Με ένα κλικ στο κτηματολόγιο – Ποιους επαγγελματίες αφορά

Κοινοποίηση:
8e1251fef64c9ace6742f9c506b58bea_XL

Οι επαγγελματίες θα ταυτοποιούνται στο ktimatologio.gov.gr μέσα από τους κωδικούς που ήδη διαθέτουν για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Πρόσβαση με ένα κλικ στα ψηφιοποιημένα στοιχεία του Κτηματολογίου προκειμένου οι έλεγχοι αναφορικά με το ακίνητο να μπορούν να γίνουν από οπουδήποτε και όχι μόνο από τα κτηματολογικά γραφεία, δρομολογείται εντός του 2021.

Επίσης, η πρόσβαση θα είναι δυνατή και από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, ενώ προωθείται και η νέα έκδοση της πλατφόρμας «Θέαση», στις βασικές αλλαγές των δομών και υπηρεσιών του Κτηματολογίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο του ψηφιακού Κτηματολογίου ψηφιοποίηση του αρχείου των υποθηκοφυλακείων και συγκεκριμένα 600.000.000 σελίδων.
Όπως τόνισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης «είναι ένα πρώτο ισχυρό βήμα, προκειμένου να χτίσουμε ένα ψηφιακό οικοδόμημα πλέον. Το κτηματολόγιο βασικά είναι μία ψηφιακή υπηρεσία, η οποία πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους».
Να αναφερθεί ότι οι επαγγελματίες θα ταυτοποιούνται στο ktimatologio.gov.gr μέσα από τους κωδικούς που ήδη διαθέτουν για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που τους παρέχουν οι επιστημονικοί τους σύλλογοι και επιμελητήρια και για τους ελέγχους δεν καταβάλλεται κανένα αντίτιμο.

Ποιους αφορά

Η διαβαθμισμένη πρόσβαση για λόγους ασφάλειας αφορά:

Δικηγόρους που διατηρούν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις εγγραφές του Κτηματολογίου, στο σύνολο της επικράτειας.

Δικαστικούς επιμελητές έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις εγγραφές του Κτηματολογίου για τα ακίνητα εντός της περιφέρειας που ασκούν τα καθήκοντά τους και ενόψει αναγκαστικής εκτέλεσης.

Συμβολαιογράφους έχουν πρόσβαση στις εγγραφές και τα στοιχεία που σχετίζονται με δικαιώματα κυριότητας και δουλείας, καθώς και στην απεικόνιση του ακινήτου στα κτηματολογικά διαγράμματα.

Μηχανικούς που έχουν πρόσβαση, κατόπιν αναζήτησης του ακινήτου μέσω του Κωδικού Αριθμού Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του, στις εγγραφές και τα στοιχεία που σχετίζονται με δικαιώματα κυριότητας και δουλείας, στη χωρική βάση και τα τοπογραφικά διαγράμματα καθώς και στην εισήγηση της Υπηρεσίας επί των αιτήσεων και των γεωμετρικών μεταβολών.

Πολίτες ή νομικά πρόσωπα που έχουν πρόσβαση στις εγγραφές που αφορούν στα ακίνητά τους με χρήση κωδικών Taxisnet.

Σημειώνεται ότι, το Κτηματολόγιο ξεκίνησε το 1998 και σήμερα παρέχει στοιχεία μόλις για το 1/3 των συνολικών δικαιωμάτων που υφίστανται επί ακινήτων στην ελληνική επικράτεια. Η ποσότητα, όμως, των παρεχόμενων υπηρεσιών δεν αποτελεί το μόνο πρόβλημα: οι ψηφιακές δυνατότητες που παρέχονταν ήταν περιορισμένες και όχι φιλικές στο χρήστη.

Αποτέλεσμα ήταν οι ιδιοκτήτες και οι επαγγελματίες που σχετίζονται με τις δηλώσεις, τις μεταβιβάσεις και τις μεταβολές επί ακινήτων να είναι αναγκασμένοι να προσέρχονται για τις περισσότερες υποθέσεις στα Κτηματολογικά Γραφεία. Το κύριο πρόβλημα όμως ήταν ότι το δικαίωμα πρόσβασης στα στοιχεία του Κτηματολογίου που αποτελούσε “γκρίζα ζώνη”.

Τι θα βλέπουμε στη «Θέαση»

Σχετικά με τη νέα έκδοση της πλατφόρμας “Θέαση”, η οποία βρίσκεται στο maps.gov.gr δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να βλέπουν όχι μόνο την κάτοψη μιας περιοχής (κατ’ αναλογία δηλαδή τη βασική υπηρεσία του Google maps), αλλά και τα όρια των οικοπέδων σύμφωνα με τις εγγραφές στο Κτηματολόγιο.

Μάλιστα, για κάθε οικόπεδο εμφανίζεται και ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου, ο γνωστός και ως ΚΑΕΚ, δηλαδή η μοναδική «ταυτότητα» κάθε ακινήτου.
Το έργο ψηφιοποίησης αρχείων προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ θα απαλλάξει το ελληνικό δημόσιο από τόνους χαρτιού και από την ανάγκη ύπαρξης μεγάλων αποθηκευτικών χώρων, καθώς όλα τα αρχεία θα αποκτήσουν ψηφιακή μορφή. Το τεύχος δημοπράτησης προβλέπει μέχρι τέσσερις αναδόχους με προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης την επόμενη τριετία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: