ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!! Αυτά είναι τα σενάρια διπλής κρίσης στο Αιγαίο που τρέμει το Υπ. Εθνικής Άμυνας

Κοινοποίηση:
Turkey-768x461

Η Τουρκία, ειδικά επί προεδρίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δείξει οτι είναι αδίστακτη και κάνει τα πάντα για να κλέψει ό,τι μπορεί από το Αιγαίο.

Έτσι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να είναι έτοιμες για κάθε σενάριο, είτε αυτό αφορά υβριδικό πόλεμο, είτε κάποιο θερμό επεισόδιο. Ήδη ο Ερντογάν έστειλε κορβέτα υποκλοπών στο Αιγαίο, ενώ η ελληνική πλευρά αναμένει την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού στη Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί  να δημιουργήσει τετελεσµένα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ουσιαστικά να «γκριζάρει» περιοχές ώστε στη συνέχεια όταν οι δυο χώρες καθίσουν στο τραπέζι τον διαπραγματεύσεων να εγείρει κι άλλες διεκδικήσεις.

Όπως αναφέρουν «πηγές» του Υπουργείου τα ελληνικά πολεμικά  που κινούνται στο Νότιο Αιγαίο να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής. Η εντολή που τους έχει δοθεί είναι να εντοπίσουν αν οι Τούρκοι έχουν αυξήσει την κινητικότητά τους στην περιοχή.

Το σενάριο διπλής κρίσης στο Αιγαίο που ίσως προκαλέσει η Τουρκία

Κι αυτό καθώς ένα από τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άµυνας είναι η πιθανότητα που υπάρχει, η Τουρκία να προκαλέσει κατάσταση διπλής κρίσης στις σχέσεις της, τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο.

Αυτό σύμφωνα με τους επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων θα γίνει εφόσον ο Ερντογάν «συνδυάσει» την αποστολή του «Oruc Reis» στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου µε µια ταυτόχρονη µετακίνηση του πλωτού γεωτρύπανου «Abdulhamid Han» από το σηµείο που βρίσκεται τώρα, 55 µίλια νότια της Αττάλειας, στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σημειώνεται πως το «Abdulhamid Han» θα βρίσκεται στη συγκεκριμένη περιοχή µέχρι τις 7 Οκτωβρίου, µε την Κυβέρνηση της Κύπρου να θεωρεί πως αµέσως µετά ενδέχεται να κινηθεί σε περιοχή δυτικά ή ακόµη και νότια της Μεγαλονήσου.

Για αυτό και η Ελλάδα αυξάνει την κινητικότητά των Ενόπλων Δυνάμεών της. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται  µεγάλη άσκηση «Λόγχη» του Πολεμικού Νατικού, µε τη συµµετοχή σχεδόν του συνόλου των πολεµικών πλοίων του Στόλου. Και φυσικά η άσκηση «Αργώ 2022», από κοινού με το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό που αφορά απόβαση στη Σκύρο, η οποία εντυπωσίασε και ταυτόχρονα «τρέλανε» τους Τούρκους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: