Μήνυμα από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία: Μην είστε μια δεξαμενή βρώμικων χρημάτων

Κοινοποίηση:
ΑΜΕΡΙΚΗ

Στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Μηχανισμού» που συμφωνήθηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν , οι αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών και Εμπορίου των δύο χωρών συναντήθηκαν στην Άγκυρα και συζήτησαν την ανάπτυξη των σχέσεων σε διάφορους τομείς.

Στο πλαίσιο αυτό, η Victoria Nuland , υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ , συναντήθηκε πρόσφατα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Πρέσβη Sedat Önal . Η Marisa Lago , υφυπουργός του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, είχε επίσης συνομιλίες στην Άγκυρα την Τρίτη και την Τετάρτη για τη βελτίωση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά από αυτές τις συναντήσεις ήρθε ένα μήνυμα από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία σχετικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, «Να προσέχει να μην γίνει λίμνη για τα βρώμικα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών».

Απαντώντας στην ερώτηση της DW Turkish σχετικά με τις κυρώσεις των δυτικών χωρών κατά της Ρωσίας και τη θέση της Τουρκίας μετά τις συνομιλίες, η εκπρόσωπος της πρεσβείας Julie Eadeh είπε : “Ο κ. Nuland συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα στις 4 Απριλίου. Όπως είπε, η Τουρκία πρέπει να είναι προσεκτική. πολύ σημαντικό να μην αφήσει τη γη του να ξεφύγει από τις κυρώσεις ή να γίνει λίμνη για τα βρώμικα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών», είπε.

Ενώ οι ΗΠΑ και ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοι αποφάσισαν να επιβάλουν διάφορες κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία, η Τουρκία, η οποία έχει στενές σχέσεις και με τις δύο χώρες και παίζει ρόλο διευκόλυνσης, δήλωσε ότι δεν θα συμμορφωθεί με τις κυρώσεις.

«Οι εμπορικές σχέσεις μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω»

Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τις συναντήσεις του Lago, ο Eadeh αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ανάπτυξης εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ μέσω αυτών των επαφών και σημείωσε ότι το 2021, οι εξαγωγές από την Τουρκία προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 45% και έφθασαν τα 16 δισ. δολάρια.

Υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος Τύπου Eadeh δήλωσε ότι είναι δυνατή η περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Η ενεργειακή μας συνεργασία θα συνεχιστεί»

Αναφορικά με τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, η Eadeh είπε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ασφάλεια και την ποικιλομορφία των ενεργειακών πόρων τα τελευταία χρόνια.

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι επίσης πρωτοπόρος στις εξελίξεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αυτό το πλαίσιο, ο Eadeh είπε, «ως ΗΠΑ, αναμένουμε να συνεργαστούμε περισσότερο με την Τουρκία στην ενεργειακή ασφάλεια».

Κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση Nuland – Önal

Στη γραπτή δήλωση που έγινε μετά τη συνάντηση με τη Victoria Nuland και τον Πρέσβη Sedat Önal, αναφέρθηκε ότι «εξετάστηκαν τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας, της αντιτρομοκρατίας, περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων».

Η δήλωση ανέφερε, “Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτησαν τις προσπάθειες της Τουρκίας να διευκολύνει μια δίκαιη και διπλωματική λύση στον πόλεμο.”

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Αμυντική συνεργασία, μη χ@σω;;; Με τους s-400 παραμάσχαλα;;; Με τον “δικό” μας μούλο τί διάολο συζήτησε η βρωμιάρα;;; Τι σκατά της εκχώρησε το σίχαμα;;; Η ομογένεια κάνει τίποτα σ’ αυτόν τον λάκκο των φιδιών, το 💩αμερικάνικο υπεξ, ή μπα;;; Γιατί η ελληνική διπλωματία μ@λακίζεται…

Comments are closed.