Μήνυμα από το Μεξικό προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Φτάνει πια η διαφθορά, τα ψέματα και η υποκρισία»

Κοινοποίηση:
ευρωκοινοβουλιο

Η μεξικανική κυβέρνηση αντιτάχθηκε ξεκάθαρα σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επικρίνει τις υποτιθέμενες «επιθέσεις στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης» και τη δολοφονία δημοσιογράφων στο Μεξικό.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη η προεδρική διοίκηση αναφέρει:

«Προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Φτάνει η διαφθορά, τα ψέματα και η υποκρισία!

Είναι λυπηρό που εντάσσονται σαν πρόβατα στην αντιδραστική και πραξικοπηματική στρατηγική της διεφθαρμένης ομάδας που αντιτίθεται στον Τέταρτο Μετασχηματισμό, που προωθείται από εκατομμύρια Μεξικανούς για να αντιμετωπίσουν την τερατώδη ανισότητα και τη βία που είναι κληρονομιά των νεοφιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας για 36 χρόνια.

Οι βουλευτές πρέπει να γνωρίζουν ότι το Μεξικό δεν είναι πλέον μια κατακτημένη χώρα και ότι οι ελευθεριακές αρχές της ισότητας και της δημοκρατίας επιβάλλονται όπως ποτέ άλλοτε στην ιστορία του. Κανείς δεν καταπιέζεται εδώ, η ελευθερία της έκφρασης και το έργο των δημοσιογράφων γίνονται σεβαστά. Το κράτος δεν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως σε προηγούμενες κυβερνήσεις, που ήσουν παρεμπιπτόντως σιωπηρά συνένοχος».

Αναφερόμενος στις παραδόσεις όπλων της ΕΕ στην Ουκρανία, συνεχίζει λέγοντας:

“Το Μεξικό είναι μια ειρηνική χώρα που επέλεξε τη μη βία και είμαστε υπέρ του διαλόγου, όχι του πολέμου. Σε καμία περίπτωση δεν στέλνουμε όπλα σε καμία χώρα όπως κάνετε εσείς τώρα”.

Ο Μεξικανός Πρόεδρος έχει σημαντικά μεγαλύτερη λαϊκή υποστήριξη από εκείνους που βρίσκονται στην εξουσία στην ΕΕ. Συνεχίζει λέγοντας:

“Την επόμενη φορά, κάντε την έρευνά σας και διαβάστε προσεκτικά τα ψηφίσματα που τίθενται ενώπιόν σας πριν ψηφίσετε. Και μην ξεχνάτε ότι δεν είμαστε πλέον αποικία όλων. Το Μεξικό είναι μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα.

Εξελίξου, άφησε πίσω σου την παρεμβατική μανία που κρύβεις πίσω από τις καλές προθέσεις. Δεν είστε η παγκόσμια κυβέρνηση και μην ξεχνάτε αυτό που είπε ο Μπενίτο Χουάρες, αυτός ο γίγαντας της Αμερικής: «Μεταξύ των ανθρώπων όπως και μεταξύ των εθνών, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των άλλων είναι ειρήνη».

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , το οποίο κατηγορούσε τον Πρόεδρο του Μεξικού, Andrés Manuel López Obrador, για «λαϊκίστικη ρητορική», αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο… 

3. τονίζει ότι η ελευθερία του λόγου, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός Διαδικτύου, η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία για τη λειτουργία μιας υγιούς δημοκρατίας· καλεί τις μεξικανικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την προστασία και τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους δημοσιογράφους και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με αναγνωρισμένα διεθνή πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης, τόσο σε κρατικό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, της εκτεταμένης διαφθοράς, αντιμετώπισης της ανεπαρκούς εκπαίδευσης , ανεπαρκείς πόρους, συνενοχή ορισμένων υπαλλήλων και αδύναμα δικαστικά συστήματα, προβλήματα που συνδέονται με πολύ υψηλά ποσοστά ατιμωρησίας.

4. σημειώνει με ανησυχία τη συστηματική και σκληρή κριτική που ασκείται στους δημοσιογράφους και το έργο τους από τις ανώτατες αρχές της μεξικανικής κυβέρνησης και καταδικάζει τις συχνές επιθέσεις κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και, ειδικότερα, σε δημοσιογράφους και επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης. Επιβεβαιώνει ότι η δημοσιογραφία μπορεί να ασκηθεί μόνο σε περιβάλλον απαλλαγμένο από απειλές, σωματική, ψυχολογική και ηθική επιθετικότητα ή άλλες μορφές εκφοβισμού και παρενόχλησης, και καλεί τις μεξικανικές αρχές να τηρούν τα υψηλότερα πρότυπα προστασίας για την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία του συνέρχεσθαι και να υποστηρίξουμε και να προστατεύσουμε την ελευθερία της επιλογής…”

Λίγες ημέρες πριν από την ψήφιση αυτού του ψηφίσματος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει με πολύ μεγάλη πλειοψηφία την απαγόρευση της διανομής του RT και του Sputnik στην ΕΕ. Φέρεται ότι αυτό το μέτρο αποσκοπεί στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας. Η λογοκρισία των αντίθετων απόψεων στην ΕΕ γίνεται επίσης πιο διαδεδομένη στα κοινωνικά δίκτυα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: