Μία μυστική συμφωνία ασφαλείας μεταξύ Κίνας και Νήσων Σολομώντα έχει αναστατώσει τον Ειρηνικό

Κοινοποίηση:
pacific-australia-solomon-china

Ο Υπουργός Ειρηνικού της Αυστραλίας στάλθηκε στα Νησιά του Σολομώντα την Τρίτη λόγω ενός αμφιλεγόμενου συμφώνου ασφαλείας που οι Δυτικοί φοβούνται ότι θα επιτρέψει μια κινεζική στρατιωτική βάση στον Νότιο Ειρηνικό.

Ο υπουργός Ζεντ Σεσέλια θα ταξιδέψει στη Χονιάρα, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του στην Αυστραλία διανύει μια κρίσιμη εκλογική εκστρατεία.

«Οι συζητήσεις μου θα περιλαμβάνουν την προτεινόμενη συμφωνία ασφαλείας Νήσων Σολομώντος-Κίνας», είπε ο Σεσέλια σε δήλωση.

Μια προσχέδια έκδοση του συμφώνου ασφαλείας προκάλεσε σοκ σε όλη την περιοχή όταν διέρρευσε τον περασμένο μήνα – ιδιαίτερα τα μέτρα που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη του κινεζικού στρατού και ναυτικού στα νησιά του Σολομώντα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία ανησυχούν εδώ και καιρό για το ενδεχόμενο της Κίνας να κατασκευάσει μια ναυτική βάση στον Νότιο Ειρηνικό, επιτρέποντας στο ναυτικό της να κυριαρχεί πολύ μακριά από τα σύνορά της.

Ο πρωθυπουργός Σογκαβάρε είπε ότι η κυβέρνησή του «δεν έχει καμία πρόθεση να ζητήσει από την Κίνα να κατασκευάσει μια στρατιωτική βάση στα νησιά του Σολομώντα».

Τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι από την Κίνα και τις Νήσους Σολομώντα συμφώνησαν στις λεπτομέρειες της τελικής συμφωνίας, αλλά το έγγραφο δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Το προσχέδιο που διέρρευσε επιτρέπει στον κινεζικό στρατό να αναπτυχθεί κατόπιν αιτήματος των Νήσων Σολομώντα για τη διατήρηση της «τάξης».

Χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του άλλου συμβαλλόμενου μέρους, κανείς δεν μπορεί να αποκαλύψει την συμφωνία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: