ΜΗ ΣΚΙΣΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΛΣΟΝ ΠΡΟΣΕΞΤΕ!!!! «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας» απαντάει η Αθήνα για την παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Κοινοποίηση:
σδωσδωσδ

Με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι επικοινώνησε ο Νίκος Δένδιας, μετά την επαίσχυντη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη για μίσθωση της λιβυκής ΑΟΖ.

Ο υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου και οι δυο αμφισβήτησαν το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα. Σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο την Κυριακή. Ταυτόχρονα, ο υπουργός εξωτερικών θα συναντηθεί σήμερα με τον με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη, προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις.

Η αντίδραση της Αθήνας:

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ για την παράνομη συμφωνία αναφέρει:

«Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή “μνημονίου συνεργασίας” μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο” του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται. Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω “μνημονίου” θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα στην Τρίπολη».

Αν κρίνουμε από τη μέχρι τώρα φάση αφασίας του Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά, δεν προβλέπεται να μας εκπλήσσει καθόλου με αλλαγή στάσης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: