Κραυγή αγωνίας από τους ξεναγούς στην Ελλάδα: «Δεν μας σώζει ένας μήνας δουλειάς»

Κοινοποίηση:
ξεναγοι_τουρισμος_ελλαδα

Δύσκολος αναμένεται να είναι και αυτός ο χειμώνας για τους ξεναγούς, οι οποίοι φαίνεται να μένουν εκτός των οικονομικών βοηθημάτων. Τι λέει στο GRTimes, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Κρίτων Πιπέρας .

Σε δύσκολη οικονομική θέση βρίσκονται οι ξεναγοί όλης της χώρας μετά το πέρας μιας αρκετά καλής τουριστικής σεζόν -για τους περισσότερους επιχειρηματίες-, καθώς τα έσοδά τους δεν ξεπέρασαν ούτε το 40% σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, Κρίτων Πιπέρα.

Μεγάλο πλήγμα για ακόμη μία χρονιά ήταν ο μειωμένος περιηγητικός τουρισμός, εξαιτίας των πολλών και συχνών αλλαγών στα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του κορωνοϊού.

«Αρχικά πρέπει να σημειώσουμε ότι η τουριστική σεζόν ήταν καλύτερη σε σχέση με το 2020, οπότε και η ανεργία στον κλάδο μας έφτασε το 100%. Παρόλα αυτά οι συχνές αλλαγές στα μέτρα κατά του κορωνοϊού, δεν άφησαν τα τουριστικά γραφεία να προωθήσουν και στην συνέχεια να πουλήσουν τα προγράμματά τους. Στην αρχή της σεζόν επιτρεπόταν μάξιμουμ 20 άτομα σε αρχαιολογικό χώρο και 10 σε μουσείο, οπότε αυτόματα χρειάζονταν δύο ξεναγοί και το κόστος ανέβαινε. Στην συνέχεια υπήρχε πρόβλημα με εμβολιασμένους και μη, διότι ο τουρίστας μπορούσε να επισκεφτεί ένα μουσείο με PCR Test, ενώ ο ξεναγός έπρεπε οπωσδήποτε να έχει εμβολιαστεί» σημειώνει στο GRtimes.gr ο Κρίτων Πιπέρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ξεναγών, ένα κλασσικό πρόγραμμα τετραημέρου στους Δελφούς ήταν αρκετά δύσκολο και πολυέξοδο για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Εφόσον υπήρχαν 11 άτομα για την ξενάγηση, το τουριστικό γραφείο θα έπρεπε να διαθέσει για τον έναν τουρίστα, επιπλέον ξεναγό. Οπότε, το κόστος ανεβαίνει τόσο πολύ που δεν συμφέρει το τουριστικό γραφείο να πραγματοποιήσει μία δεύτερη ξενάγηση. «Είναι παράλογο το γεγονός ότι επιτρεπόταν το 85% της χωρητικότητας σε ένα λεωφορείο, δηλαδή από τις 50 θέσεις, οι 42 θα μπορούσαν να γεμίσουν, αλλά μέσα σ’ ένα μουσείο να εισέλθουν μόνο 10. Δηλαδή συνολικά, θα θέλαμε τέσσερις ξεναγούς για ένα πρόγραμμα, όπου σε in real συνθήκες θα το «έτρεχε» ένας» συμπληρώνει ο κ. Πιπέρας.

Επιπλέον προβλήματα έφεραν οι ακυρώσεις στο ενδιάμεσο της τουριστικής σεζόν, καθώς η χώρα μπήκε σε “κόκκινο” συναγερμό λόγω των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Επίσης, αρκετά προγράμματα που είχαν γεμίσει από συμμετοχές, αναβλήθηκαν για το 2022 με τη χρήση voucher, λόγω των αρκετών αλλαγών στα μέτρα κατά της Covid.

Ένας από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς των ξεναγών σύμφωνα με τον κ. Πιπέρα προκαλεί το γεγονός ότι δεν θα δοθούν τα χειμωνιάτικα βοηθήματα από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα, εξαιτίας των λίγων ημερών που δούλεψαν, το μεγαλύτερο ποσοστό να μην καταφέρει να«πιάσει» τα ένσημα που χρειάζονται ώστε να δοθεί οικονομική βοήθεια για τον χειμώνα. «Τα βοηθήματα που μας έδωσαν τον χειμώνα, μας εξασφάλισαν μόνο 50 ένσημα… και αυτό μας αποκλείει από την οικονομική βοήθεια του 2021. Με ένα μήνα δουλειάς δε σημαίνει ότι θα φτάσουμε τα ένσημα που θα χρειαστούμε το 2022. Οι ξεναγοί είναι άνθρωποι του μεροκάματου» αναφέρει ο ίδιος.

Παράλληλα, high season για τους ξεναγούς δεν είναι ο Αύγουστος, αλλά περισσότερο οι Ιούλιος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος. Σύμφωνα με τον κ. Πιπέρα ο Σεπτέμβριος ήταν αρκετά καλός μήνας, ωστόσο ο περιηγητικός τουρισμός ήταν και πάλι περιορισμένος. «Υπήρχαν γκρουπάκια, αλλά ήταν αρκετά μειωμένα σε σχέση με το 2019. Επειδή εργαζόμαστε συγκεκριμένες ημέρες του χρόνου, θα πρέπει να δουλέψουμε αρκετά στην τουριστική σεζόν για να εξασφαλίσουμε τα προς το ζην. Ουσιαστικά, φέτος δεν ξεπεράσαμε το 40% του 2019».

Οι τουρίστες από την ανατολική Ευρώπη και την Ρωσία ήταν μειωμένοι. Από τα μέσα της σεζόν κατέφθασαν αρκετοί Αμερικάνοι, ενώ οι Άγγλοι καθυστέρησαν αρκετά, εξαιτίας των περιορισμών. Θετική έκπληξη ήταν οι Ισπανοί τουρίστες και αρνητική οι μειωμένοι Ιταλοί.
Εν συνεχεία, οι ξεναγοί περιμένουν πότε θα έρθει το δικό μας Πάσχα και πότε των Καθολικών. Εφόσον πάει πίσω με την πανδημία το Ορθόδοξο Πάσχα, η σεζόν των ξεναγών θα ξεκινήσει τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου, αλλά σε αντίθετη περίπτωση, θα έχει γίνει μία πολύ καλή αρχή για το καλοκαίρι του 2022. «Φαίνεται ότι κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα ποσοστά του 2019. Για το 2022 έχουμε προκρατήσεις, κατά κύριο λόγο τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη. Υπάρχει όμως, μεγάλη επιφύλαξη για τις αρχές της σεζόν» προσθέτει ο Κρίτων Πιπέρας.

Τέλος, αναφορικά με το ότι δεν τοποθετήθηκε το επάγγελμα του ξεναγού στους πληγέντες κλάδους από την κυβέρνηση, είναι ακόμη ένα ερώτημα που έχει παραμείνει αναπάντητο. «Δεν μας τοποθέτησαν στους κλάδους που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, γιατί η κυβέρνηση θεώρησε ότι δεν είχαμε οικονομικά προβλήματα. Πραγματικά, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως πάρθηκε αυτή η απόφαση…» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξεναγών.

GRtimes.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: