Μεγάλα προβλήματα στις φορολογικές δηλώσεις – Βροχή οι καταγγελίες

Κοινοποίηση:
eforia-elegxoi-foroi

Νέα παράταση στον χρόνο υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Σεπτεμβρίου ζητούν μαζικά επαγγελματικοί φορείς και λογιστές – φοροτεχνικοί, καθώς απομένουν 16 ημέρες ως τη λήξη της προθεσμίας (26 Ιουλίου).

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότερα από 4,3 εκατ. Ε1 σε σύνολο περίπου 6,5 εκατ. φορολογικών δηλώσεων και στο εξής θα πρέπει να κατατίθενται σχεδόν 130.000 αιτήσεις σε καθημερινή βάση, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, που είθισται να πέφτει ο ρυθμός υποβολής.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απορρίπτει κατηγορηματικά το σενάριο νέας παράτασης (κανονικά η προθεσμία έληγε στις 30 Ιουνίου), καθώς εκτιμά ότι ο χρόνος είναι επαρκής για την ολοκλήρωση της διαδικασίας από όλους τους φορολογουμένους. Σημειώνεται πως το οικονομικό επιτελείο έχει αφήσει παράθυρο στην πληρωμή της πρώτης και της δεύτερης δόσης του φόρου έως το τέλος Αυγούστου, που σημαίνει πως υπάρχει περιθώριο μιας νέας ολιγοήμερης παράτασης, ακολουθώντας το «μοντέλο» που είχε εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών καταγράφει μια σειρά από προβλήματα στο εγχείρημα. Οπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων έχουν παρατηρηθεί:

Σε περίπτωση που η δήλωση του γονέα υποβλήθηκε αυτόματα και το προστατευόμενο τέκνο είχε εισοδήματα το έτος 2023, το τέκνο δεν μπορεί να υποβάλει φορολογική δήλωση, γιατί μπλοκάρεται από την ήδη υποβληθείσα δήλωση του γονιού. Η δήλωση του γονέα δεν επιδέχεται τροποποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να υποβληθεί η δήλωση του τέκνου, καθώς η μία δήλωση μπλοκάρει την άλλη.
Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου δεν είχαν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί.
Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου έλειπαν αυτοκίνητα.
Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα κύριες κατοικίες από την περσινή χρονιά.
Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα καταβλητέα ενοίκια από την περσινή χρονιά.
Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν συμπεριλήφθηκαν αναπηρίες.
Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε καμία περίπτωση δεν συμπεριλήφθηκαν αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων εφόσον πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2023.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response