«Μην φορτίζετε ποτέ το τηλέφωνό σας στο αεροδρόμιο» – Ειδικός κυβερνοασφάλειας εξηγεί το γιατί

Κοινοποίηση:
fortisi-aerodromio-pexels-1200x800

Ένας ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας προειδοποιεί τους ταξιδιώτες για τους κρυμμένους κινδύνους που κρύβει η φόρτιση των τηλεφώνων τους στο αεροδρόμιο.

Έπειτα από ώρες άσκοπου scrolling, ελέγχου οδηγιών και επικοινωνίας με φίλους και συγγενείς κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι η μπαταρία του τηλεφώνου τους έχει εξαντληθεί. Έτσι κατευθύνονται στους βολικούς σταθμούς φόρτισης με θύρες USB που υπάρχουν στους τερματικούς σταθμούς των αεροδρομίων.

Ωστόσο, ενώ αυτό είναι βολικό και αυτοί οι σταθμοί μπορεί να φαίνονται ως η ιδανική λύση, πολλοί ταξιδιώτες έχουν βρεθεί προ εκπλήξεως, καθώς οι χάκερς έχουν βρει τρόπους να τους φορτώνουν με ιούς.

Ο Jae Ro, από τον κατασκευαστή προσαρμογέων βύσματος SIGNAL + POWER, εξήγησε τους τρεις λόγους για τους οποίους δεν πρέπει ποτέ να το φορτίζετε το τηλέφωνό σας στο αεροδρόμιο.

1. Κίνδυνος κακόβουλου λογισμικού

Σύμφωνα με τον Jae, ο πρώτος λόγος για να μην φορτίζετε ποτέ το τηλέφωνό σας στο αεροδρόμιο είναι «η ευκολία συνοδεύεται από τεράστιο κίνδυνο ασφάλειας».

«Αυτές οι θύρες μπορούν να παραβιαστούν για να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό (malware) στη συσκευή σας. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να παραμονεύει απαρατήρητο, κλέβοντας αθόρυβα ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης και τραπεζικά στοιχεία» εξήγησε.

To 2023, η υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών έβγαλε μήνυμα μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο twitter του Ντένβερ, στο οποίο έλεγε: «Αποφύγετε τη χρήση δωρεάν σταθμών φόρτισης σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία ή εμπορικά κέντρα. Οι κακοποιοί έχουν βρει τρόπους να χρησιμοποιούν τις δημόσιες θύρες USB για να εισάγουν κακόβουλο λογισμικό και λογισμικό παρακολούθησης σε συσκευές».

2. Juice jacking

Στη συνέχεια, ο εμπειρογνώμονας προειδοποίησε για μια τεχνική που ονομάζεται “juice jacking”. Πρόκειται για την περίπτωση κατά την οποία μπορεί να εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό μέσω μιας κατεστραμμένης θύρας USB, κλειδώνοντας τη συσκευή ή εξάγοντας όλα τα προσωπικά σας δεδομένα και τον κωδικό πρόσβασης απευθείας στον δράστη.

Λειτουργεί επειδή όταν πρόκειται για smartphones, η παροχή ρεύματος και η ροή δεδομένων περνούν από το ίδιο καλώδιο. «Μόλις μολυνθεί, το τηλέφωνό σας γίνεται ευάλωτο όχι μόνο στο αεροδρόμιο, αλλά οπουδήποτε το πάρετε μαζί σας» τόνισε ο Jae.

3. Έκθεση δεδομένων

Τέλος, η φόρτιση της κινητής συσκευής σας στο αεροδρόμιο μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια έκθεση δεδομένων. Ακόμη και αν ο σταθμός φόρτισης δεν έχει παραβιαστεί, μπορεί να κινδυνεύετε.

«Οι σταθμοί φόρτισης μπορούν να μεταφέρουν τόσο δεδομένα όσο και ενέργεια. Ενώ τα τηλέφωνα προτρέπουν τους χρήστες να επιλέξουν μεταξύ των λειτουργιών “Μόνο φόρτιση” και “Μεταφορά αρχείων”, αυτή η προστασία συχνά παρακάμπτεται με τους σταθμούς φόρτισης. Ως αποτέλεσμα, η συσκευή σας θα μπορούσε να είναι ευάλωτη σε υποκλοπή ή εκμετάλλευση δεδομένων. Αυτά τα κλεμμένα δεδομένα μπορούν αργότερα να χρησιμοποιηθούν για κλοπή ταυτότητας ή να πωληθούν στον σκοτεινό ιστό» αποκάλυψε ο εμπειρογνώμονας .

Συμβουλές για να μείνετε ασφαλείς

Εκτός από την έκδοση της προειδοποίησης, ο Jae μοιράστηκε επίσης μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να φορτίσετε το τηλέφωνό σας με ασφάλεια στο αεροδρόμιο, αν βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου το χρειάζεστε.

Η πρώτη συμβουλή είναι να επενδύσετε σε έναν φορητό φορτιστή, ώστε να μην χρειάζεται να βασίζεστε στους δημόσιους σταθμούς φόρτισης.

Δεύτερον, μείνετε σε αξιόπιστες πηγές και χρησιμοποιήστε μόνο τον δικό σας προσωπικό φορτιστή ή δανειστείτε έναν από κάποιον που εμπιστεύεστε – οι πρίζες τοίχου είναι επίσης καλύτερες από τις θύρες USB.

«Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε δημόσιο σταθμό, απενεργοποιήστε τη μεταφορά δεδομένων στο τηλέφωνό σας πριν το συνδέσετε. Αυτό εγγυάται ότι μέσω του καλωδίου ρέει μόνο ρεύμα. Εξετάστε επίσης τα καλώδια “αποκλεισμού δεδομένων”. Τα USB με αποκλεισμό δεδομένων εμποδίζει τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ της συσκευής σας και του σταθμού φόρτισης, επιτρέποντας μόνο τη μεταφορά ενέργειας» εξήγησε ο Jae.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Υπάρχουν καλώδια USB μόνο για φόρτιση, δηλαδή δεν έχουν καλωδιώσεις για τα data.

Comments are closed.