Κορωνοϊός και σεξ: Το μέγεθος (της απόστασης) μετράει

Κοινοποίηση:
sex_0

Να αποφεύγονται οι στενές επαφές κατά την εκδήλωση του κορονοϊού, συμβουλεύουν οι επιστήμονες. «Και με το σεξ τι κάνουμε;» O ειδικός παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Πολύδωρος Τόφας, απάντησε στο Sputnik.

Συναγερμό έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο νέος κορονοϊός, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι ο τρόπος μετάδοσης και τα συμπτώματα που προκαλεί στον άνθρωπο θυμίζουν περισσότερο τη συμπεριφορά του ιού της γρίπης, παρά των άλλων συγγενών του κορονοϊών. Ο Covid-19 προσβάλλει τόσο το άνω, όσο και το κάτω αναπνευστικό, ενώ δύναται να μεταδοθεί και κατά την περίοδο της επώασης. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστά ψυχραιμία και τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, εφιστώντας την προσοχή, κυρίως, στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Στενές επαφές με άτομα που έχουν νοσήσει και μέρη όπου επικρατεί συνωστισμός πρέπει να αποφεύγονται.

«Και με το σεξ γιατρέ μου;»

Θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί στενότερη επαφή από το σεξ; Πρέπει να αποφεύγεται; «Δεν έχει τεκμηριωθεί ότι μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής», όπως διευκρίνισε, μιλώντας στο Sputnik, ο ειδικός παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Δρ Πολύδωρος Τόφας. «Ωστόσο, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, μέσω της στενής επαφής που αποκτούμε κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής, πιθανή είναι και η μετάδοση του ιού. Ως στενή επαφή ορίζουμε αυτή κάτω των δύο μέτρων. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας για τον νέο κορονοϊό, φαίνεται να έχει μεγάλη περίοδο επώασης, από δύο έως και 14 ημέρες, κατά την οποία είναι εξίσου μεταδοτικός. Για να προφυλαχθούμε από το ενδεχόμενο μόλυνσης, θα πρέπει να πλένουμε καλά τα χέρια μας, να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας από ανθρώπους που ενδέχεται να έχουν ασθενήσει, καθώς και να αποφεύγουμε χώρους κι εκδηλώσεις όπου υπάρχει συνωστισμός».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Αυτό είναι πολύ αστείο, διότι εδώ κυκλοφορεί ο κόσμος με μάσκες και με γάντια και πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση από τον διπλανό του. Εδώ λένε ότι κόλλησε ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης επειδή μίλησε με την 38χρονη, που ήλθε από το Μιλάνο και δεν θα κολλάνε αυτοί που έρχονται σε στενότερη επαφή. Έπειτα έχουν πει ότι ο κορωνοϊός είναι εργαστηριακός ιός, μείξη του υιού Η1Ν1 με στοιχεία από το AIDS, οπότε θα πρέπει κάποιος να ευρίσκεται μάλλον σε αποχή. Αλλά καλό κάνει διότι μαθαίνει στην εγκράτεια

Comments are closed.