Κορυφαίος επιστήμονας ξεφτιλίζει το αφήγημα της μάσκας φίμωτρου σε εξωτερικό χώρο: «Ο καθαρός αέρας μεταφέρει αποτελεσματικά τον ιό μακριά»

Κοινοποίηση:
People walk near Rossio station during the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in downtown Lisbon, Portugal October 28, 2020.  REUTERS/Rafael Marchante

Ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος Covid-19 από κοινωνικές επαφές σε εξωτερικούς χώρους είναι «πολύ πολύ μικρότερος» από ό,τι σε εσωτερικούς χώρους, ισχυρίζεται ένας κορυφαίος επιστήμονας.

Ακόμα κι ένα ελαφρύ αεράκι μειώνει δραστικά την πιθανότητα να μολυνθείς ακόμα και από άνθρωπο που κάθεται κοντά σου, καθώς τα ρεύματα του αέρα διασκορπίζουν τα σωματίδια του Sars-Cov-2.

Ο κίνδυνος μόλυνσης σε εξωτερικό χώρο είναι πολύ χαμηλότερος, η μετάδοση μπορεί ωστόσο να συμβεί σε ανθρώπους που κάθονται στο ίδιο τραπέζι.

Αυτό δήλωσε στην εφημερίδα Daily Mail ο ακαδημαϊκός του Κέιμπριτζ, Dr Shaun Fitzgerald: «Ο μεγαλύτερος παράγοντας είναι η πολύ πολύ μικρότερη συγκέντρωση σωματιδίων του ιού με τα οποία έρχεσαι σε επαφή σε έναν εξωτερικό χώρο. Ο φρέσκος αέρας παρασύρει τον ιό μακριά».

Ο Dr Fitzgerald τονίζει ωστόσο τη σημασία της κοινωνικής απόστασης ακόμα και στο ύπαιθρο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Το έχουν πει και οι ίδιοι οι κυβερνητικοί ειδικοί ότι έξω δεν χρειάζεται. Και σε εσωτερικούς χώρους με πολύ κόσμο μόνο πιστοποιημένες μάσκες κάνουν δουλειά. Τα υφάσματα είναι για το φαίνεσθαι. Επίσης έχουν πει ότι τις μάσκες τις έχουν επιβάλλει για να θυμόμαστε ότι υπάρχει κορωνοϊός (κριτήρια ψυχολογικά δηλαδή).

Leave a Response