Κοινή αεροπορική περιπολία πραγματοποίησαν Κίνα και Ρωσία εν μέσω εντάσεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Κοινοποίηση:
σημαια

Η Κίνα και η Ρωσία πραγματοποίησαν σήμερα κοινή αεροπορική περιπολία πάνω από την Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας για έκτη φορά από το 2019, γεγονός που συμπίπτει με την αύξηση σε στρατιωτικούς ελιγμούς και ασκήσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Οι περιπολίες εντάσσονται στο σχέδιο ετήσιας συνεργασίας των δύο στρατών, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

Κατά την τελευταία κοινή αεροπορική περιπολία Κίνας-Ρωσίας τον Σεπτέμβριο η Νότια Κορέα αναχαίτισε ξένα μαχητικά αεροσκάφη καθώς δύο κινεζικά και έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στην Ζώνη Αναγνώρισης Αντιαεροπορικής Άμυνας της Κορέας (KADIZ).

Η Ιαπωνία έστειλε επίσης μαχητικά αεροσκάφη αφού τα κινεζικά βομβαρδιστικά πέταξαν από την Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, όπου ενώθηκαν με δύο ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας είναι μια περιοχή όπου οι χώρες απαιτούν από τα ξένα αεροσκάφη να λάβουν ειδικά μέτρα για την ταυτοποίησή τους.

Σε αντίθεση με τον εναέριο χώρο μιας χώρας –την περιοχή δηλαδή πάνω από το έδαφος και τα χωρικά ύδατά της– δεν υπάρχουν διεθνείς κανόνες που να διέπουν τις ζώνες αντιαεροπορικής άμυνας.

Κατά τις περιπολίες τον Μάιο του 2022, κινεζικά και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πλησίασαν τον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας ενώ το Τόκιο φιλοξενούσε μια σύνοδο κορυφής των ηγετών κρατών που ανήκουν στη λεγόμενη Quad (την άτυπη τετραμερή συμμαχία των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας) παρότι η Κίνα δήλωσε ότι οι πτήσεις δεν κατευθύνονται προς τρίτες χώρες.

Η αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας στην περιοχή έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των γειτόνων της αλλά και των δυτικών τους συμμάχων όπως οι ΗΠΑ.

Από την περασμένη εβδομάδα οι ακτοφυλακές των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων πραγματοποίησαν την πρώτη τριμερή ναυτική άσκησή τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου κινεζικό πολεμικό σκάφος πλησίασε σε απόσταση 137 μέτρων αμερικανικό αντιτορπιλικό, ενώ οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του Καναδά πραγματοποιούσαν κοινή άσκηση στην ευαίσθητη περιοχή των Στενών της Ταϊβάν προκαλώντας διαμαρτυρίες σχετικά με την ασφάλεια των ελιγμών.

Λίγο πριν από αυτό βίντεο έδειξε ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος να περνά μπροστά από τη μύτη του αεροπλάνου και το πιλοτήριο του RC-135 να δονείται από τις αναταράξεις που προκλήθηκαν από την αερομαχία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: