Κεραμέως: “Eπιστολική ψήφος για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές”

Κοινοποίηση:
kerameos_niki

Για την επιστολική ψήφο για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές, που προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, μίλησε στην ΕΡΤ η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

“Είναι 50 χρόνια που συζητάμε συνολικά για το ζήτημα του πώς οι Έλληνες συμπολίτες μας, που ζουν στο εξωτερικό, θα μπορούν να σκούν το δικαίωμά τους της ψήφου και πώς θα τους διευκολύνουμε στην άσκηση αυτού του δικαιώματος. Σας θυμίσω ότι αυτή η ιστορία σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού χτίζεται βήμα-βήμα. Ήδη στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το βήμα έγινε το 2019 – πρώτη προσπάθεια για να διευκολύνουμε τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν. Το 2021 επί Μάκη Βορίδη η δεύτερη προσπάθεια για να αρθούν οι νομικοί περιορισμοί. Καλοκαίρι του 2023 η τρίτη προσπάθεια όπου επετεύχθη η άρση όλων των νομικών περιορισμών. Σε κάθε μία από αυτές τις συζητήσεις όποτε έρχονταν οι απόδημοι να μιλήσουν στη Βουλή λέγανε ένα πράγμα: επιστολική ψήφο θέλουμε και στις εθνικές εκλογές” τόνισε η κα Κεραμέως.

“Άρα το θέμα συζητείτο έντονα. Την περασμένη εβδομάδα που το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές ήρθε στη Βουλή των Ελλήνων δεν υπήρχε σχεδόν κανείς εκπρόσωπος των αποδήμων που να μην έθιξε το θέμα για τις εθνικές εκλογές” σημείωσε.

Για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τόνισε ότι “να μιλάς για πραξικόπημα σε μία προσπάθεια να άρεις εμπόδια στο δικαίωμα ψήφου νομίζω είναι λίγο αντιφατικό. Να μιλάς για πραξικόπημα όταν πας να δώσεις επιστολική ψήφο, να διευκολύνεις δηλαδή τον Έλληνα να ψηφίσει, να μην υποχρεούται να πληρώσει 1500 δολάρια για να πάρει αεροπλάνο; Εδώ τι λένε τώρα κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης: ναι στην επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές αλλα όχι στις εθνικές εκλογές. Μα ποια η διαφορά;“.

Σε ερώτηση γιατί κατατέθηκε τώρα αυτή η τροπολογία, η κα Κεραμέως απάντησε: “Η πρωτοβουλία μας ήταν για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Όμως την προηγούμενη εβδομάδα έγινε κάτι ιστορικό, κάτι πρωτοφανές: Διαφάνηκε μία σημαντική πλειοψηφία σε ότι αφορά την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές. Έτσι είπαμε ότι ήταν η απόλυτη φυσική συνέχεια να πούμε ότι επιστολική ψήφος όχι όμως στις Ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές μόνο για τους Έλληνες του εξωτερικού. Είναι η απόλυτη φυσική συνέχεια μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αλίμονο αν τα νομοσχέδια όπως κατατίθεται ψηφίζονται αυτολεξεί. Η φυσική εξέλιξη είναι το κείμενο να εμπλουτίζεται“.

“Αυτές οι ημέρες στη Βουλή έχουν μια ιστορική ευκαιρία και μια ιστορική ευθύνη. Θα αδράξουμε όλοι μαζί αυτή την ευκαιρία ή θα είμαστε για τα επόμενα 50 χρόνια να το συζητάμε; Σε λίγους μήνες έχουμε ευρωεκλογές. Όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων, όπως και να έχει, θα πάνε προφανώς να κάνουν κάποια καμπάνια στο εξωτερικό. Εκεί οι απόδημοι ένα πράγμα θα ρωτήσουν: Γιατί η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές μόνο και γιατί όχι και στις εθνικές; Τι θα απαντήσουν τα κόμματα; Γιατί η τροπολογία ήταν κατά κάποιες ώρες εκπρόθεσμη; Αυτή είναι η απάντησή μας απέναντι στην ιστορία;” διερωτήθηκε η κα Κεραμέως.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: