Μοιράζει πόνο ο Άκης Τσελέντης για τις ανεμογεννήτριες: «Είναι σαν ένα γιγαντιαίο τσουνάμι να σάρωσε τον τόπο – Βαλθήκαμε να τα ρημάξουμε όλα»

Κοινοποίηση:
Άκης Τσελέντης

«Καταπέλτης» κατά των ανεμογεννητριών ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

 Ο Α.Τσελέντης με ανάρτηση του στο Facebook τονίζει χαρακτηριστικά πως «ο χάρτης του τρόμου αλλάζει την τοπιογραφία της Ελλάδας», ότι «τα φαραωνικά έργα των ΑΠΕ θα επισπεύσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», ενώ σχολιάζοντας τις συνεχείς άδειες σε κατασκευαστικές εταιρείες για να στήσουν τις ανεμογεννήτριες, αναφέρει: «Απ’ όπου και αν πέρασαν οι περίφημοι «πράσινοι επενδυτές» είναι σαν ένα γιγαντιαίο τσουνάμι να σάρωσε τον τόπο».

Επίσης τονίζει ότι «εμείς εδώ, για άλλη μια φορά πρωτοπόροι, βαλθήκαμε να τα ρημάξουμε όλα, εκποιώντας το σημαντικότερο εθνικό μας κεφάλαιο που δεν είναι άλλο από τον φυσικό μας πλούτο».

Και προσθέτει πως «εμείς εδώ γράφουμε στα παλαιοτέρα των υποδημάτων μας αυτές τις επισημάνσεις και επιτρέπουμε στις κατασκευαστικές εταιρείες και τα εργοτάξιά τους να στήνουν με ελλιπείς και ατεκμηρίωτες μελέτες τα αιολικά τους εργοστάσια όπου αυτές επιλέγουν, αφανίζοντας με αυτόν τον τρόπο, τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας!»

 

 

Αναλυτικά η ανάρτηση του:

«ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

«Ή ο γιαλός είναι στραβός ή στραβά αρμενίζουμε. Όχι δεν είμαι ενάντια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  (ΑΠΕ). Είμαι ενάντια όμως στις δήθεν ΑΠΕ οι οποίες έχουν τεράστιες περιβαντολλογικές επιπτώσεις»
Μήπως αυτά κάτι σημαίνουν;

Καταποντίζεται η αγορά ανεμογεννητριών στη Γερμανία
Στη Γερμανία οι πωλήσεις ανεμογεννητριών έχουν πέσει κατά 80% καθώς οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν σφοδρά βλέποντας να υποβαθμίζεται το φυσικό τους περιβάλλον.

Η Κυβέρνηση της Νορβηγίας σταμάτησε τις εργασίες που αφορούν το “εθνικό πλαίσιο αιολικής ενέργειας” μετά από μαζικές αντιδράσεις του κόσμου, αλλά και τη γνωμοδότηση ειδικών ότι το μέλλον των αιολικών κρίνεται πλέον αβέβαιο μετά το 2021, με την κατάργηση του προγράμματος επιδοτήσεων.

Χιλιάδες Δήμοι και Κοινότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη γυρίζουν την πλάτη στις ανεμογεννήτριες (υπάρχει σχετική ιστοσελίδα με χάρτη που απεικονίζει περιοχές όπου οι κάτοικοί τους εναντιώνονται στα βιομηχανικού τύπου αιολικά πάρκα).
Στις ΗΠΑ, μετά από 25 χρόνια και αφού οι ανεμογεννήτριες ολοκλήρωσαν τον κύκλο της ζωής τους, οι κατά τόπους αρχές ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν τα μεταλλικά κουφάρια που σκουριάζουν στις βουνοκορφές τους, καθώς η αποκαθήλωσή τους είναι εξαιρετικά δαπανηρή και κανείς δεν θέλει να αναλάβει αυτό το κόστος.

Εμείς εδώ, για άλλη μια φορά πρωτοπόροι, βαλθήκαμε να τα ρημάξουμε όλα, εκποιώντας το σημαντικότερο εθνικό μας κεφάλαιο που δεν είναι άλλο από τον φυσικό μας πλούτο.

Το Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ (2008) και το νομοσχέδιο Επιτάχυνσης των ΑΠΕ (2009) επιδιώκουν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο. Λίγοι έχουν καταλάβει τι πρόκειται να συμβεί, επειδή τα ΜΜΕ και η αιολική βιομηχανία προβάλλουν μόνο την θετική πλευρά των αιολικών πάρκων αποκρύπτοντας τα σοβαρές επιπτώσεις που συνεπάγονται.

Οι ντόπιες κοινωνίες μουδιασμένες, απληροφόρητες ή παραπληροφορημένες από «παπαγαλάκια» των εταιρειών για την επερχόμενη καταστροφή και το μέγεθος των παρεμβάσεων στον τόπο τους, τις περισσότερες φορές παραμένουν σιωπηλοί θεατές.

Ο χάρτης του τρόμου αλλάζει την τοπιογραφία της Ελλάδας…θα δούμε με απόλυτη σαφήνεια πώς θα έχει διαμορφωθεί σε λίγα χρόνια η ελληνική τοπιογραφία, όταν δηλαδή θα έχουν εγκατασταθεί οι περίπου 20.000 ανεμογεννήτριες, στις πιο περήφανες οροσειρές μας, στις πιο ονειρεμένες ερημονησίδες μας, στα πιο γοητευτικά σημεία των κατοικημένων νησιών μας, στα γνωστά για την άγρια ομορφιά τους ακρωτήριά μας. Είναι γεγονός!

Τα περήφανα βουνά μας που στέκουν από την απαρχή του χρόνου αναλλοίωτα, ακλόνητα, αιώνια βάθρα, σήμερα αλλάζουν μορφή καθώς βαθμηδόν μετατρέπονται σε βιομηχανική ζώνη και αυτή τη νέα όψη θα έχουν πια για τους επόμενους αιώνες. Το γεγονός αποσιωπάται, αλλά η αλήθεια είναι πως τα φαραωνικά έργα των ΑΠΕ θα επισπεύσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής!

Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο επισημαίνουν πως τα υγιή οικοσυστήματα είναι αυτά που ρυθμίζουν το κλίμα και αποτελούν τη φυσική ασπίδα του κάθε τόπου απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Εμείς εδώ γράφουμε στα παλαιοτέρα των υποδημάτων μας αυτές τις επισημάνσεις και επιτρέπουμε στις κατασκευαστικές εταιρείες και τα εργοτάξιά τους να   στήνουν με ελλιπείς και ατεκμηρίωτες μελέτες τα αιολικά τους εργοστάσια όπου αυτές επιλέγουν, αφανίζοντας με αυτόν τον τρόπο, τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας!

Απ’ όπου και αν πέρασαν οι περίφημοι «πράσινοι επενδυτές» είναι σαν ένα  γιγαντιαίο τσουνάμι να σάρωσε τον τόπο.

Στην αρχή ξεκινούν οι μπουλντόζες – θηρία, καθώς θα πρέπει να διανοιχθούν νέοι δρόμοι ξεκοιλιάζοντας ορεινά λιβάδια, παρθένες ακτογραμμές, απάτητα δάση, ανέγγιχτες  παραλίες.  Συνήθης πρακτική των εργολάβων είναι τα μπάζα να πετάγονται στα παρακείμενα ρέματα ή να ρίχνονται στη θάλασσα δημιουργώντας έτσι επιπλέον προβλήματα.

Οι δρόμοι θα πρέπει να έχουν τόσο μεγάλες διαστάσεις, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να περάσουν τα τεράστια σε μήκος φορτηγά που θα μεταφέρουν τα εξαρτήματα των μεταλλικών γιγάντων (αναζητήστε στο youtube παρόμοια βίντεο και θα εκπλαγείτε με το μέγεθος των οχημάτων).

Μετά θα έρθουν οι εκσκαφείς που κυριολεκτικά θα κοντύνουν τα βουνά και θα  πλατύνουν τα νησιά σκάβοντας γιγαντιαίες τρύπες για να τις πακτώσουν με χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντο, ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις που θα κρατήσουν όρθια τα μεταλλικά θηρία των 200 μέτρων ύψους!

Και το χειρότερο είναι πως όλες αυτές οι καταστροφικές ενέργειες γίνονται σε προστατευόμενες, ανέγγιχτες από ανθρώπινη δραστηριότητα περιοχές, ορεινές ή θαλάσσιες, τις οποίες η φύση μας παρέδωσε αυτούσιες μέχρι τις μέρες μας…

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Green Planet «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι’ αυτούς νομοθεσίας».

Επιγραμματικά λοιπόν τα δήθεν οφέλη είναι:

* Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.

* Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας.

* Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.

* Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.

* Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια.

* Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.

* Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.

* Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.

* Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.
* Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Άκη καλά τα λες, αλλά…με αυτά που λες, δεν σε βλέπω διευθυντή για πολή καιρό ακόμα

  2. Τό μεγάλο ψέμα μέ τίς ανεμογεννήτριες.Ο μέσος όρος απόδοσης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μιας ανεμογεννήτριας είναι 16%.Σέ νηνεμία ή απόδοση είναι 0.
    Πώς κατασκευάζεται καί στερεοποιείται μία ανεμογεννήτρια τών 3 μεγαβάτ.Μερικά στοιχεία από τόν καθηγητή Αντώνη Φώσκολο.
    Γιά νά στερεοποιειθεί μία ανεμογεννήτρια χρειάζεται 1200 τόνους τσιμέντο.Γιά τήν κατασκευή χρειάζονται 335 τόνοι χάλυβα,
    3 τόνοι αλουμίνιο,5 τόνοι χαλκό.Γιά νά βγάλουμε 5 τόνους χαλκό πρέπει νά βγάλουμε 1000 τόνους πετρομάζωμα από τά ορυχεία,κοβάλτιο γιά τούς μαγνήτες,πλαστικά γιά τά πτερύγια καί σπάνιες γαίες.
    Μία ανεμογεννήτρια πού στήνουμε στοιχίζει 7 εκατομμύρια ευρώ.Πρέπει νά στήσουμε 110 ανεμογεννήτριες,οί οποίες στοιχίζουν 720 εκατ.γιά νά μάς δώσουν τήν ηλεκτρική ενέργεια πού μάς δίνει ένα θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο τών 300 μέγαβάτ πού κοστίζει επίσης 720 εκατ.Η διαφορά είναι ότι οί ανεμογεννήτριες πρέπει μετά από 20 χρόνια νά αντικατασταθούν,ενώ τό ηλεκτρικό εργοστασιο σε 45 χρόνια.
    Η φτωχή Ελλάδα επιδοτεί τούς Γερμανούς τούς κατασκευαστές τών ανεμογεννητριών.
    Τό ηλεκτρικό ρεύμα από ανεμογεννήτριες είναι τό πιό ακριβό ρεύμα τού κόσμου.
    Τό μεγάλο εθνικό έγκλημα τού ελληνόφωνου γουρλομάτη μέ τίς γερμανικές ανεμογεννήτριες.
    Αντώνης Φώσκολος.
    Οί λιγνιτικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής τής Πτολεμαίδας παρήγαγαν 5,500 χιλιάδες μεγαβάτ καί εκάλυπτε τά 72% τών ενεργειακών αναγκών τής Ελλάδας.Σήμερα είμαστε ενεργειακά υποτελείς.Πληρώσαμε 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ γιά τίς γερμανικές ανεμογεννήτριες πού παράγουν ρεύμα όταν φυσάει άνεμος,καί εισάγουμε ηλεκτρικό ρεύμα.Αυτή είναι ή “πράσινη ανάπτυξη” τού γουρλομάτη.
    Γιάννης Λάκων

  3. ☆ Μηπως εχουμε και καμμια συμφωνια, κατα Ελλαδα μερια; Το πιθανοτερο! Τα κυβερνητικα σκουληκια, αποταμιευουν μπικικινια, απ’ ολες τις παντες!

    ☆ “Πράσινη συμμαχία” ύψους 550 εκατ. δολαρίων με τον Μπιλ Γλέιτς έκλεισε ο Μπόρις Τζόνσον!

  4. Ρε μπαγλαμά, εσύ δεν κατέβηκες υποψήφιος με τον ΚΟΥΛΗ;
    Γιατί δεν του τα σφυρίζεις;
    Γιατί δεν αποχωρείς από αυτόν το βόθρο;
    Ποιόν δουλε’υεις;

Comments are closed.