Κοσμογονικές αλλαγές στην Ασία! – Το μεγαλύτερο σύμφωνο ελευθέρων συναλλαγών στον κόσμο

Κοινοποίηση:
CHINA ECONOMY

Ενώ η Δύση ασχολείται με τον κορωνοϊό, η Κίνα έχει περάσει για τα καλά στην αντεπίθεση και χτίζει…εμπορική αυτοκρατορία! Η Κίνα και 14 χώρες της Ασίας-Ειρηνικού έχουν υπογράψει μια από τις σημαντικότερες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο. Το σύμφωνο περιλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής.

Ανεξάρτητα από την εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ, η Κίνα έχει υπογράψει τη μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο με 14 χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. Μετά από οκτώ χρόνια διαπραγματεύσεων, η υπογραφή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο τέλος της εικονικής συνόδου κορυφής της κοινότητας κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας, Asean, στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Ανόι.

Τα βασικά εν συντομία:

-Το RCEP (Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Εταιρική Σχέση) περιλαμβάνει 2,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους και περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής

-Η συμφωνία μειώνει τους δασμούς, καθορίζει κοινούς εμπορικούς κανόνες και διευκολύνει τις αλυσίδες εφοδιασμού

-Περιλαμβάνει το εμπόριο, τις υπηρεσίες, τις επενδύσεις, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες και τα πνευματικά δικαιώματα

-Αναμένεται οικονομική ώθηση για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

-Σύμφωνα με ειδικούς, η συμφωνία θα προωθήσει την οικονομική ολοκλήρωση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και θα αντισταθμίσει τις τάσεις προστατευτισμού. Πριν από την κρίση της πανδημίας οι χώρες του RCEP αντιπροσώπευαν το 29% του παγκόσμιου όγκου του εμπορίου – ελαφρώς λιγότερο από την ΕΕ με 33%. Το μερίδιο της κοινότητας RCEP είναι πιθανό να αυξηθεί, όπως αναμένουν οι ειδικοί.

Ποιες χώρες ανήκουν στο νεοσύστατο RCEP;

Το νέο μεγάλο σύμφωνο ελευθέρων συναλλαγών «Περιφερειακή συνολική οικονομική εταιρική σχέση» – το RCEP εν συντομία – περιλαμβάνει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Κίνας και των δέκα κρατών της ASEAN, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες, Μιανμάρ, Μπρουνέι, Λάος και Καμπότζη, καθώς και την Ιαπωνία, την Αυστραλία, Νότια Κορέα και Νέα Ζηλανδία.

“Το RCEP θα ξαναγράψει τον οικονομικό και στρατηγικό χάρτη της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού”, δήλωσε ο Jeffrey Wilson του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής (ASPI). Το σύμφωνο ελεύθερων συναλλαγών είναι “τεράστιας σημασίας”. Θα “δώσει επίσης ώθηση” στις προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Το σύμφωνο παράλληλα δημιουργεί μια άλλη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με την κοινότητα της άλλης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού, το CPTPP. Ωστόσο, το CPTPP αντιπροσωπεύει μόνο το 13% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής. Αυτό έχει απομείνει από το πιο φιλόδοξο έργο Trans-Pacific Partnership (TPP) , αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τις ΗΠΑ το 2017.

Ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε με την αμερικανική τιμολόγηση στα κινεζικά προϊόντα έχει από καιρό φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο.

Ενώ οι ΗΠΑ υπό αυτές τις συνθήκες έχουν χάσει δυναμική στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η Κίνα επεκτείνει την επιρροή της ακόμη περισσότερο με το νέο σύμφωνο ελεύθερων συναλλαγών. Το RCEP είναι πιο εκτεταμένο από το CPTPP, αλλά δεν πηγαίνει τόσο βαθιά όπως περιγράφουν οι ειδικοί. Η συνεργασία του CPTPP του Ειρηνικού μεταξύ Αυστραλίας, Μπρουνέι, Καναδά, Χιλής, Ιαπωνίας, Μαλαισίας, Μεξικού, Νέας Ζηλανδίας, Περού, Σιγκαπούρης και Βιετνάμ έχει επικυρωθεί μέχρι στιγμής από επτά χώρες και αποτελείται από 480 εκατομμύρια άτομα.

Η κοινότητα των κρατών της ASEAN

Η Κοινότητα των Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας Asean ιδρύθηκε το 1967 στην Μπανγκόκ. Σήμερα περιλαμβάνει τις δέκα χώρες Μπρουνέι, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία), Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.

Σχεδόν 600 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις χώρες μέλη. Η περιοχή θεωρείται ένας από τους κινητήρες ανάπτυξης της Ασίας. Η ανώτατη αρχή της κοινότητας είναι οι ετήσιες σύνοδοι κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Η μόνιμη γραμματεία εδρεύει στην Τζακάρτα.

Το Asean είχε αρχικά ως στόχο την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής προόδου. Η κοινότητα είναι επομένως συγκρίσιμη με την Κοινή Αγορά του Νότου (Mercusor) στη Νότια Αμερική. Αργότερα στο Asean, προστέθηκαν πολιτιστικές ανταλλαγές και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Απομένει να δούμε αν οι ΗΠΑ θα επανέλθουν στην εταιρική σχέση στην περιοχή του Ειρηνικού υπό τον νέο Πρόεδρο Joe Biden, κάτι βέβαια που θα απαιτούσε επίσης την έγκριση του Κογκρέσου.

Ανησυχία για αυξανόμενη εξάρτηση από την Κίνα

Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι και τα δύο σύμφωνα ελευθέρων συναλλαγών δεν ανταγωνίζονται το ένα το άλλο και ότι η συμμετοχή δεν είναι αμοιβαία αποκλειστική. Αντίθετα, η νέα συμφωνία RCEP με την Κίνα λειτουργεί ως συμπλήρωμα. Η Ιαπωνία, το Βιετνάμ, η Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία αποτελούν μέρος και των δύο συμφωνιών.

Το νέο σύμφωνο ελεύθερων συναλλαγών δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι όλα τα προβλήματα μεταξύ των εμπορικών εταίρων έχουν επιλυθεί ή ότι οι μεμονωμένες χώρες δεν ανησυχούν για την αυξανόμενη εξάρτηση από την Κίνα. Η Ιαπωνία εξετάζει επί του παρόντος τις αλυσίδες εφοδιασμού της στην Κίνα. Υπάρχουν επίσης συγκρούσεις μεταξύ της Αυστραλίας και της Κίνας επειδή το Πεκίνο περιορίζει τις εισαγωγές από την Αυστραλία λόγω πολιτικών εντάσεων. Ωστόσο, η συμφωνία δείχνει ότι οι οικονομίες Ασίας-Ειρηνικού είναι πολύ δύσπιστες για την τεχνολογική και οικονομική «αποσύνδεση» από την Κίνα πληροφορίες που διαδίδονται από τις ΗΠΑ υπό τον Τραμπ.

Πηγή: pentapostagma.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Τα Κινεζικά όρκ επεκτείνονται συνεχώς ενώ, οι ηλίθιοι Δυτικοί απατεώνες μασόνοι, ασχολούνται με το πως θα επιβάλουν την ατζέντα τους. Ηλίθιοι και πανηλίθιοι κάτοικοι των χωρών του και καλά Δυτικού ανεπτυγμένου κόσμου, στα ατενίστε να βελάζετε και ξυπνήστε. Έρχεται το τέλος σας και εσείς «χέσε ψηλά κι αγνάντευε» …..

Leave a Response