Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Οι εκκλησίες δεν θα είναι ανοικτές την Μεγάλη Εβδομάδα για τους πιστούς

Κοινοποίηση:
1

Αναλυτικότερα, το ανακοινωθέν που εξεδόθη έχει ως εξής:


Την Πέμπτη 9 Απριλίου ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας του κορoνοϊού απάντησε στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για πρωινές ενημερωτικές εκπομπές του ANT1, του MEGA κλπ, σχετικά με την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που έστειλε στους σεβασμιότατους μητροπολίτες.

Τα βασικά σημεία των παρεμβάσεων του σεβασμιότατου ήταν:

1. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε στους μητροπολίτες την από 7-4-2020 εγκύκλιό της με την οποία τους διαβίβαζε την νέα διυπουργική απόφαση της 6-4-2020 και τους παρακαλεί για την εφαρμογή όσων προβλέπονταν σε αυτή και του μέτρου για το «κεκλεισμένων των θυρών». Η εγκύκλιος απευθυνόταν προς τους μητροπολίτες και όχι προς τον λαό για να τον προσκαλεί σε συγκέντρωση.

2. Η εγκύκλιος αυτή κοινοποιήθηκε στους τρεις υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη προς ενημέρωσή τους.

3. ‘Άλλωστε, ήδη ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών, και επιτρέπεται μόνον κατόπιν σχετικής αδείας.

Επί πλέον και εξ αφορμής διαφόρων σχολίων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και σε συνεννόηση με τον μακαριότατο πρόεδρο αυτής, διευκρινίζει τα παρακάτω:

Η δυνατότητα ατομικής προσευχής καταργήθηκε με την ΚΥΑ των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών Δ1α/Γ.Π οικ 20036/ 22-3-2020 (ΦΕΚ B΄ 986), καθώς δεν προβλεπόταν ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης και γι αυτό δεν περιελήφθη στην ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Υγείας Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β΄ 1178).

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από την αρχή το αντιλήφθηκε αυτό και γι αυτό ζήτησε με έγγραφό της να προβλεφθεί και η ατομική προσευχή στους λόγους μετακινήσεων των πολιτών, τηρώντας ταυτόχρονα την απόφαση της Πολιτείας, η οποία δεν έκανε δεκτό το αίτημα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην εκκλησία. Οι εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της «κεκλεισμένων των θυρών» τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών.

Η υπ’ αριθ. 3018/7.4.2020 Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου απευθύνεται προς τους Μητροπολίτες και όχι τους πιστούς και κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην Εκκλησία, αφού μάλιστα η Ιερά Σύνοδος δεν δύναται να “νομοθετήσει” αντίθετα προς όσα προβλέπουν οι αποφάσεις της Πολιτείας.
Η εγκύκλιος αναφέρει ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί 11.00-13.00 τις Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 την Μεγάλη Παρασκευή, δύο (2) ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών. Αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της Διϋπουργικής αποφάσεως: «Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας» και αφορά μόνο τους Ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των ιερών ναών.

Πέρα, όμως, απ’ όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι την φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ οίκον προσευχή».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

8 Σχόλια

  1. Αν δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς οι εκκλησίες, για ποιον είναι; Με των πιστών λεφτά δεν είναι χτισμένες; Η Θεία Λειτουργία για τους πιστούς δεν γίνεται; Είναι ντροπή των ιεραρχών αυτό το αίσχος. Με την ραγδαία βροχή στεκόντουσαν οι γέροι με τις ώρες έξω από τις Τράπεζες και το Κράτος το δεχόταν. Μόνο στις Εκκλησίες κινδυνεύουμε, ε; Ούτε ο Ενβέρ Χότζα να ήταν και η κυβέρνηση και οι Ιεράρχες. Αν αντιδρούσαν όλοι μαζί τι θα έκανε το κράτος; Θα μας έκλεινε όλους μέσα; Θα μας έκλεινε τις εκκλησίες; Τώρα που τις κλείσαμε μόνοι μας είμαστε σαν τους πειρατές στον Αστεριξ, που βυθίζαν μόνοι τους το πλοίο.

  2. ΒΓΑΛΕ ΤΑ ΡΑΣΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΣΥ ΟΥΤΕ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΕ ΟΛΟΙ ΠΑΡΕΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΡΤΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΦΕ ΒΑΛΤΕ ΑΝΤΙΛΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΡΑΞΤΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΛΕΤΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΕΣΧΑΤΟΙ ΤΩΝ ΕΣΧΑΤΩΝ……

  3. ΠΡΟΣΟΧΗ! Λυκοποιμένες με προβειά επισκόπων. Μακριά από αυτούς και σε ότι λένε.

  4. ΒΙΑΣΤΗΚΕΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥΣ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΟΠΩΣ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑΤΙ ΙΕΡΑ???? ΙΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΘΕΟΣ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ !!!! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΦΩΝΑ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Ο ΒΡΩΜΟΙΜΑΜΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΚΑΡΙΖΕΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ?????

  5. ΦΩΣ ΘΕΟΥ.
    Μένουμε σπίτι αλλά απαιτούμε σαν χριστιανοί ορθόδοξοι να βάλουν ηχεία οι δήμοι μας να ακούσουμε όλοι το βράδυ της Αναστάσεως το Χρίστος Ανέστη, όλοι μαζί μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό και από το fb χωρίς να βγούμε έξω!!! Να έρθει το Άγιο Φως στις εκκλησίες μας και ένας από κάθε οικογένεια με τις αποστάσεις όπως ισχύουν στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ να μπορεί να το παίρνει, ας το έχουν έξω με φαναράκια… Είμαι χριστιανος ορθόδοξος και δεν το δέχομαι, με ενοχλεί!!! Κάντε αντιγραφή και επικόλληση και δημοσιεύστε!!! Ας γίνουμε όλοι μια γροθιά παιδιά!! Σε όσους δεν αρέσει η ανάρτηση ας προσπεράσει, σας ευχαριστώ!!!

Leave a Response