Μείωση ενοικίου: «Κούρεμα» 40% σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους – Ποιοι το δικαιούνται

Κοινοποίηση:
Meiosi-eno-1135152-akinita-696x418

Μέτρα για την μείωση του ενοικίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικων Χρήστος Σταϊκούρας.

Η συγκεκριμένη μέιωση περιλαμβάνεται στο πακέτο μέτρων ύψους 3,3 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Μεταξύ των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνεται η εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ – αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο – για όσους εργάζονταν έως χθες, η διεύρυνση της «επιστρεπτέας προκαταβολής 4» που πλέον θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ, η άμεση επιστροφή στους ιδιοκτήτες ακινήτων του 1/2 της ζημίας τους που θα έχουν λόγω της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων, η επέκταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας, καθώς και η ενίσχυση με 400 ευρώ σε περίπου 130.000 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους. Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε την ανακοίνωση ενός νέου σχεδίου για την παράταση πληρωμής των επιταγών.

Ποιους αφορά η μείωση ενοικίου 40%

Ειδικά όσον αφορά τη μείωση ενοικίου, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, πλέον ανά την επικράτεια, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.

Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Επιπλέον όμως, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται από το υπουργείο Οικονομικών στα 30 εκατ. ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: