Κώστας Τσιάρας: Χρεώνει στους Έλληνες πολίτες τις εκδρομές του στην Καρδίτσα και τα «φαγοπότια» του ίδιου και των «φουσκωτών» του!

Κοινοποίηση:
tsiaras

Όλο το διάστημα της υπουργίας του Κ. Τσιάρα εκδίδονται συνεχώς αποφάσεις πληρωμής από τον δημόσιο προϋπολογισμό για μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα του ιδίου στην Καρδίτσα, συνοδεία 5-6 στελεχών του υπουργείου, με αιτιολογία «συναντήσεις με δικαστικούς και λοιπούς φορείς»

● Για κάθε ένα στέλεχος ο μέσος όρος ημερήσιας αποζημίωσης και ξενοδοχείου είναι 600-800 ευρώ, συνολικά 8-12 χιλιάδες ευρώ η κάθε επίσκεψη, που πληρώνεται φυσικά από τον προϋπολογισμό του υπουργείου

● Πλήθος και τα Χρηματικά Εντάλματα Προπληρωμής (ΧΕΠ) των 7.000 ευρώ έκαστο για έξοδα μετακίνησης
Μπορεί ο Κώστας Τσιάρας να είναι ακριβοθώρητος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που τον κάλεσε επανειλημμένα, αλλά είναι πάντα παρών και διαθέσιμος να συναντηθεί με δικαστικούς και άλλους φορείς στη γενέτειρά του την Καρδίτσα. Το παρήγορο είναι ότι μετά την πολυετή «παράδοση» της Μυτιλήνης στον χώρο της Δικαιοσύνης, τώρα η Καρδίτσα αποτελεί το σημείο μεγάλου ενδιαφέροντος για τον σημερινό υπουργό.

Με μια ματιά μόνο στον ιστότοπο της Διαύγειας διαπιστώνει κανείς του λόγου το αληθές. Για τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και την εργώδη προσπάθεια ανακαίνισης του εκποιημένου από το Δημόσιο και νοικιασμένου πλέον κτιρίου του υπουργείου έχουμε κατά καιρούς διαπιστώσει και δημοσιεύσει τα έξοδα και τη σωρεία απευθείας αναθέσεων, τα οποία ανταγωνίζονται ισάξια τις αναθέσεις που αποφάσιζε η πρώην γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου. Να όμως που οι εκπλήξεις για τον «γαλαντόμο» υπουργό συνεχίζονται. Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι κατά περίεργο τρόπο σε όλο το διάστημα της υπουργίας του εκδίδονται αποφάσεις πληρωμής από τον δημόσιο προϋπολογισμό για τις συχνές τριήμερες (Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή) μετακινήσεις του ιδίου -με τη συνοδεία 5-6 στελεχών του υπουργείου- στη γενέτειρά του την Καρδίτσα. Επισκέψεις που γίνονται ακόμα και χωρίς την παρουσία του υπουργού και που όλες είχαν και έχουν ως αιτιολογία «συναντήσεις με δικαστικούς και λοιπούς φορείς».

Ειδικά οι δικαστικοί και οι φορείς της Καρδίτσας έχουν τη χαρά μιας τακτικότατης δια ζώσης επαφής με τον υπουργό και τους επιτελείς του ακόμα και μέσα στις χριστουγεννιάτικες μέρες των αργιών των δικαστηρίων (ΑΔΑ: 6Ω4ΝΩ-Ζ16, 26-29/12/2021). Οι σχετικές αποφάσεις στη Διαύγεια είναι πάρα πολλές και παραθέτουμε έναν καθαρά ενδεικτικό αριθμό 13 τέτοιων αποφάσεων με τα αντίστοιχα ποσά. Για κάθε ένα στέλεχος από τα 5 ή 6 που συνήθως πήγαιναν μαζί, ο μέσος όρος ημερήσιας αποζημίωσης και ξενοδοχείου είναι περίπου 600-800 ευρώ, συνολικά περίπου 8-12 χιλιάδες ευρώ η κάθε επίσκεψη, που πληρώνεται φυσικά από τον προϋπολογισμό του υπουργείου.

Το ενδιαφέρον του κ. Τσιάρα για τους δικαστικούς λειτουργούς είναι τόσο μεγάλο, που όταν δεν προλαβαίνει, στέλνει στο πόδι του τον διευθυντή του γραφείου του με υπηρεσιακό αυτοκίνητο στην Καρδίτσα, αλλά και στη Λάρισα, που συμπτωματικά είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του διευθυντή. Άραγε, σε ποια διάταξη του επιτελικού κράτους προβλέπεται η δυνατότητα του διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου να συναντάται θεσμικά με δικαστικούς λειτουργούς στην εκλογική και μόνο περιφέρεια του υπουργού και στην πόλη του διευθυντή του;

Επιτελικό και ευέλικτο
Επειδή όμως το επιτελικό κράτος είναι ευέλικτο, εκτός από τις αποφάσεις μετακίνησης προς την εκλογική περιφέρεια του υπουργού και προκειμένου προφανώς να αποφεύγονται οι συνεχείς αιτιολογημένες αναρτήσεις στη Διαύγεια, επιλέγεται και ο τρόπος των «αμαρτωλών», πλην νόμιμων χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής (ΧΕΠ). Σύμφωνα με τον νόμο, «επιτρέπεται η έκδοση Χ.Ε.Π., μετά από αιτιολογημένη απόφαση, για πραγματοποίηση δαπανών που λόγω της φύσεώς τους ή λόγω επείγουσας υπηρεσιακής ανάγκης (!) είναι δυσχερής η τήρηση των διατυπώσεων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις για τη δικαιολόγησή τους. Το ποσό για κάθε παρόμοιο ΧΕΠ δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ».

Οι πολλές μετακινήσεις δημιουργούν επιπλέον έξοδα: βενζίνες, διόδια, επισκευές υπηρεσιακών αυτοκινήτων, προμήθεια ανταλλακτικών και ελαστικών κ.ά. Το πρόγραμμα «Διαύγεια» είναι γεμάτο με χρηματικά εντάλματα προπληρωμής με κάθε λογής αιτιολογία, ενώ μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο βρήκαμε 5 με 6 ΧΕΠ των 7.000 ευρώ και που όλα αφορούν έξοδα του υπουργείου για παρόμοιες μετακινήσεις.

Τα έξοδα όμως δεν σταματούν εδώ. Αφού ο υπουργός ανακαίνισε το νοικιασμένο υπουργείο και τους κήπους του το 2021 με τις γνωστές κατατμήσεις έργων που συνολικά ξεπέρασαν τις 200.000 ευρώ («Ανακαίνιση πολυτελείας με απευθείας αναθέσεις», «Εφ.Συν.» 28.5.2021), φέτος ανακαίνισε για λόγους ασφάλειας και το εξωτερικό φυλάκιο του υπουργείου, αλλά και τις πόρτες διαφυγής, με συνολικό κόστος 114.784 ευρώ και με τα ποσά μοιρασμένα σε 11 (!) έργα. Μόνο δε για τις διαγραμμίσεις του πάρκινγκ του υπουργείου ξοδεύτηκαν επιπλέον 11.500 χιλιάδες ευρώ, ενώ για τους κήπους, που ήδη είχαν καλλωπιστεί το 2021, δόθηκαν άλλα 11 χιλιαρικάκια.

Δικαιολογημένα λοιπόν ο υπουργός με όλες αυτές τις ανακαινίσεις και τις μετακινήσεις δεν βρήκε τον χρόνο να παραστεί στην επιτροπή (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου όπου κλήθηκε επανειλημμένα για την υπόθεση της ενοχοποίησης δικαστών και δημοσιογράφων κατά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Novartis, οπότε τον εκπροσώπησε ο γ.γ. κ. Αλεξανδρής, που εκνευρίστηκε από τις ερωτήσεις και -όπως αποδείχτηκε- αναληθώς δήλωνε ότι η υιοθέτηση της υποχρεωτικής οδηγίας προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος επρόκειτο να κατατεθεί την επόμενη μέρα.

Συμπερασματικά, κάτι ήξερε ο τότε υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν προσπάθησε, λίγο πριν από τις εκλογές του 2015, να «συσκοτίσει» με τροπολογία τη Διαύγεια. Η επιχείρηση «συσκότισης» απέτυχε, μια και στις 22/10/2014 η (τότε) υφυπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου απέσυρε την τροπολογία Μητσοτάκη, που προέβλεπε την πληρωμή υποχρεώσεων χωρίς να έχει προηγηθεί η σχετική ανάρτηση στη Διαύγεια («Κυριάκος Μητσοτάκης, ο νεοφιλελεύθερος γόνος» «Εφ.Συν.» 5.11.2015). Έκτοτε βέβαια θεσπίστηκαν άλλες παρακαμπτήριοι.

karditsastakra.com

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Τρώει ο βοιδαράς σαν πούστης και απολύει όλους τους εγκληματίες, ουστ κοπρίτη. Μόνο για ηλιακός θερμοσίφωνας κάνει ο άχρηστος καράφλας.

Comments are closed.