Λίπος στο συκώτι: Αιτίες, συμπτώματα αλλά και τρόποι αντιμετώπισής του

Κοινοποίηση:
diet-4363111__340-pixabay

Πρέπει να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την υγεία μας, καθώς οι κίνδυνοι συνήθως βρίσκονται σε σημεία του σώματός που δεν μπορούμε να δούμε, παρά μόνο να υποψιαστούμε.-d-

Η πέραν των φυσιολογικών ορίων συσσώρευση λίπους στο συκώτι, μπορεί να εξελιχθεί σε λιπώδη νόσο του ήπατος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 20% του ενήλικου πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από αυτή την ασθένεια, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές και εκτενής βλάβη στο συκώτι,

Δείτε παρακάτω gallery αιτίες, συμπτώματα και τρόπους αντιμετώπισης, όπως τα είδαμε στο onmed.gr:

Αιτία

Η παχυσαρκία είναι μια από τις πρώτες αιτίες εμφάνισης λίπους στο συκώτι. Έρευνες αναφέρουν ότι, το 30-80% των παχύσαρκων ατόμων έχουν αυξημένα ποσοστά σπλαχνικού λίπους στο συγκεκριμένο σημείο

Όσοι διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα αλλά έχουν υψηλότερη συγκέντρωση λίπους στην περίμετρο της μέσης.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη και τα υψηλά επίπεδά της αυξάνουν το λίπος στο συκώτι.

Η συχνή κατανάλωση ζαχαρούχων, ενεργειακών ποτών και αναψυκτικών, τα οποία είναι πλούσια σε φρουκτόζη, γλυκαντικό που έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί συσσώρευση λίπους στο ήπαρ σε παιδιά και ενήλικες.

Σύμπτωμα

Έντονη κόπωση και αδυναμία, που δεν υποχωρεί.

Ελαφρύς πόνος ή αίσθημα πληρότητας δεξιά ή κεντρικά στην κοιλιά.

Αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων, ινσουλίνης και τριγλυκεριδίων.

Αντιμετώπιση

Χάστε τα περιττά κιλά και μειώστε το ποσοστό σπλαχνικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Μειώστε την πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων, η κατανάλωση των οποίων προκαλεί ορμονικές μεταβολές στον οργανισμό.

Αυξήστε την κατανάλωση τροφών που συμβάλλουν στην απώλεια του σπλαχνικού λίπους, όπως είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί), η πρωτεΐνη ορού γάλακτος και το πράσινο τσάι.

Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση, είναι ένα είδος άσκησης το οποίο εναλλάσσει περιόδους μικρής έντονης αερόβιας άσκησης με λιγότερο έντονες περιόδους ανάκαμψης, αυξάνοντας την καύση του λίπους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Χάπια γαϊδουράγκαθου ((Silymarin – Milk thistle- Mariendistel) ή όποιος έχει την πολυτέλεια φρέσκα που είναι και εύγευστα αλλά καταναλώνονται μόνο την ώρα που βράζονται, δεν κρατάνε ούτε στο ψυγείο. Το γαϊδουράγκαθο προσφέρει πολύ υψηλό ποσοστό αποτοξίνωσης για το συκώτι.

    1. Έχεις απόλυτο δίκιο φίλε. Το γαιδουράγκαθο είναι σωτήριο φάρμακο για συκώτι και χολή. Ευτυχώς το γαϊδουράγκαθο μπορεί να το πάρει κάποιος και σε βάμμα (30 σταγόνες σε μισό ποτήρι νερό). Το βάμμα είναι περισσότερο αποτελεσματικό γιατί δεν περνάει από στομάχι αλλά πηγαίνει απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος.

Leave a Response