Κορονοϊός: Πώς μία κηδεία και ένα πάρτι γενεθλίων προκάλεσαν τρεις θανάτους και 15 κρούσματα στις ΗΠΑ

Κοινοποίηση:
gynaika-maska-kafes-pezodromio-tsigaro

Μία ιστορία που αποδεικνύει πόσο εύκολα μπορεί να προκληθεί τραγωδία από ένα κρούσμα του κορονοϊού, έστω και με ήπια συμπτώματα, ανέδειξε το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων στις ΗΠΑ.

Η ιστορία την οποία ανέφεραν, αφορά μία γυναίκα από το Σικάγο, η οποία στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ακόμη στις ΗΠΑ δεν θεωρούσαν απειλή για την χώρα τον κορονοϊό, είχε κάποια ήπια αναπνευστικά συμπτώματα.

Η γυναίκα αυτή, που δεν κατονομάζεται, συνέχισε κανονικά την καθημερινότητά της. Εκείνη την περίοδο παρευρέθηκε σε μία κηδεία ενός οικογενειακού φίλου. Μία ημέρα πριν είχε δειπνήσει με φίλους, τρώγοντας ένα γεύμα που μοιράστηκαν από τα ίδια πιάτα. Την επόμενη μέρα, την ημέρα της κηδείας, η γυναίκα βρέθηκε σε ένα μπουφέ όπου έφαγε, πιθανώς χρησιμοποιώντας τα ίδια σκεύη. Προσέφερε τα συλλυπητήριά της στην πενθούσα οικογένεια, αγκαλιάζοντας τουλάχιστον τρεις συγγενείς του θανόντα.

Τρεις ημέρες μετά την κηδεία, εξακολουθούσε να έχει ήπια συμπτώματα. Πήγε σε ένα πάρτι γενεθλίων, αυτή τη φορά της οικογένειάς της, όπου ήρθε σε επαφή με εννέα άτομα συνολικά, όπου όλοι μαζί αγκαλιαζόντουσαν, φιλιόντουσαν και μοιράζονταν το ίδιο φαγητό. Από τους εννέα παρόντες, επτά θα μολυνθούν με κορονοϊό εκείνη την ημέρα. Δύο θα νοσήσουν σοβαρά και θα νοσηλευτούν. Τρεις εβδομάδες μετά τα γενέθλια, αυτοί οι δύο θα πεθάνουν. Δεν ήταν όμως οι μόνοι από αυτούς που ήρθαν σε επαφή με την γυναίκα.

Η αλυσίδα στην τραγωδία μεγάλωσε

Οι δύο που δείπνησαν με την γυναίκα στο πρώτο δείπνο είχαν επίσης μολυνθεί εκείνο το βράδυ. Ένας από αυτούς πεθαίνει, 27 ημέρες μετά το γεύμα. Ο πρώτος κύκλος ασθενών από αυτή την αλυσίδα θα προκαλέσει δεύτερο. Οι άνθρωποι που φρόντισαν αρκετούς πρώτους αρρώστους δεν προστατεύονταν με μάσκες ή γάντια και μολύνθηκαν. Και τρεις παρευρισκόμενοι στο πάρτι γενεθλίων, αν και άρρωστοι, πήγαν στην εκκλησία αργότερα, μετά από έξι ημέρες συμπτωμάτων.

Στην εκκλησία αγγίζουν και περνούν το καλαθάκι εισφοράς στους υπόλοιπους που κάθονται στους πάγκους της εκκλησίας. Ένας πιστός, που καθόταν σε μια ξεχωριστή σειρά, είναι το τελευταίο άτομο που εντοπίστηκε σε αυτό το «σύμπλεγμα» από επιδημιολογικούς ερευνητές από το CDC και το Illinois.

Συνολικά, η εν γυναίκα που προκάλεσε, άθελά της, αυτή την καταστροφή, μόλυνε, άμεσα και έμμεσα, τουλάχιστον 15 άτομα σε τρεις εβδομάδες, τρεις από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους. Η εντολή για μέτρα περιορισμών μετακινήσεων στο Ιλινόις δεν θα έφτανε μέχρι τις 21 Μαρτίου, αρκετές ημέρες μετά την τελευταία μόλυνση αυτής της αλυσίδας επαφών.

Η ιστορία αναφέρθηκε για να τονιστεί η σημασία της κοινωνικής αποστασιοποίησης και η υψηλή και αόρατη μεταδοτικότητα του κορονοϊού, που οι επιστήμονες προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν ακριβώς, μεταξύ της εξαιρετικά μεταδοτικής ιλαράς ή της λιγότερο μεταδοτικής γρίπης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response