Μήνυμα Αναστασιάδη στην Τουρκία: “Ανοίξτε τα στρατιωτικά αρχεία για τους Αγνοούμενους”

Κοινοποίηση:
αναστασιαδης

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έστειλε «μήνυμα» στον ΟΗΕ αλλά και στην Τουρκία, για το ζήτημα των αγνοουμένων, ζητώντας να ασκηθεί ακόμα περισσότερη πίεση στην τουρκική πλευρά, ώστε να δοθεί πρόσβαση στα σχετικά στρατιωτικά αρχεία, με στόχο την εύρεση πληροφοριών.

Στο πλαίσιο διεξαγωγής του 36ου Μαραθώνιου Αγάπης Αγνοουμένων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε σε ανακοίνωση του ότι πρέπει τόσο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών όσο και η διεθνής κοινότητα, να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση στην Τουρκία, για να συνεργαστεί και να δώσει στους αρμόδιους φορείς πρόσβαση στα στρατιωτικά αρχεία, με απώτερο σκοπό την αποτελεσματική εξέταση της τύχη των αγνοουμένων.

Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος αναφέρει πως «η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανταποκρινόμενη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, αλλά και το πιο σημαντικό, στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, σαν μέρος του Κυπριακού λαού, βιώνουν, έπραξε και πράττει ότι είναι δυνατόν στις προσπάθειες διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας».

«Δυστυχώς, κατ’ αντίθεση των όσων η ΚΔ πράττει, η διακρίβωση της τύχης των Ελληνοκύπριων αγνοουμένων προσκρούει στην άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί, δυσχεραίνοντας σε μεγάλο βαθμό το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων», προσθέτει.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα και για αυτό η συνεργασία όλων είναι απολύτως αναγκαία», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Διαβεβαιώνει τους συγγενείς των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων πως αυτό που διεκδικούμε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αλλά και τη διεθνή κοινότητα ευρύτερα, είναι να θέσουν την Τουρκία προ των ευθυνών της. «Να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση προκειμένου να συνεργαστεί για την αποτελεσματική εξέταση της τύχη των αγνοουμένων, δίδοντας στους αρμόδιους φορείς πρόσβαση στα στρατιωτικά αρχεία της περιόδου», αναφέρει.

Επίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαναλαμβάνει την έκκλησή του σε οποιονδήποτε κατέχει οποιαδήποτε πληροφορία η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξακρίβωση της τύχης έστω και ενός αγνοουμένου, να μην διστάσει να τη δώσει, ακόμη και με πλήρη ανωνυμία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response