Μετάλλαξη Όμικρον: Τόση ώρα μπορεί να επιβιώσει πάνω στο ανθρώπινο δέρμα

Κοινοποίηση:
covid omicron

Πιο ισχυρή σε σχέση με άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι η παραλλαγή Όμικρον καθώς όπως επισημαίνουν Ιάπωνες επιστήμονες που έκαναν σχετική μελέτη μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο καιρό πάνω σε πλαστικές επιφάνειες και στο ανθρώπινο δέρμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ριοχέι Χιρόσε του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Κιότο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, βρήκαν ότι πάνω στις πλαστικές επιφάνειες η Όμικρον μπορεί να επιβιώσει κατά μέσο όρο έως 193,5 ώρες, έναντι 56 ωρών για το αρχικό στέλεχος της κινεζικής Γουχάν, 191,3 ωρών της Άλφα, 156,6 ωρών της Βήτα, 59,3 ωρών της Γάμμα και 114 ωρών της Delta.

Πόσες ώρες μπορούν να επιβιώσουν πάνω στο δέρμα οι μεταλλάξεις του κορονοϊού

Πάνω σε δείγματα ανθρώπινου δέρματος ο μέσος χρόνος επιβίωσης ήταν 8,6 ώρες για το αρχικό στέλεχος, 19,6 ώρες για την Άλφα, 19,1 ώρες για τη Βήτα, 11 ώρες για τη Γάμμα, 16,8 ώρες για τη Delta και 21,1 ώρες για την μετάλλαξη Όμικρον. Πάντως, στο δέρμα όλες οι παραλλαγές -συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον- είχαν πλήρως αδρανοποιηθεί μετά από έκθεσή τους επί 15 δευτερόλεπτα σε απολυμαντικό χεριών με βάση την αλκοόλη, κάτι που συνηγορεί υπέρ της χρήσης τέτοιων προϊόντων.

Οι ερευνητές, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έκαναν λόγο για «υψηλή περιβαλλοντική σταθερότητα» και ικανότητα της Όμικρον να παραμένει λοιμογόνος, κάτι που πιθανώς έχει συμβάλει στο να αντικαταστήσει τη Δέλτα ως κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ξαναρχισαν παλι, οι μ@λακίες; Κατι τετοιες ελεγαν και στην αρχη για τον χαλκο, για να τον αποδομησουν τα ρυπαρα γενη! Και τι μαθαμε, στην πορεια; Οτι το Νοσοκομειο Βολου, επιχαλκωσε την ΜΕΘ και περιοριστηκαν οι ενδονοσοκομειακες λοιμωξεις κατα 50%! Μην τους πιστευετε και μην παιρνετε σοβαρα, την καθε παπαρια που ξεστομιζουν ωστε να διατηρησουν το αφηγημα της ψευδοπανδημιας! Εσκεμμενα δημιουργουν συγχυση και παραπληροφορηση! Του στυλ: “Ο,τι του φανει του Λωλοστεφανη”!

Comments are closed.