Μουστάκι: ένα σύμβολο, μια ιστορία

Κοινοποίηση:
barbatsalou411

Υπάρχουν κάποια σύμβολα που συναντούμε στην καθημερινότητά μας τα οποία είναι τόσο ισχυρά που έχουν αποκτήσει ταυτόσημη έννοια μ’ αυτό το οποίο συμβολίζουν.

 

Βλέπουμε καρδιά κι αυτόματα σκεφτόμαστε αγάπη, βλέπουμε σταυρό και σκεφτόμαστε τη θρησκεία, βλέπουμε περιστέρι και σκεφτόμαστε την ειρήνη.

Έτσι, βλέπουμε μουστάκι και το μυαλό μας πάει στους άνδρες.

Το μουστάκι είναι το σύμβολο του ανδρισμού, της λεβεντιάς, της υπεροχής. Το σύμβολο αυτού που αποκαλούμε μαγκιά. Ή τουλάχιστον ήταν γιατί στα χρόνια που διανύουμε έχει χάσει λίγο αυτά τα χαρακτηριστικά. Όταν έχεις μουστάκι, βλέπετε, είσαι ο απόλυτος χίπστερ.

Η τρίχα στο πρόσωπο του άνδρα ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων σύμβολο εξουσίας και δύναμης. Η γενειάδα και το μουστάκι πέρασαν από διάφορα στάδια, διάφορα μήκη και σχήματα. Ό, τι επίτασσε η εποχή, ο πολιτισμός κι οι άρχοντες.

Για παράδειγμα, ο Μέγας Αλέξανδρος επέβαλλε στους άνδρες του το ξύρισμα προκειμένου σε μια μάχη σώμα με σώμα να μη γίνει το μούσι λαβή για τον αντίπαλο. Οι Γαλάτες είχαν μακριά μουστάκια με κλίση προς τα κάτω. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν μούσια κι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ένα τεχνητό μουσάκι από το πηγούνι και κάτω.

Η λέξη «μουστάκι» καθιερώθηκε πρώτα στη γαλλική γλώσσα, προερχομένη από την ιταλική mustaccio (14ος αιώνας), διαλεκτικού mustaccio 16ος αιώνας, από την Μεσαιωνική Λατινική mustacium (8ος αιώνας), κατάγεται δε ριζικώς από την Δωρική Αρχαία Ελληνική λέξη μύσταξ, που σημαίνει «άνω χείλος». Επίσης, κατά πάσα πιθανότητα να προέρχεται από την Ελληνιστική ελληνική μύλλον (mullon), που θα πει «χείλος».

Τα εκατό χρόνια από το 1840 έως και το 1940 υπήρξαν τα χρόνια που κυριαρχούσε το μουστάκι στο ανδρικό πρόσωπο. Το μεγαλύτερο ποσοστών των ανδρών είχαν μουστάκι κι αν δεν είχαν αποτελούσαν αντικείμενο σχολιασμού.

Άνδρας χωρίς μουστάκι δεν ήταν άνδρας.

Το μουστάκι δεν είναι και δεν ήταν απλή υπόθεση. Θέλει περιποίηση, τέχνη, καθαριότητα. Απαιτεί να είσαι γνώστης του τι σου ταιριάζει. Τα είδη του μουστακιού είναι πολλά, αφού το κάθε πρόσωπο έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Δεν ταιριάζουν όλα σε όλους.

Μπορεί να είναι παχύ, λεπτό, να ‘χει τις άκρες σηκωμένες ή κατεβασμένες, να καλύπτει μόνο το κέντρο του άνω χείλους, να είναι κοντοξυρισμένο ή να έχει μακριές τρίχες.

Το σημαντικό, βέβαια, είναι να είναι καθαρό.

Το μουστάκι είναι και το σύμβολο του κινήματος movember (από την ένωση των λέξεων Νοέμβριος και μουστάκι). Το κίνημα αυτό προσκαλεί του άνδρες ν’ αφήσουν μουστάκι το μήνα Νοέμβριο κάθε έτους για καλό σκοπό. Είναι ένα φιλανθρωπικό κίνημα για τη διαδήλωση κατά των ανδρικών ασθενειών όπως ο καρκίνος του προστάτη.

Με τη λέξη «μουστάκι», επίσης, έχουν δημιουργηθεί εκφράσεις που τις χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας όπως «γελάνε και τα μουστάκια σου» όταν θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη χαρά και στο χαμόγελο του άλλου, «πότε; Όταν βγάλει τ’ αυγό μουστάκι» για να δηλώσουμε το ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι, «αυτή μέχρι και μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις» όταν θέλουμε να εκφράσουμε το πόσο μπορεί μια γυναίκα να επηρεάσει έναν άνδρα.

Με τις υγείες σας.

Πηγή: mindthetrap.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: