αυτή την απόφαση εγώ φοβάμαι δηλαδή, στο μέλλον θα υπάρχει ανάμεσα στους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους μίσος από εδώ και πέρα. Δεν ήταν δηλαδή σωστή αυτή η απόφαση».

Ο Μουφτής εκτιμά ότι έπρεπε να παραμείνει μουσείο στην ουδετερότητα, όπως λέει. «Αφού είναι και καταγραμμένο στην κατάσταση του UNESCO είναι παγκόσμια κληρονομιά. Από εκεί και πέρα αυτή η απόφαση δεν μας φέρνει τίποτα άλλο, εκτός από μίσος, μια προκλητική απόφαση», σημείωσε. «Πρέπει ο καθένας να σέβεται την θρησκεία των άλλων και να υπάρχει μια αρμονική συμβίωση και έτσι πρέπει να συνεχίζεται αυτή η ζωή», συμπλήρωσε ο Μουφτής Κομοτηνής.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

 1. Ο/Η αγαπάμε Κομοτηνή, στηρίζουμε Κομοτηνή, γιατί ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ λέει:

  μουφτή, ο υπέρλαμπρος Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, εξυπηρέτησε τους χριστιανούς για περισσότερα από 1000 έτη (όχι 100, όπως λανθασμένα αναφέρεις) ..
  Δεν είναι καταγεγραμμένο σε ιστορικές πηγές, πού έκανε την προσευχή του ο χαλίφης Ομάρ, όμως αυτό που είναι καταγεγραμμένο και αποδεδειγμένο είναι ότι ο μωάμεθ, μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί και την χρησιμοποίησε ως τέτοιο, για περισσότερα από 490 έτη, καταστρέφοντας βάναυσα τον μοναδικό διάκοσμό της (επικάλυψη με σοβάδες και ασβέστη των εκπληκτικών ψηφιδωτών) …
  Επίσης, θερμή παράκληση, μην μας παραμυθιάζεις και προκαλείς το θυμικό μας, όταν λες ότι δεν έγινε μετατροπή των χριστιανικών ναών σε τζαμιά, διότι δήθεν αντίκειται στις αρχές του Ισλάμ, διότι ιστορικές πηγές, μαρτυρίες και εικονογραφημένες απεικονίσεις έχουν καταγράψει αδιαμφισβήτητα, με τα μελανότερα των χρωμάτων, να συμβαίνουν μέσα στους χριστιανικούς ναούς του Πόντου, της Μ. Ασίας, της Καππαδοκίας, της Κύπρου, κλπ., άγριες σφαγές, εξευτελιστικοί βιασμοί, ενσταυλώσεις ζώων, αφοδεύσεις επί ιερών σκευών, λεηλασίες, καταστροφές, ύβρεις, προσβολές …
  Το γεγονός ότι στην Ελλάδα, μία πολιτισμένη Χώρα με αρχές, αξίες και πνεύμα δικαίου, ζουν ΄Ελληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος, που συμβιώνουν αρμονικά και ειρηνικά με τους υπόλοιπους ΄Ελληνες πολίτες χριστιανικού θρησκεύματος, δεν δικαιολογούν τους “φόβους” που εκφράζεις, γιά τον απλούστατο λόγο ότι οι ΄Ελληνες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, έχουν να επιδείξουν μόνον Πολιτισμό και Μεγαλείο Ψυχής μέσα στο διάβα της υπερ-τετράκις χιλιόχρονης Ιστορίας τους και δεν επιδίδονται σε βανδαλισμούς και ασέβειες, ανταποδίδοντας τα ίδια σε υπανάπτυκτους και βέβηλους λαούς …
  Καλό είναι, λοιπόν, να αποβάλεις τους “φόβους” σου και να πάψεις να μιλάς για ενδεχόμενη εκδήλωση μίσους εκ μέρους των χριστιανών εναντίον των μουσουλμάνων, διότι σε ουδέν χριστιανικό κείμενο περιέχεται η λέξις “μίσος” … απεναντίας περιέχονται οι λέξεις αγάπη, αλληλεγγύη, φιλανθρωπία, μεγαλοψυχία, ελεημοσύνη, συγχώρηση …

 2. Κύριε Μουφτή Κομοτηνής. Σε συμπονώ και σε καταλαμβαίνω σε μεγάλο βαθμό. Πραταυτα όμως το πλήγμα απο τον εμπαιγμό που μου επέφεραν τα αδέλφια σου οι μογγόλοι, είναι ακόμα μεγαλύτερο. Κάποιος πρεπει να πληρώσει για αυτό. Και δηστυχώς είσαι ο ποιό άμεσα συνδεόμενος κρίκκος με τον μογγόλικο λαό της ανατολής. Το τζαμί σου πρεπει να κλείσει δηστυχως και να μετατραπεί σε μπουρδέλο των πούστηδων. Βλέπεις και οι πούστηδες έχουν ψυχή όταν πρόκειται να μετατρέψουμε το τζαμί σου. Συγνώμη μουφτή μου. Δεν υπάρχει άλλη λύση.

Leave a Response