Κι όμως! Ο 007 ήταν πραγματικό πρόσωπο: Βρετανός κατάσκοπος, ονόματι Τζέιμς Μποντ, έδρασε στην Πολωνία στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου

Κοινοποίηση:
James-Albert-Bond_1

Άφωνοι έμειναν οι Πολωνοί – και όχι μόνον – στην αποκάλυψη ότι ο πραγματικός Τζέιμς Μποντ, δρούσε τη δεκαετία του 1960 στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου στη χώρα τους, για λογαριασμό της μυστικής υπηρεσίας της Αυτής Μεγαλειότητας. Και δεν μιλάμε για τον 007 που «ζωντάνεψε» η πένα του Ίαν Φλέμινγκ.

Όπως και στην περίπτωση της «Βέσπερ Λιντ», του πρώτου Bond girl, την έμπνευση για το οποίο άντλησε ο Φλέμινγκ από υπαρκτό πρόσωπο ονόματι Κριστίνα Σκάρμπεκ (ή Κριστίν Γκράνβιλ, όπως έγινε γνωστή στη Βρετανία), ο θρυλικός πράκτορας δεν ήταν απλώς ένας φανταστικός λογοτεχνικός ήρωας.

Σύμφωνα με το αρχείο του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης (IPN) της Πολωνίας, ο αληθινός 007 λεγόταν Τζέιμς Άλμπερτ Μποντ κι έφτασε στη χώρα στις 18 Φεβρουαρίου 1964 και, επισήμως, ήταν ο αρχειοφύλακας του Στρατιωτικού Ακολούθου της Βρετανικής Πρεσβείας. Πολύ σύντομα τον «πρόσεξαν» οι αξιωματικοί της πολωνικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας.

Nazywam się Bond … James Bond

ℹ️ Przeglądając zgromadzone w Archiwum Instytutu Pamięci Narodowej archiwalia można…

Δημοσιεύτηκε από Archiwum Instytutu Pamięci Narodowej στις Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020

«Ξέρουμε ότι ήταν στην Πολωνία (…) το 1964 και το 1965», είπε η Μάρζενα Κρουκ, η διευθύντρια του IPN. «Ταξίδεψε λίγο στην Πολωνία… του άρεσαν οι γυναίκες, όπως και του λογοτεχνικού συνονόματού του, αλλά δεν υπάρχει (στα αρχεία) ούτε λέξη περί Μαρτίνι», πρόσθεσε χαριτολογώντας αναφερόμενη στο αγαπημένο ποτό του 007. «Υπάρχει όμως η πληροφορία ότι του άρεσε η πολωνέζικη μπίρα».

Ο πραγματικός Τζέιμς Μποντ ήταν υπό παρακολούθηση και επισκέφθηκε τις περιοχές του Μπιαλίστοκ και του Όλστιν, στη βορειοανατολική Πολωνία, προσπαθώντας «να διεισδύσει σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις» της χώρας. Διαπιστώθηκε όμως ότι δεν είχε επαφές με Πολωνούς πολίτες, κάτι που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για εκείνους, αν τους υποψιάζονταν οι Αρχές ότι συνεργάζονταν με δυτικούς πράκτορες.

Bond-secret-documents-Poland-1
Τα ίδια έγγραφα αποκαλύπτουν ακόμη ότι «τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 1964 ο Τζέιμς Μποντ πήγε στις επαρχίες Białystok και Οlsztyn για να “διεισδύσει σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις” / Φωτογραφία: IPN/Facebook

Ο Βρετανός πράκτορας 007, το δημιούργημα του συγγραφέα Ίαν Φλέμινγκ, πρωτοεμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη το 1962 στην ταινία Dr. No, με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι, τον ομορφότερο σύμφωνα με τον κανόνα της «χρυσής τομής» από τους ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τον 007. Στην Πολωνία κάποιοι υποψιάζονται, ότι οι πραγματικοί Βρετανοί πράκτορες έκαναν πλάκα στους Πολωνούς συναδέλφους τους, όταν επέλεξαν το συγκεκριμένο ψευδώνυμο. «Ίσως να ήταν ένα αστείο προς την πολωνική αντικατασκοπεία», ίσως ο «πραγματικός» Τζέιμς Μποντ «να είχε αίσθηση του χιούμορ», είπε η Κρουκ.

Bond-identity
Η αποστολή του γεννημένου στο Ντέβον της Αγγλίας το 1928 Τζέιμς Άλμπερτ Μποντ διήρκεσε λιγότερο από έναν χρόνο

Στην περίπτωση του αληθινού Μποντ, γεννημένου στο Ντέβον το 1928, η αποστολή του στην Πολωνία κράτησε λιγότερο από έναν χρόνο. «Προφανώς δεν πέρασε απαρατήρητο στον 007 ότι παρακολουθούνταν οι κινήσεις του, πιθανώς να είπε στους ανωτέρους του ότι δεν υπήρχε περίπτωση να αποκτήσει πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες», λέει το IPN. «Γι’ αυτό, στις 21 Ιανουαρίου του 1965 ο Τζέιμς Μποντ εγκατέλειψε τα εδάφη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας»…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: