Κολπίτιδα: Μύθοι και αλήθειες

Κοινοποίηση:
Young sick woman with hands holding pressing her crotch lower abdomen. Medical or gynecological problems, healthcare concept

Αυτή η φλεγμονή του κόλπου αφορά όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι πιο τυχερές μπορούν να την εμφανίσουν μόνο μία φορά, αλλά αρκετές είναι εκείνες που ταλαιπωρούνται πολλές φορές μέσα σε ένα χρόνο.

Κολπίτιδα: Ποια είναι τα είδη της
Ανάλογα με τον υπεύθυνο μικροοργανισμό, υπάρχουν οι εξής κατηγορίες:

Μυκητιασική κολπίτιδα Ευθύνεται ο μύκητας Candida albicans και το κύριο σύμπτωμα είναι η φαγούρα και μερικές φορές ο πόνος μέσα και γύρω από την είσοδο του κόλπου. Ακόμη, οι παχύρρευστες υπόλευκες εκκρίσεις, που θυμίζουν κομμένο γιαούρτι αλλά δεν έχουν δυσάρεστη οσμή.
Τριχομοναδική κολπίτιδα Οφείλεται σε ένα παράσιτο, την τριχομονάδα. Εμφανίζεται λεπτόρρευστη δύσοσμη έκκριση, κιτρινοπράσινου χρώματος, συχνά αφρώδης, που συνοδεύεται από ερυθρότητα και φαγούρα. Μεταδίδεται και με τη σεξουαλική επαφή.
Βακτηριδιακή κολπίτιδα Θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και οφείλεται σε διάφορους μικροοργανισμούς, με συχνότερο την Gardnerella vaginalis. Αρκετές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα, αλλά παρατηρείται λιγοστό το κολπικό έκκριμα, γκριζόλευκο, με δυσάρεστη οσμή ψαριού.
Πώς να αποφύγεις την κολπίτιδα
Επίλεγε τα βαμβακερά Μη φοράς νάιλον καλτσόν, μη βαμβακερά εσώρουχα, κολάν, σορτς από λίκρα και στενά τζιν παντελόνια.
Σκουπίσου σωστά Πλένε και σκούπιζε την περιοχή των γεννητικών οργάνων από εμπρός προς τα πίσω. Βρέχε μερικά κομμάτια βαμβάκι με νερό και σκούπιζε την περιοχή.
Πες “ναι” στο χαμομήλι Απόφευγε τα αρωματισμένα σαπούνια, τα σπρέι και τα αποσμητικά και χρησιμοποίησε προϊόντα για κολπικές πλύσεις με χαμομήλι που απομακρύνουν αποτελεσματικά τις κολπικές εκκρίσεις και αντιμετωπίζουν άμεσα ερεθισμούς και φλεγμονές του κολπικού βλεννογόνου.
Ενίσχυσε τη φυσική άμυνα του κόλπου Η καλή του υγεία εξαρτάται από το pH του, τον αμυντικό μηχανισμό της περιοχής. Γι’ αυτό χρησιμοποίησε προληπτικά κολπικά υπόθετα ή κολπική γέλη με γαλακτικό οξύ και γλυκογόνο, για άμεση και μακρόχρονη ρύθμιση του pH.
Χάσε κιλά Επειδή ο μύκητας προτιμά τις θερμές υγρές συνθήκες, οι δερματικές πτυχές γύρω από τη βουβωνική χώρα μπορεί να είναι ο λόγος των υποπτροπών.
2 μύθοι για την κολπίτιδα. Τι ισχύει τελικά;
Μύθος 1 “Η μυκητιασική κολπίτιδα μεταδίδεται σεξουαλικά” Η αλήθεια Αυτού του είδους η κολπίτιδα δεν είναι υποχρεωτικά σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Οφείλεται σε έλλειψη ισορροπίας των βακτηρίων και των ζυμομυκήτων στον κόλπο. Μπορεί να την προκαλέσουν ορμονικές αλλαγές που επέρχονται κατά την εμμηνόρροια, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση. Ακόμη, ενοχοποιούνται τα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος, η κορτιζόνη, η σιδηροπενική αναιμία, ο διαβήτης.

Μύθος 2 “Για την κολπίτιδα δε χρειάζεται ο γιατρός να γνωρίζει πράγματα για την ερωτική μου ζωή” Η αλήθεια Εάν εμφανίζεις επανειλημμένα κολπίτιδα, ο γιατρός πρέπει να σε ρωτήσει για την ερωτική σου ζωή ώστε να διαπιστώσει μήπως σε επιμολύνει ο σύντροφός σου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: