Μέσω gov.gr το ειδικό σήμα απαλλαγής για τέλη στάθμευσης. Ποιοί τα δικαιούνται

Κοινοποίηση:
ilektriko

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και των Υφυπουργών Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου και Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη (ΦΕΚ Β 5570/17-12-2020), οι κάτοχοι ηλεκτροκίνητων οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων, θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου 2021, τη δυνατότητα να εκδίδουν μέσω gov.gr, το ειδικό σήμα απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών στάθμευσης στα κέντρα των πόλεων.

Η δωρεάν στάθμευση για ηλεκτροκίνητα οχήματα σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης των δήμων για την περίοδο 1.1.2021-31.12.2022, αποτελεί κίνητρο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης που θεσπίστηκε με τον Ν. 4710/2020 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για την έκδοση του ειδικού σήματος έχουν οι κάτοχοι είτε αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, είτε ηλεκτρικών υβριδικών οχημάτων εξωτερικής φόρτισης με εκπομπές ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ.

Η εκτύπωση του ειδικού σήματος, στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού σχήματος, είναι εξαιρετικά απλή. Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή είτε μέσω του gov.gr ακολουθώντας τη «διαδρομή»: Πολίτης και Καθημερινότητα- Περιβάλλον και Ποιότητα ζωής – Ηλεκτροκίνηση – Σήμα δωρεάν στάθμευσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων ή απευθείας μέσω του συνδέσμου .

Οι δικαιούχοι πιστοποιούνται αρχικά με τους κωδικούς Taxisnet, ενώ ακολούθως εισάγουν τον Αριθμό Πινακίδων Κυκλοφορίας του οχήματος και τον ΑΦΜ του κύριου ή/και κατόχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο της ύπαρξης και της εγκυρότητας του ειδικού σήματος είναι η Δημοτική Αστυνομία. Εάν κατά τη διενέργεια ελέγχου διαπιστωθεί ότι τα στοιχεία του οχήματος δεν ταυτίζονται με τα δεδομένα που τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τότε η Δημοτική Αστυνομία βεβαιώνει παράβαση για παράνομη στάθμευση. Όποιος καταλαμβάνεται να κατέχει πλαστό ή παραποιημένο ειδικό σήμα ή να κάνει χρήση αυτού, τιμωρείται με τις ποινές του άρθρου 216 του Ποινικού Κώδικα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Τέλη χασίματος και κατουρήματος δεν έχουν βάλει ακόμη, περίεργο. Κανονικά θα έπρεπε να έχουν βάλει και ταξίμετρο στη χέστρα online με την Εφορία να μετράει πόσες φορές χέζεις οπότε θα αποτελεί και τεκμήριο πως τρως καλά…

  2. Η νομοθεσία θα τροποποιηθεί στην περίπτωση πού θα τολμήσουν να κυκλοφορήσουν αρκετά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Με το πρόγραμμα πτώχευσης φυσικά των Ελλήνων θα αργήσει. Πληρώστε κορόιδα για να είναι τσάμπα οι λεφτάδες δηλαδή. Κορόιδο Έλληνα αν ελπίζεις ποτέ φθηνό αμαξάκι γράψε μου. Οι κατέχοντες τα Πετρέλαια στον τόπο μας ελπίζεις να θέλουν να χάσουν !
    Να πάρουμε όλη το στοκ των αυτοκινήτων πού δεν παίζει στην Ευρώπη και βλέπουμε. Υπάρχουν και τα Ευρώ μεταχειρισμένα σκουπίδια τους πού εμείς θα ρευστοποιήσουμε σε χρήμα ζεστό, και σε κάποια δικά μας παιδάκια μαζί προφανώς. Αποζημίωση για τις ζημιές των αυτοκινήτων μας από τούς παλιόδρομους πού τα σπάμε, πότε σκοπεύουν να δώσουν!

  3. Δηλαδή, τα τέλη κυκλοφορίας γιατί τα πληρώνουμε;;; Γιά να κυκλοφορούμε σε πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, πατινόδρομους, γιά να πληρώνουμε διόδια και στάθμευση, επί των Δημοσίων οδών;;; ΑΠΑΤΗ λοιπόν τα ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ! Kαθότι γιά να κυκλοφορείς και να σταθμεύεις πάλι θα πρέπει να πληρώνεις παρκόμετρα, διόδια και ότι άλλη βλακεία έρχετε στην κεφάλα του κάθε αθλίου πολιτικάντη! EIΔIKA OI ΔHMAPXAIOI, EINAI ΓIA ΠOΛΛEΣ ΦAΠEΣ, ME NOYMEPO ENA ΠΛEON, TON AΓAΠHTO ΓEΛOIO MΠAKOBΛAKA KAI TOYΣ KATAΣTPOΦIKOYΣ MEΓAΛOYΣ ΠEPIΠATOYΣ TOY!!!!!!! Kαι μάλιστα, στην άδεια πλατεία Συντάγματος θα εκτοξεύσει λέει και βεγγαλικά το βράδυ της παραμονής πρωτοχρονιάς!!! TETOIO HΛIΘIO MYAΛO MAZEMENO ΣE ENA ANΘPΩΠO, ΔYΣKOΛA TO BPIΣKEIΣ!!! Eύγε σε αυτούς εκεί στη ΝΔ, που τον επέλεξαν γιά υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων!!! MΠPABO ΠAIΔIA, ONTΩΣ EINAI ΠIO BΛAΞ KI AΠO TON KOYΛH MAΣ!!!

Leave a Response