ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟ ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΛΑΔΙ ΜΕ ΦΘΗΝΑ ΕΛΑΙΑ! ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ! ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΧΑΛΗΜΗ ΤΙΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ…

Κοινοποίηση:
ΛΑΔΙ

Ολοένα και περισσότερες είναι οι καταγγελίες καταναλωτών για κρούσματα νοθείας ελαιολάδου από επιτήδειους που εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες, στους οποίους πωλούν προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας.

Πολλοί από τους παράνομους πωλητές ταξιδεύουν στη Βουλγαρία με σκοπό να προμηθευθούν φθηνό σπορέλαιο (μόλις 0,80 ευρώ), το οποίο στη συνέχεια αναμειγνύουν με αγνό παρθένο ελαιόλαδο και το πωλούν στην Ελλάδα με χαμηλότερη τιμή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN.

 

«Κυρίως η νοθεία γίνεται με σπορέλαια και κάποια στιγμή, βάφονται είτε με κάποιες χρωστικές –νόμιμες ή παράνομες– είτε χλωροφύλλη (συνθετική ή φυτική)», ανέφερε χημικός με ειδικότητα στο ελαιόλαδο.

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν πατέρας και γιος που πουλούσαν ηλιέλαιο ως «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο»

Το Σάββατο (02/12), πατέρας και γιος συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη, αφού προσπαθούσαν να πουλήσουν ηλιέλαιο από τη Βουλγαρία ως «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο».

Οι δύο άνδρες εισήγαγαν ηλιέλαιο από τη Βουλγαρία και με τη χρήση των κατάλληλων χρωστικών ουσιών, προσπαθούσαν να το πουλήσουν στην αγορά ως «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο».

Ύστερα από έρευνα των Αρχών, στην κατοχή τους βρέθηκαν:

644 λίτρα νοθευμένο ελαιόλαδο, το οποίο ήταν σε δοχεία των 5 και 3 λίτρων με ετικέτες «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» διαφόρων εταιρειών.
500 λίτρα ηλιέλαιο εντός επτά πλαστικών δεξαμενών.
Πληθώρα ετικετών που ανέγραφαν «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».
Μία πλήρης και λειτουργική εγκατάσταση πλήρωσης και τυποποίησης ελαίων αποτελούμενη από σωληνώσεις και δεξαμενές περιέχουσες υγρό αγνώστου χημικής σύστασης και αμφιβόλου ποιότητας.
035 κενές μεταλλικές συσκευασίες αποθήκευσης ελαίου (δοχεία).
358 κενές πλαστικές συσκευασίες και αποθήκευσης ελαίου (δοχεία).
5 τιμολόγια παρελθόντων ετών.

Νοθεία με φθηνά φυτικά έλαια – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές
Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Ζαμπέλας, σημείωσε τη Δευτέρα (20/11) ότι «το ελαιόλαδο συνήθως οι απατεώνες το νοθεύουν με φθηνότερα φυτικά έλαια, ώστε να έχουν πολύ μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και το πουλάνε πλέον ως ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Μερικές φορές, επειδή τα σπορέλαια έχουν άλλο χρώμα, το οποίο είναι πιο κιτρινωπό από το ελαιόλαδο, μπορεί να βάζουν και καμία χρωστική, έτσι για να ξεγελάσουν ακόμα περισσότερο τον καταναλωτή και να πάρει και το χρώμα του ελαιόλαδου», τόνισε.

Ακόμη, ανέφερε ότι «εδώ και αρκετές ημέρες, έχουμε εκδώσει και ένα δελτίο Τύπου στον ΕΦΕΤ, όπου αναφέρουμε τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής και τι πρέπει να προσέχουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες προμηθεύονται λάδι.

Το δελτίο Τύπου, που έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα μας, αναφέρει ότι πρέπει ουσιαστικά να αγοράζουν τυποποιημένο, γιατί το χύμα ενέχει περισσότερους κινδύνους να είναι νοθευμένο. Επιπλέον, θα πρέπει να αγοράζουν τυποποιημένο από εταιρείες που είναι γνωστές.

Τα σημεία πώλησης να είναι γνωστά και να έχουν ένα συγκεκριμένο κωδικό που να δείχνει αρχίζει από ΕL, δηλαδή λάμδα στα αγγλικά και ένα νούμερο που να δείχνει ότι κατά κάποιο τρόπο η διαδικασία είναι νόμιμη.

Όπως, επίσης και οι επιχειρήσεις, εστιατόρια, ταβέρνες κ.ά. που αγοράζουν κι αυτοί ελαιόλαδα για να τα δώσουν στον καταναλωτή, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, από πού αγοράζουν και τι αγοράζουν.

Από τη στιγμή που το ελαιόλαδο αναμειγνύεται με σπορέλαια και χρωστικές, δεν υπάρχει θέμα Δημόσιας Υγείας. Από εκεί και πέρα, βέβαια, δεν μπορώ να αποκλείσω ότι κάτι μπορεί να υπάρξει που να θέσει σε κίνδυνο την υγεία ενός ανθρώπου.

Βεβαίως, εάν κάποιος θέλει, μπορεί να δώσει δείγμα ελαιόλαδου που αγόρασε για έλεγχο ποιότητας και στα δικά μας εργαστήρια· έχουμε βγάλει και ένα τηλέφωνο, που μπορεί να έλθει σε επαφή μαζί μας, το 11717.

Επίσης, μπορεί κάποιος να κάνει και καταγγελία στην ιστοσελίδα μας, έχουμε συγκεκριμένη φόρμα και μπορούμε να πάμε και να τη διερευνήσουμε».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

7 Σχόλια

  1. ποια… “ποιοτητα”? Γιατι να πληρωνουμε χρυση τηξ φιρμα? Δε δινω πανω απο 10ε

  2. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης που κάνει τη πάπια και δε μειώνει το ΦΠΑ σε βασικά είδη.

  3. ναι αλοίμονο, μη χάσουν λεφτά οι βιομηχανίες! μόνο τυποποιημένο, και δίνουν και στη δημοσιότητα ένα περιστατικό να σφίξουν λίγο οι κ…λοι και έτοιμη η “είδηση”. Ε! λοιπόν σε πληροφορώ μπούλη ότι εγώ κάθε χρόνο παίρνω από ανθρώπους που γνωρίζω χρόνια και έχουν ελιές που βγάζουν λάδι για τις οικογένειες τους και αν είναι καλή χρονιά και βγει παραπάνω πουλάνε και σε κανένα γνωστό και φίλο και έτσι κάνουν τουλάχιστον άλλοι δέκα που γνωρίζω καθώς όποιος έχει ελιές συνήθως περισσεύει να πουλήσει και γύρω γύρω…. φέτος, επειδή ήταν κακή χρονιά και δε βγήκε πολύ λάδι δεν έχω κανονίσει ακόμα από που θα πάρω αλλά τυποποιημένο δεν αγοράζω. Όλοι οι Έλληνες στο λάδι, διαχρονικά εξυπηρετούμε ο ένας τον άλλον με το αζημείωτο βέβαια, δηλαδή το αγοράζουμε το λάδι τους δε μας το χαρίζουν και έτσι ζούμε βλακάκο.

  4. ΟΤΑΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΑ ΠΙΟ ΦΤΗΝΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΛΟ ΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟ ΤΟΤΕ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΒΛΑΚΑΣ…ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙΣ

  5. Η νοθεία των τροφίμων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΦΕΤ. Βγάζουν στα μανταλάκια μία ή μπορεί & περισσότερες δήθεν επιτυχίες κουκουλώνουμε όμως αυτές που θέλουμε, των δικών μας ανθρώπων. Μην με αμφισβητήσει κανείς.

  6. είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΦΕΤ. Βγάζουν στα μανταλάκια μία ή μπορεί & περισσότερες δήθεν επιτυχίες κουκουλώνουμε όμως αυτές που θέλουμε, των δικών μας ανθρώπων. Μην με αμφισβητήσει κανείς.

Comments are closed.