Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε τρεις δόσεις! Ανάσα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Ολόκληρο το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Κοινοποίηση:
ΑΦΟΡ

Ολόκληρο το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων. Πώς θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε τρία διαφορετικά στάδια. Τι θα προβλέπεται για το 2020 και το 2021. Από τα εκκαθαριστικά του Αυγούστου ξεκινά η ελάφρυνση του φόρου και… ανάσα στη μεσαία ακίνητη περιουσία. Πώς θα πληρωθεί ο φετινός φόρος, σε πόσες δόσεις και πότε.

Το σχέδιο της σταδιακής μείωσης του ΕΝΦΙΑ ενεργοποιείται από τα τέλη Αυγούστου με μείωση του φόρου 10% μεσοσταθμικά, η οποία θα αγγίξει περισσότερο τους έχοντες μικρή ακίνητη περιουσία.

Το 2020 ο φόρος ακινήτων, ο οποίος λύγισε κυρίως τη μεσαία τάξη θα μειωθεί κατά 20%, μείωση η οποία θα ισχύσει για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανεξάρτητα από το ύψος της ακίνητης περιουσίας τους. Άλλη μια μείωση της τάξης του 10% θα ξεκλειδώσει το 2021. Και την ελάφρυνση αυτή θα δουν όλοι οι ιδιοκτήτες.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της ερχόμενης διετίας που υποδέχθηκε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να συμπεριληφθεί στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το οποίο θα έρθει στη Βουλή έως τις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν «Τα Νέα» η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ, θα συνοδευτεί με τρία ακόμα μέτρα που θα στηρίζουν την οικοδομή και θα δώσουν ώθηση στην οικονομία:

– Πάγωμα για μια τριετία του ΦΠΑ κατά τις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων

– Αναστολή για ακόμη μια τριετία του φόρου υπεραξία στις αγοροπωλησίες ακινήτων

– Έκπτωση φόρου ίση με το 40-50% της δαπάνης για ενεργειακή λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

Τα φετινά εκκαθαριστικά και ο μειωμένος ΕΝΦΙΑ
Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία θα δουν στα τέλη Αυγούστου τον λογαριασμό του φετινού φόρου. Μέχρι τις 30 Αυγούστου θα έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2019. Το… ραβασάκι θα είναι ελαφρύτερο και συγκεκριμένα κατά 30% για τους έχοντες πολύ μικρή ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ και κατά 10% μεσοσταθμικά για όσους διαθέτουν ακίνητα έως 200.000 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καθώς για φέτος δεν προβλέπεται καμία μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Σε ατομικό επίπεδο κανείς δεν μπορεί να κερδίσει πάνω από 100 ευρώ ενώ για την πλειονότητα των μικροϊδιοκτητών ακινήτων το όφελος θα είναι της τάξης τω 50-70 ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2019, ο οποίος θα είναι μειωμένος κατά 265 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον φόρο του 2018, θα εξοφληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τα τέλη Ιανουαρίου 2020.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

10 Σχόλια

 1. Ο ΠΟΙΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟΣ ΦΟΡΟΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ! ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΧΑΡΑΤΣΙ ΠΟΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΒΑΖΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.
  ΤΟ ΞΕΦΤΥΛΙΣΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΑΠΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΟΧΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ.

 2. Δεν μου λες Νικο, αν δεν δωσει φορο ενας με 500 χιλιαρικα ακινητα, ποιος να δώσει; Ο κακομοιρης με μηδενικο ε9 που μενει στο νοικι; Αλλα κι ο κουλης ακινητα εχει, τι να πει; Και η φωφη. Κι ο αλεξης. Δουλεψαν πολυ ε ολοι αυτοι μαλλον κι ειχαν θεληση οπως λες κι εσυ!

 3. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΠΑΣΟΚΟΝΕΑΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΠΟΛΟ ΣΤΟ ΠΟΠΟΛΙΣΤΑΝ……………

 4. Αυτά , φ , να πας να τα ζητήσεις από τα κομμουνια ….. που θα πεις εσυ άεργους αυτούς που ζουν από ενοίκια και κινούν όλη την οικονομία γύρω από την κατοικία , από ανακαινίσεις μέχρι το τελευταίο καρφί … αυτοί τα κινούν …. το ότι απέκτησαν μεγαλύτερη περιουσία το οφείλουν στην δουλειά και στην θέληση .
  Από ποτέ πρέπει να επιβραβεύεται η τεμπελιά και να τιμωρείται η δημιουργικότητα …;;;;;;; Τα 4 χρόνια των κομμουνιστοσυμμοριτων σου σάπισαν τα μυαλά …

  1. Εγώ φίλε σε ανέβασα.., ελεύθερο επαγγελματία θέλω να σε κάνω, δεν σε είπα τεμπέλη. Τι σε φοβίζει λοιπόν; Το ότι θα σε αντιμετωπίζει το κράτος ισότιμα με τον ιδιωτικό τομέα; Μάλλον… κάτι άλλο φοβάστε όλοι εσείς… Όσο για τα έξοδα που δήθεν κάνετε, μία αυτοψία… στις άθλιες τρύπες που χρυσονοικιάζουν οι συνάδερφοί… σου στον φτωχό λαουτζίκο, θα σου άλλαζε γνώμη. Και ναι, άεργοι είναι όσοι ζούνε από κληρονομιές και ενοίκια, γιατί τόσα μουτράκια..; Παραγωγικοί φίλε μου είναι μόνο όσοι εργάζονται, όχι όσοι τα βρήκανε… και μας κάνουν τους τζάμπα μάγκες με τα νοίκια του παππού και του μπαμπά. Με τις αντιπαροχές και τις χρησηκτησίες άλλων… εποχών. Και επειδή είσαι άσχετος, καμία σχέση δεν εχω με κουμμούνια, φιλελεύθερος είμαι και έγραψα (αν μπόρεσες να το καταλάβεις) για ενιαία φορολογία ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος. Τι σε χαλάει… λοιπόν; Πουλάς π.χ. χρώματα; Χο/ο φορολογία. Κάνεις π.χ. άλλη δουλειά; Π.χ. ασχολείσαι με το ενοικιάζειν; Μαγκιά σου. Και εκεί Χο/ο φορολογία (το ίδιο), τι δεν κατάλαβες; Ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι κι’ όσοι νοικιάζουν; Εκτός αν δεν το θεωρεις εργασία και αρα έχω δίκιο περί αέργων με ι-μπάνκινγκ… Πως την… είδες; Ε.Ε αυτός που έχει τρία διπλα στη θάλασσα και νοικιάζει, ενώ αυτός π.χ. με δέκα τρία που νοικιάζει σε φοιτητές να μην αντιμετωπίζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας; Εγώ αναγνωρίζω την ιδιοκτησία, δεν ειμαι κουμμούνι, το να νοικιάζεις όμως κατ’ επάγγελμα είναι μπίζνα, τι λάθος είπα; Άρα πρέπει να αντιμετωπίζεστε σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζομενοι δηλαδη, οχι τεμπέληδες, τα ίδια λέμε. Αρα αλλο ειναι το πρόβλημά σου, αλλιώς θα συμφωνούσες. 15 ξεκινας εσυ, απο 26 οι αλλοι, ετσι πονηρουλη;

 5. Κακώς που η μείωση είναι σχεδόν η ίδια για μικρούς… και μεγάλους… Ίδια… ένας με μία κατοικία (πρώτη), ίδια… ένας άεργος κληρονόμος που ζει από
  5 ενοίκια; Λάθος εδώ του Κυριάκου. Επίσης, πρέπει τα ενοίκια να φορολογούνται όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Μπίζνα δεν είναι; Δεν γεμίζουν… τον τόπο με ενοικιάζεται..; Κι’ αυτό δουλειά είναι. Πελάτες δεν κυνηγάνε… όπως κι’ ο ιδιωτικός τομέας;

  1. Ρε ζωάδι, ξέρεις τι φόρο πληρώνει ο ε.ε.; Ξέρεις; Επειδή στο λεώ εγώ δεν έχεις ιδεά, για πες μας να γίνεις ρεζίλι.
   Να γελάσουμε και λίγο. Βλάκα. Κι άλλους φόρους ε; Το βρήκατε το κόλπο νομίζετε;

   1. Έχουν οι ενοικιατζηδες προκαταβολή φορου; Τελος επιτ/τος; Νοικι επαγγ στεγης; Ικα; 26 φορο; Επιταγες; Μισθοδοσιες; 70 ο/ο του εισοδηματος μεσοσταθμικα (ο οοσα το ειπε, οχι εγω το ζωαδι) παει στο κρατος των Δ.Υ.. Θες κι αλλα; Καταλαβες τρ γιατι δεν σας αρεσει σε εσας τους εισπρακτορες ενοικιων να φορολ/στε κανονικα οπως οι ε.ε.; Αεριτζη να πουμε, μιλας κι απο πανω. Ποτε δωσατε ρε εσεις λεφτα; Μετα το 2010 αρχισατε κατι να δινετε με τον ενφια. Πιο σωστος φορος απ αυτον δεν υπαρχει, αν εξαιρεσω την αδικια επι της πρωτης κατοικιας που ειναι αγαθο. Μεχρι κι ο τσιπρας που ψηφισατε ολοι εσεις οι ιδιοκτητες αεργοι ενοικιακηδες για να σας σβησει τον ενφια, ειπε στην δεθ οτι ο ενφια δεν ειναι κι ο πιο αδικος φορος για οσους εχουν πολλα, μεχρ κι ο δικος σας σας αδειασε. Πηρες πουλο τρ με την απαντηση μου; καλα κανετε κ εχετε ακινητα, ο καπιταλισμος αναγνωριζει ιδιοκτησια κ καλα κανει, να πληρωνετε ομως, οχ τζαμπα, παντου στον κοσμο η κατοχη πλουτου φορολιγειται, τελος. Αντε μπραβο, ζειτε με τα λεφτα των αλλων απο ενοικια κ μιλατε μ το φρεντο στο χερι. Μπουληδες με τα κ/λοσπιτα του 60 κ του 70 να πουμε, στα μεγαλα αστικα κεντρα κυριως κ θελετε μισο μισθο τον μηνα γδαρσιμο στον φτωχο πιυ μενει στις σαβουρες σας.

    Εγω εε εργαζομαι, ιδιωτης, δεν ζω με ενοικια, ειμαι αντρας, το φαγητο μου το πληρωνω μ λεφτα που τα δουλεψα, οχ μ λεφτα απο νοικια απο κληρονομιες, αντε πια με την ελλαδα των δ υ κ των τσιφλικαδων απο τουρκοκρατια μερια και την ελλαδα των ενοικιατζηδων κληρονομικων ακινητων. Δεν με νοιαζει, ας τα εχετε, μαγκια σας, αλλα να πληρωνετε για τον πλουτο σας. Κ λιγος ειναι ο ενφιας για τις μεγ ακινητες περιουσιες, γτ να κοψει το ιδιο ο κουλης σε μικρους κ μεγαλους; Ολα τα εισοδηματα ανεξαρτητως πηγης με ιδια κλιμακα, τι δεν σ αρεσει; Αντε ρε φευγα, βολεμενε με τα χαρτακια που κολλατε στα δεντρα κι οπου βρειτε τα ..ενοικιαζεται.. να ουμε. 20 ο/ο σε ολους π.χ. 25ο/ο ποσο θα ναι δεν ξερω, ολοι το ιδιο, γτ αντιδρατε;

   2. Κι επειδη ειμαι πιο εε απο σενα κ πιο καπιταλιστης κ φιλελευθερος, θελω να γινουν πολλα νεα ακινητα, ν δουλεψει το συστημα, να δοθουν μεροκαματα, ν βγει πλουτος για πολλους, αλλα οχ ο καθε τυπας με 5 ακινητα πχ κ καφενειο ολ μερα να ζηταει να καταργηθει ο ενφια. Αυτοι που κατα κανονα καθονται κ τσεπωνουν χρημα να θελουν να μην δινουν φορο κ επι του εισοδηματος να ξεκινανε απο πιο χαμηλα με 15 ο/ο ενω οι εε απο 26, ε αυτο παει πολυ.

Leave a Response