«Κιβωτός του Κόσμου»: Νέες καταγγελίες κακοποίησης – «Αν κάνεις καταγγελία θα έχεις σοβαρά προβλήματα»

Κοινοποίηση:
ΚΙΒΩΤΟΣ - ΠΑΤΕΡ

Ο νεαρός άνδρας ισχυρίζεται ότι ο πατέρας Αντώνιος ήταν ενήμερος για την απαράδεκτη συμπεριφορά των συνεργατών του, όμως δεν έκανε κάτι για να το αποτρέψει.
Τη δική τους ιστορία κακοποίησης τα χρόνια που ήταν φιλοξενούμενοι στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», θυμούνται και εξιστορούν  στο Mega  ένα αγόρι και ένα κορίτσι που σήμερα είναι 20 χρόνων.

Και στις δύο περιπτώσεις, κοινός παρονομαστής της κακομεταχείρισης των παιδιών είναι ο 36χρονος άνδρας, δεξί χέρι του πατέρα Αντωνίου, με τον απότομο και ευέξαπτο χαρακτήρα, που μετά τα 18 του από φιλοξενούμενος έγινε εργαζόμενος στη δομή.
«Με αφορμή ότι εγώ του μίλησα άσχημα μπροστά στον κόσμο, αυτός ανέβηκε επάνω στο υπνοδωμάτιό μου, μου τράβηξε την κουβέρτα και μου λέει «ποιος είσαι εσύ που θα με εκθέσεις έτσι μπροστά σε όλο τον κόσμο;» και μου έριξε μπουνιά, μου είχε σπάσει τα χείλια, εγώ μάτωνα εκείνη την στιγμή, με είδαν οι φίλοι μου κάτω και εκείνη την στιγμή με τράβηξε η γυναίκα του και μου είπε «εάν του κάνεις καταγγελία, θα έχεις πολλά σοβαρά προβλήματα, οπότε έχεις πέντε λεπτά, να ετοιμαστείς και να φύγεις».

»Με άφησαν σ’ ένα ξενοδοχείο, χωρίς χαρτιά, χωρίς τίποτα και ύστερα την άλλη μέρα που με βρήκαν πάλι, ήρθε στην αρχή, με τράβηξε από το αυτί και με χτύπησε».

Ο νεαρός άνδρας ισχυρίζεται ότι ο πατέρας Αντώνιος ήταν ενήμερος για την απαράδεκτη συμπεριφορά των συνεργατών του, όμως δεν έκανε κάτι για να το αποτρέψει.

«Εμείς του έχουμε κάνει πολλά παράπονα του πατέρα Αντωνίου. Ότι ‘ξέρετε κάτι, ότι οι παιδαγωγοί δεν είναι σωστοί ή ότι οι υπεύθυνοι δεν είναι σωστοί απέναντί μας, εμείς έτσι νομίζουμε’ και μας έλεγε ο πατέρας ότι «για να τους έχω φέρει εδώ, ξέρουν τη δουλειά τους πολύ καλά, ξέρουν το ένα, ξέρουν το άλλο…».

»Κι εκεί πέρα, τελειώνει όλο. Και εγώ εκείνη την στιγμή, όταν το είχα πει και στη μητέρα μου, μου λέει ‘θα πάω να τους καταγγείλω’. Και λέω ‘μητέρα, άστο να δούμε, τα αδέλφια μου είναι ακόμη μέσα και δεν ξέρεις πώς θα λειτουργήσει αυτό το πράγμα’ και το αφήσαμε εκεί».

«Με είχαν τρεις μήνες κλειδωμένη»
Η νεαρή γυναίκα από την πλευρά της καταγγέλλει  ότι στα 15 της χρόνια, παρέμεινε ένα ολόκληρο καλοκαίρι κλειδωμένη σ’ ένα δωμάτιο εκτός από τις ώρες που την υποχρέωναν να κάνει δουλειές.

«Η μεγαλύτερης διάρκειας τιμωρία μου ήταν τρεις μήνες, ήμουν κλειδωμένη στο δωμάτιο και έβγαινα και τηρούσα ένα συγκεκριμένο ωράριο. Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 15.00 το μεσημέρι δουλειά, από τις 15.00 το μεσημέρι μέχρι τις 17.00 το απόγευμα ξεκούραση στο δωμάτιο κλειδωμένη και μετά ξανά από τις 17.00 μέχρι τις 23.00 το βράδυ πάλι δουλειά.

»Η κάθε μία είχε ένα συγκεκριμένο πόστο γιατί τότε δεν είχα πάρει μόνο εγώ αυτή την τιμωρία, την είχαν πάρει και άλλα κορίτσια. Εγώ παραδείγματος χάριν ήμουν στην κουζίνα, καθάριζα, μαγείρευα, έπλενα τα πιάτα, καθάριζα τα ψυγεία, αυτά τα πράγματα. Εγώ είχα γενικά πολλές τιμωρίες γιατί δεν ήμουν από τα ήσυχα παιδιά.

»Είχα απομόνωση που σήμαινε ότι πρέπει να έχω επαφές με τα παιδιά αλλά παρόλα αυτά δεν ήμουν κλειδωμένη, από μία ημέρα μέχρι δεν ξέρω… Μέχρι 2-3 εβδομάδες, 1 μήνα».

Είτε τα χτυπούσαν ή τα «πονούσαν»
Και στην αυτή περίπτωση, την ασύλληπτη τιμωρία των τριών μηνών, της την επέβαλε ο ίδιος 36χρονος άνδρας σύζυγος της κοινωνικής λειτουργού της δομής, για τον οποίο όλοι λίγο πολύ είχαν κάτι να θυμούνται από τις τραγικές πρακτικές σωφρονισμού που επέβαλε στα παιδιά. Άλλοτε χτυπώντας τα κι άλλοτε με λόγια που «πονούσαν» εξίσου.

«Μου έχουνε πει πολλά παιδιά ότι «α ξέρεις με χτύπησε ο Π.». Γενικά ο Π. ήταν ένας άνθρωπος αλλά θεωρώ ήταν στον χαρακτήρα του, δηλαδή ήταν έτσι λιγάκι απότομος λίγο, αλλά μπορεί και να μην το έκανε επίτηδες πάντα.

»Και εμένα ας πούμε έχει τύχει να με μειώσει λεκτικά βέβαια, όχι σε άσχημο βαθμό αλλά ακόμα και για αυτή την ‘πλάκα’ που ήθελε να κάνει, εμένα με επηρέαζε. Επειδή δεν είμαι αρκετά αδύνατη, είμαι λιγάκι εύσωμη μου έλεγε ας πούμε για τα κιλά μου, ‘καλά πάλι τρως; Καλά πάλι έτσι; Καλά πάλι αλλιώς;’ . Οπότε κάποια στιγμή και εγώ είχα φτάσει σε ένα σημείο που μπροστά του δεν ήθελα να φάω».

Στην «Κιβωτό» εξακολουθεί να βρίσκεται ο αδελφός της. Αν και έχει επανειλημμένα και επίμονα προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί του, δεν τα έχει καταφέρει.

«Ο 19χρονος λέει ψέματα»
Ο 20χρονος πρώην φιλοξενούμενος, που περιγράφει  τον ξυλοδαρμό του μέσα στη δομή, ισχυρίζεται ότι τα όσα κατήγγειλε ο 19χρονος φίλος του περί ασέλγειας, είναι ψέματα.

«Μου είπε ότι αυτό έπρεπε να γίνει, απλά μου είπε ότι δεν είναι όλα αλήθεια όσα έχει πει, για τη σεξουαλική παρενόχληση. Απλά το είπε ώστε να μπορούν να βρούνε και άλλα στοιχεία όπως βρίσκουν. Εγώ του είπα να προσέξει και αυτός μου είπε: ‘από τι να προσέχω; Δεν έχω να φοβηθώ κάτι για να προσέχω’. Ότι τον έχουνε χτυπήσει ναι είναι αλήθεια.

»Το ψέμα είναι μόνο για τη σεξουαλική παρενόχληση οπότε ο (…) αυτό το έκανε γιατί όταν του είπαν να φύγει από την ‘Κιβωτό’, έφυγε έτσι, ούτε να τον βοηθήσουν οικονομικά. Πώς θα σταθεί τώρα αυτός μόνος του;»

Από την άλλη, ωστόσο, η θεία του 19χρονου, μιλώντας αποκλειστικά στο LIVE NEWS, περιγράφει ένα παιδί φοβισμένο, που χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος ώσπου να βρει το κουράγιο να αποκαλύψει στην οικογένειά του το μυστικό του.

«Δεν έλεγε, έλεγε μισόλογα. Του λέω ‘εσύ δεν ήσουν έτσι, τι σου συμβαίνει; Μίλα μας, έχει γίνει κάτι;’. Και έτσι άρχισε και τα έλεγε. ‘Ντρέπομαι ρε (…), ντρέπομαι’. Του λέω: ‘βρε θα σου πούμε ότι είσαι (…)’. ‘Και τι; Να με λένε αδερφή;’. Του λέω: ‘βρε χαζός είσαι; Ποιος θα σε πει αδερφή;’. Του λέω μετά: «’γιατί δεν σηκώθηκες να φύγεις’. ‘Φοβόμουνα’ λέει. Έναν χρόνο».

Κι ενώ πληθαίνουν οι έρευνες για την «Κιβωτό του Κόσμου», ολοένα και αυξάνουν οι μαρτυρίες πρώην φιλοξενούμενων που αποδομούν την εικόνα για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στη δομή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: