Μας τα φέρνουν όλα σιγά σιγά – Βρετανία: Άνοιξε το πρώτο σούπερ μάρκετ χωρίς ταμεία

Κοινοποίηση:
ββββββ

Χωρίς ουρές και αναμονές και αποκλειστικά με «ανέπαφες» διαδικασίες

Σύντομα (και όταν λέμε «σύντομα», εννοούμε στην Ελλάδα σύντομα, γιατί στην Βρετανία συμβαίνει ήδη) οι ταμειακές μηχανές και οι ταμίες θα αποτελούν παρελθόν για πολλά σούπερ μάρκετ σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Και αυτό γιατί προ ημερών, η τεράστια και πασίγνωστη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco άνοιξε στο κεντρικό Λονδίνο το πρώτο της κατάστημα χωρίς ταμεία όπου οι καταναλωτές μπορούν να επιλέγουν τα προϊόντα τους και να φεύγουν χωρίς να περνούν από ταμείο.

Το μεγαλύτερο κατάστημα λιανικής της χώρας ανακοίνωσε πως τροποποίησε με έναν τέτοιο τρόπο το πολυκατάστημα στην περιοχή Χάι Χόλμπορν του Λονδίνου ώστε να επιτρέπει στους πελάτες του να ψωνίζουν χωρίς να περιμένουν υπομονετικά (ή ανυπόμονα) στις ουρές των πολυάριθμων ταμείων.

Το νέο αυτό σύστημα, γνωστό ως GetGo, έχει ως μοναδική του προϋπόθεση οι πελάτες να έχουν κατεβάσει την εφαρμογή της Tesco. Έτσι, με την βοήθεια του application αλλά και μιας σειράς καμερών και αισθητήρων βάρους, θα μπορούν να ψωνίζουν ό,τι θέλουν και να φεύγουν.

Η τεχνολογία GetGo, η οποία δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από την Ισραηλινή start-up Trigo, θα ζυγίζει και ταυτόχρονα κοστολογεί τις αγορές των πελατών, χρεώνοντας το αντίστοιχο ποσό ηλεκτρονικά.

Σε αντίθεση με τις μέχρι προηγούμενες τεχνολογίες όπου είτε ο καταναλωτής σκάναρε το barcode με το κινητό του όταν το έπαιρνε από το ράφι, είτε το σκάναρε ο ίδιος από τα αυτόματα ταμεία, η νέα μέθοδος βασίζεται στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο, ένα δίκτυο από κάμερες και αισθητήρες στα ράφια ανιχνεύουν τι συλλέγει ο καταναλωτής και τον χρεώνει αυτόματα στην κάρτα του – μέσω του σχετικού app που έχει κατεβάσει στο κινητό του.

«Η καινοτομία αυτή προσφέρει ανεμπόδιστα και ανέπαφα ψώνια για τους πελάτες, βοηθώντας τους να γλιτώσουν ακόμη περισσότερο χρόνο. Πρόκειται για μόλις ένα κατάστημα σε πιλοτική φάση, ωστόσο ανυπομονούμε να δούμε τους πελάτες μας να ανταποκρίνονται» εξηγεί ο Κέβιν Τίνταλ, διευθυντής της Tesco.

Σύμφωνα με την ίδια την Trigo, πέρα από τα οφέλη για τους καταναλωτές που γλυτώνουν αρκετό χρόνο από την χρήση των παραδοσιακών ταμείων σημαντικά είναι τα κέρδη για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ (ήτοι, πέρα από την μείωση σε υπαλληλικό προσωπικό) καθώς πραγματοποιούν απογραφή σε πραγματικό χρόνο και μπορούν να καλύψουν πιο άμεσα τις ελλείψεις στο ράφι και την αποθήκη.
Το πρώτο «ανέπαφο» κατάστημα Amazon

Η Tesco μπορεί να είναι το πρώτο σούπερ μάρκετ που εφαρμόζει αυτή την τεχνολογία, αλλά δεν είναι το πρώτο εμπορικό κατάστημα με εντελώς ανέπαφες συναλλαγές. Είχε προηγηθεί, το 2019 το πρώτο μαγαζί της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon χωρίς ταμεία και υπαλλήλους, στη συνοικία του Ιλινγκ στο δυτικό Λονδίνο. Το κατάστημα πρόσφερε τη δυνατότητα στα μέλη του συνδρομητικού προγράμματος Amazon Prime να επιλέγουν και να παραλαμβάνουν τα εμπορεύματά τους χωρίς να πλησιάζουν σε ταμείο.

Στο κατάστημα της Amazon στο Ιλινγκ μπορούν εδώ και περίπου δύο χρόνια να εισέλθουν μέλη του Amazon Prime, χάρη σε έναν κωδικό που αποστέλλεται στο κινητό τους τηλέφωνο. Αφού περάσουν την πύλη του καταστήματος, οι πελάτες μπορούν να επιλέγουν προϊόντα ή να τα παραλάβουν αφού τα έχουν παραγγείλει από πριν. Η όλη διαδικασία ελέγχεται μέσω ενός κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, χωρίς να χρειάζεται καμία ανθρώπινη επαφή με τα προϊόντα να χρεώνονται αυτόματα στο λογαριασμό τους που διατηρούν στην Amazon Prime.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και αν χρειαστεί να επιδείξει ο πελάτης μια ταυτότητα για την αγορά αλκοόλ, δεν υπάρχει επίσης ανάγκη ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Βάζει την ταυτότητα μπροστά σε έναν ειδικό αισθητήρα, ο οποίος την σκανάρει.

Άλλοι σένσορες στα ράφια καταγράφουν ένα προς ένα τα αντικείμενα που αγοράζονται και αυτά κατόπιν προστίθενται στον λογαριασμό Amazon των πελατών καθώς τα παίρνουν. Οι πελάτες έχουν επίσης την επιλογή να διαγράψουν όσα επιστρέψουν με το που θα τα ακουμπήσουν πίσω στα ράφια, ενώ στο τέλος, με την αποχώρησή τους από το κατάστημα, εκδίδεται μια ηλεκτρονική απόδειξη.

Παρότι τα καρότσια και τα καλάθια έχουν καταργηθεί πλήρως, η Amazon ανακοίνωσε ότι στον χώρο θα βρίσκονται κάποιοι (ελάχιστοι) υπάλληλοι για την τοποθέτηση προϊόντων στα ράφια αλλά και για την παροχή βοήθειας και πληροφοριών στους πελάτες.

Το κατάστημα της εταιρείας διαθέτει περίπου 10.000 είδη γνωστών εταιρειών, καθώς και λαχανικά και φρούτα της σειράς «By Amazon», αγροτικά προϊόντα παραγωγών που έχουν συνάψει συμφωνίες με την Amazon, στο πλαίσιο στρατηγικής στήριξης αγροτικών εκμεταλλεύσεων μικρής κλίμακας στην αγγλική ύπαιθρο, με την Amazon να σχεδιάζει μέσα στους επόμενους μήνες τα εγκαίνια δέκα επιπλέον καταστημάτων Amazon Fresh στη Βρετανία.

Η Amazon διαθέτει ήδη 20 τέτοια παντοπωλεία στις ΗΠΑ, με την επωνυμία Amazon Go. «Η υπομονετική και προσεκτική επέκταση του ομίλου Amazon στη Βρετανία δεν ήταν παρά μία πρόγευση των φιλοδοξιών της Amazon στη Βρετανία», αναφέρει εμφατικά ο αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας Shore Capital, Κλάιβ Μπλακ, καταλήγοντας με νόημα πως το κατάστημα στο Ιλινγκ «ενδέχεται να αποδειχθεί μια ιστορική στιγμή στην ιστορία του βρετανικού λιανεμπορίου».

Καλημέρα σας….

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

16 Σχόλια

 1. Με το great reset και την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, τα ρομπότ θα παράγουν τα προϊόντα, τα ρομπότ θα πουλάνε τα προϊόντα, τα ρομπότ θα αγοράζουν τα προϊόντα και τα ρομπότ θα καταναλώνουν τα προϊόντα……
  Το οποίο είναι θέμα σε πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

 2. Στα ΙΚΕΑ της Ιταλίας αυτό το σύστημα εφαρμόζεται απο το 2010, τι λέμε τώρα;;
  Εννοοείται κάποια στιγμή θα έρθει και εδώ

 3. Τα Tesco δουλεύουν εδώ και πολλά χρόνια με αυτόματους πωλητές. Το αστείο είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερη ουρά εκεί παρά στο ταμείο με υπάλληλο! Αλλά είπαμε η ηλιθιότητα είναι ανίκητη.

 4. Έτσι και στα λεωφορεία είχαν αντικαταστήσει τους εισπράκτορες με μηχανήματα και οι μισοί είναι τζαμπατζήδες τώρα.

 5. αυτο που λετε τωρα ξεκινησε στην κινα εδω και 10 χρονια!!!

 6. ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2016 ΠΑΝΤΩΣ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΑΓΓΛΙΑ ΤΑ ΤΕΣΚΟ ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΤE

 7. Να φανταστώ ότι για την….. ευκολία μας πάλι θα μας πουν βάλτε την κάρτα-τσιπακι στο χεράκι για να μην την κουβαλάτε κιόλας…… Σε λίγο καιρό οι κλέφτες θα μας κόβουν ακόμα και το χέρι για να μας πάρουν χρήματα…. Ω ρε που πάμε……🤔🤔🤔

  1. Ξεχνάς το βραχιόλι/κάρτα τραπέζης που σου σκαναρει.τη φλέβα ο ταμιας

 8. ααα καλά στην σουηδία είναι εδώ και χρόνια αυτό το σύστημα σχεδόν όλα τα σούπερ μάρκετ , έχουν κανα δύο ταμεία με προσωπικό αλλά 10 που τα σκανάρισ μόνος και πληρώνεις με την κάρτα γρήγορα εύκολα για τον πελάτη ούτε ουρές ούτε καθυστερήσεις , αλλά από την άλλη πλευρά δεν είναι καλό για τους εργαζόμενους και για πολλούς πελάτες ηδικα ηλικιωμένους ….

  1. Γιαυτό ο κορονοιος δεν μεταδίδεται εκεί.Και ούτε πολλά κρούσματα ούτε θανατικα. Η είμαι λάθος;
   Εχουν σκύψει όλοι οι Σουηδοί με τα 4 στη ΝΝΤΠ.
   Και στα κωλομεριά εάν τους πεις να βάλουνε τσιπάκια θα πάνε όλοι.
   Αιώνες πιο μπροστά από όλους στη ψηφιακή εποχή.

 9. Στο χέρι σας είναι να μη γίνει. Μην πατάτε σε τέτοια μαγαζιά. Και τα Μακ Ντόναλντς ήρθαν και έφαγαν πόρτα.
  Αυτά τα μαγαζιά θα τα γλεντήσουν οι λαθρομετανάστες…

 10. Ελληνες ξυπνάτε, κρατάτε και κάνα ευρώ πάνω σας, μην καυχιέστε ότι τα κάνετε όλα με την κάρτα ή τη δικαιολογία μη σας κλέψουν ‘η είναι κάτι θεόχαζες που δε θέλουν να τους αγγίξεις την κάρτa μην κολλησουν ενώ στο σούπερ μάρκετ πιάνουν όλα τα προιόντα , πιάνουν καροτσάκια και ένα σωρό άλλα.Χάνονται τα λεφτάκια μας σιγά σιγά και πάνε προς το πλαστικό όλα.

 11. Ωωωωρε φίλε…. και great reset και great restart μαζι!!!😯 Ωωωω πόσο γρήγορα αλλάζει γύρω μας ο κόσμος!!!!
  Είδες ο covid-19!!!
  Κάποιοι ελάχιστοι υπάλληλοι θα βρίσκονται εκεί μέχρι να αναλάβουν πλήρως οι μηχανές και η τεχνητή νοημοσύνη, όλοι οι άλλοι τον πούλο αρμ.

  1. Έχει να πάει κόσμος στο σπίτι του……
   Δεν έχει καταλάβει ακόμα ο κόσμος τι τον περιμένει.Ιδιωτικοι και δημόσιοι θα χάσουν τις θέσεις εργασίας τους και θα αναλάβει η Τ.Ν.

  2. H ΤΝ και το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργούν στο περίπου. Οι νέοι δεν γνωρίζουν μαθηματικά, φυσική, βιολογία κτλ, γιατί υποτίθεται ότι αφού βρίσκουμε εύκολα πληροφορίες δεν χρειάζεται να μάθουμε τίποτα. Η ΤΝ είναι ανόητη, δεν ξεχωρίζει τον σκύλο από έναν άνθρωπο ντυμένο σκύλο, επίσης δεν ξεχωρίζει το πρόσωπο ενός ανθρώπου σε μια διαδήλωση από κάποιον που φοράει μάσκα στο πρόσωπο. Για αυτό από εδώ και πέρα όλοι στις διαδηλώσεις σύμφωνα με τους νόμους, με μάσκα με πρόσωπα πολιτικών και επιχειρηματιών.

 12. Κι όσοι μένουν άνεργοι ας κάνουν και την 100η αναμνηστική για τον Άγιο Πέτρο. Τζάμπα θα μας ταΐζουν τα κοπρόσκυλα νομίζετε;; Επίδομα και δόση για τους μεταλλαγμένους εξαρτημένους πλέον ΧΡΗΣΤΕΣ!!

Comments are closed.