16/04/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Κορυφαίος πρώην κατάσκοπος: Google και Facebook ξέρουν πιο πολλά για εσάς από τις μυστικές υπηρεσίες

Κοινοποίηση:
4812011

Το σκάνδαλο της Cambridge Analytica στις αρχές του 2018, οπότε αποκαλύφθηκε ότι τα προσωπικά δεδομένα εκατ. χρηστών του Facebook είχαν συγκεντρωθεί χωρίς τη συγκατάθεσή τους για στοχευμένη πολιτική διαφήμιση, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση νομοθετών, ειδικών στα ανθρώπινα δικαιώματα και ΜΜΕ.

Διαδικτυακοί κολοσσοί, όπως η Google και το Facebook, έχουν στην κατοχή τους περισσότερα προσωπικά δεδομένα για εκατ. χρήστες, από ό,τι έχουν και θα έπρεπε να έχουν οι απανταχού κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή στο βρετανικό αρχηγείο πληροφοριών (GCHQ), Σερ Ντέιβιντ Όμαντ, και τη συνέντευξή του στους Times.

«Η μεγάλη αποκάλυψη των τελευταίων 2 ετών δεν είναι για τις κυβερνήσεις αλλά για τον ιδιωτικό τομέα. Οι ιντερνετικές εταιρείες ξέρουν περισσότερα απ’ όσα ξέρουν ή θα έπρεπε να ξέρουν οι κρατικές υπηρεσίες κατασκοπείας και αντικατασκοπείας», σημείωσε ο Όμαντ.

Σύμφωνα με το Βρετανό κορυφαίο πρώην δημόσιο λειτουργό, η δύναμη διαδικτυακών εταιρειών όπως το Twitter, το Facebook και η Google, είναι ανεξέλεγκτη, σημειώνοντας πως οι πληροφορίες που ο κόσμος ελεύθερα παρείχε στις ιντερνετικές εταιρείες αποτελεούν «μεγάλη απειλή για τη Δημοκρατία».

«Τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα από το 2016 και μετά το GCHQ είναι ασυνήθιστα αυστηρά ελεγχόμενο. Τα εντάλματα πρέπει να φέρουν και την υπογραφή και από ανώτερο δικαστικό. Όλοι οι μηχανισμοί, και αυτό είναι κάτι που το εγκρίνω, είναι σχεδιασμένοι για να διασφαλίζουν ότι, υπό οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση, δεν πρόκειται να εκπέσουμε σε αυταρχισμό», σημείωσε ο πρώην επικεφαλής του βρετανικού αρχηγείου επικοινωνιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Σερ Όμαντ, η νομοθεσία ανάγκασε το βρετανικό κέντρο επικοινωνιών να παραδεχτεί δημοσίως ότι χάκαρε σε υπολογιστές τρομοκρατών και ψηφιακών εγκληματιών, ενώ στο παρελθόν ανάλογες ενέργειες ουδέποτε είχαν γίνει αντικείμενο παραδοχής.

Και το παραπάνω ήταν «μια απολύτως λελογισμένη απαίτηση του κόσμου», με τη Δημοκρατία να υπογραμμίζει το δικαίωμα καθενός να γνωρίζει, σύμφωνα με τον Σερ Όμαντ.

Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει κατορθώσει να ανακαλύψει πώς να ελέγξει τις ιδιωτικές ροές και χρήσεις της πληροφορίας. Με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, έγινε μια μεγάλη αφύπνιση αναφορικά με την ιδιωτικότητα, σημειώνει ο Όμαντ.

Συγκεκριμένα, το Μάρτη του 2018, ο Guardian και οι New York Times δημοσίευσαν ιστορίες, αποκαλύπτοντας πως έγινε η συλλογή προσωπικών δεδομένων από παραπάνω από 50 εκατ. χρήστες, εν αγνοία τους, από μια εταιρεία συμβούλων και αναλυτών, για χρήση για πολιτική διαφήμιση.

Από τις αποκαλύψεις, προκλήθηκαν μεγάλες αντιδράσεις από κοινοβουλευτικούς και ανεξάρτητες αρχές και ΜΜΕ, ξεκινώντας ένα ευρύ δημόσιο διάλογο για την απουσία δικλείδων ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: