Λέκκας: Στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε μεγάλο σεισμό, κινδυνεύει η Αγιά Σοφιά

Κοινοποίηση:
agia-sofia

Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα θραύσματα που πέφτουν από τον ναό της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές ζημιές που μπορεί να προκαλέσει ένας μεγάλος σεισμός, στο ιστορικό οικοδόμημα.

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας, η Αγιά Σοφιά έχει υποστεί πολλές καταστροφές κατά διαστήματα τα 1500 χρόνια που είναι χτισμένη, από τη φθορά του χρόνου. Εκτός από αυτό, οι έντονες καιρικές συνθήκες, όπως η αλλαγή της θερμοκρασίας, οι βροχοπτώσεις αλλά και οι άνεμοι, διαβρώνουν το κέλυφος της Αγιάς Σοφιάς.

Υπό αυτό το πρίσμα «εάν εκδηλωθεί μεγάλος σεισμός τότε ενδεχομένως να έχουμε μεγάλα προβλήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, πολλοί επιστήμονες, περιμένουν ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Όπως είπε μέχρι το 2022 ανέμεναν έναν σεισμό στην Πόλη μεγέθους 7 ρίχτερ. «Από τη στιγμή που αυτό δεν συνέβη, οι τάσεις συσσωρεύονται και αναμένεται σεισμική δόνηση ακόμα μεγαλύτερη».

Να γίνουν άμεσα εργασίες στερέωσης
Σε αυτή την περίπτωση είναι λογικό να αναμένουμε να έχουμε βλάβες στην Αγιά Σοφιά, είπε ο κ. Λέκκας σημειώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα που υποδεικνύει ότι θα πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης» ιδίως των στοιχείων που κρίνονται πιο επικίνδυνα.

Η Κωνσταντινούπολη είναι ο επόμενος σταθμός του Εγκέλαδου στην Τουρκία, επανέλαβε ο σεισμολόγος, επισημαίνοντας ότι η τρωτότητα αυξάνεται από το γεγονός ότι – από τότε που η Αγιά Σοφιά μετατράπηκε σε τζαμί- χιλιάδες τουρίστες συρρέουν κάθε χρόνο.

«Πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν εργασίες στερέωσης και ενίσχυσης. Κάτι που είναι δύσκολο και απαιτεί πολύ υψηλούς οικονομικούς πόρους» είπε ο κ. Λέκκας.

Επιπρόσθετα αν η Αγιά Σοφιά να κλείσει για ένα χρονικό διάστημα, η διαχειρίστρια εταιρεία δεν θα λαμβάνει έσοδα, και αυτό θα φέρει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. ΔΕΝ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ. ΤΖΑΜΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΛΛΟΥ ΟΠΟΤΕ ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ.

    1. ΟΥΣΤ μωρη αναρχοάπλυτη οχιά.
      Το σπίτι σου να γκρεμιστεί και όχι η Αγία Σοφιά.

Comments are closed.