Κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ: Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες μετά το συνεδριακό αλαλούμ – Τα στρατόπεδα και ο παράγοντας Τσίπρας

Κοινοποίηση:
kasselakis-gerobasili2

Σε μακρύ κύκλο εσωστρέφειας μπαίνει για τα καλά ο ΣΥΡΙΖΑ με τις εργασίες του συνεδρίου επί 4 μέρες απλώς να επιβεβαιώνουν πόσο βαθύ είναι το ρήγμα.

Σύμφωνα με το κείμενο της πολιτικής απόφασης, «το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με ενιαία πολιτική λειτουργία δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό και τη διακήρυξή μας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας».

Οι ισορροπίες ωστόσο είναι πλέον πολύ λεπτές. Η δε εικόνα προς τα έξω μοιάζει απογοητευτική και έδωσε έναυσμα για αρνητικά κυβερνητικά σχόλια.

Κερδισμένοι ουσιαστικά δεν υπάρχουν, ωστόσο ξεκαθάρισαν οι συσπειρώσεις των στρατοπέδων στο κόμμα της Αριστεράς.

Από τη στιγμή που η πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου (από κοινού με τους Ν. Παππά και Γ. Τσίπρα) να μην γίνουν εκλογές νέου προέδρου πέρασε δια ανατάσεως της χειρός ώστε να μην υπάρξει βαθύτερη εσωστρέφεια στο κόμμα, η συγκεκριμένη…τριανδρία αναμένεται να παίξει ρόλο και το επόμενο διάστημα.

Για νέες εισόδους στο στρατόπεδο Γεροβασίλη έκανε λόγο ο ΣΚΑΙ ονοματίζοντας Λινού, Νοτοπούλου και τον κ. Σπίρτζη.

Μια άλλη διαφαινόμενη εξέλιξη είναι η περίοδος χάριτος για τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος στην παρέμβασή του σημείωσε ότι δεν χρειάζεται νέος πρόεδρος.

Τα στρατόπεδα στον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά από όσα διαδραματίστηκαν τα στρατόπεδα διαμορφώνονται ως εξής:

Οι νεοπροεδρικοί: Ρένα Δούρου, Θεοδώρα Τζάκρη, Νίνα Κασσιμάτη, Δώρα Αυγέρη, Έλενα Ακρίτα

Η «φρουρά Τσίπρα»: Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Ζαχαριάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Αλέκος Φλαμπουράρης

Οι «νικητές» του συνεδρίου: Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Γιώργος Τσίπρας

Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha πάντως ο Στέφανος Κασσελάκης άμεσα θα επιδιώξει να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική ομάδα.

Η προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα

Εν μέσω της δίνης ήρθε το πρώτο σχόλιο από το περιβάλλον Τσίπρα μετά την απόφαση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ό,τι είχε να πει το είπε στη δήλωσή του. Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα». Αυτό ήταν το σχόλιο του περιβάλλοντος του πρώην Πρωθυπουργού μετά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την απόφαση του συνεδρίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει από τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει εκ νέου στα μέλη για ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη παρέμβασή του μόλις δύο ώρες πριν από την έναρξη του 4ου συνεδρίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: