Καταγγελίες από γιατρούς που θα κάνουν αίσθηση: «Μαθαίνουν σε ακτινολόγους και ψυχιάτρους να κάνουν διασωλήνωση ασθενών»

Κοινοποίηση:
ΜΕΘ

Έχει ξεφύγει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να στηρίξει το ΕΣΥ, με τους γιατρούς να καταγγέλλουν ότι γιατροί όλων των ειδικοτήτων να ετοιμάζονται για… ταχύρρυθμη εκπαίδευση.
Μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι, ακόμη και ψυχίατροι ετοιμάζονται μέσα από ταχύρρυθμη εκπαίδευση για την «ασφαλή διασωλήνωση ασθενών» να απορροφηθούν στις βαριές κλινικές των νοσοκομείων για περιστατικά κορωνοϊού, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες για τους εκατοντάδες διασηλωνωμένους ασθενείς που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.
«Ασθενείς μένουν χωρίς παρακολούθηση, αυξήθηκαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας»

Η απερχόμενη πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Δάφνη Κατσίμπα σε δηλώσεις της τόνισε ότι εργαστηριακοί γιατροί σε Παπαγεωργίου, Παπανικολάου, Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ έχουν ήδη μετακινηθεί στις covid κλινικές, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως «εγκληματική και επικίνδυνη».
«Στο Παπαγεωργίου έχουν μετακινήσει δερματολόγους και οφθαλμίατρους στις covid κλινικές. Επίσης, εδώ και δύο μήνες έχουν μετακινηθεί ψυχίατροι του Παπανικολάου στις κλινικές covid του νοσοκομείου.

Το ίδιο συμβαίνει και στο Ιπποκράτειο, στο ΑΧΕΠΑ και παντού», τόνισε η κ. Κατσίμπα, επισημαίνοντας ότι ειδικά στο Παπανικολάου η διευθύντρια της ψυχιατρικής έκανε επώνυμη καταγγελία επειδή οι ασθενείς μένουν χωρίς παρακολούθηση, με συνέπεια να παρουσιαστούν ένα σωρό διαπιστωμένα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και περιπτώσεις αρρώστων που εμφανίζουν επιθετικές και αυτοκτονικές τάσεις.
«Είναι επικίνδυνο ένας ψυχίατρος να μετακομίζει και να μπαίνει σε κλινική covid. Λες και οι ψυχιατρικοί άρρωστοι -αλλά και οι άλλοι γύρω τους που υφίστανται τις βλάβες γιατί έχουν βίαιη συμπεριφορά, μέχρι και εγκληματικές ή αυτοκτονικές τάσεις- είναι για πέταμα», πρόσθεσε η ίδια.

Από την πλευρά του ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης ανέφερε στο ThessToday.gr ότι το «χέρι βοηθείας» γιατρών άλλων ειδικοτήτων δεν σχετίζεται με τις διασωληνώσεις ασθενών. «Δεν θα βάλουμε επιτακτικά τους ψυχιάτρους να κάνουν διασωλήνωση, ωστόσο θα μπορούν να βοηθήσουν ενδεχομένως σε διάφορα πόστα, όπως το πώς να παίρνουν αέρια ή το οξυγόνο από έναν ασθενή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαλικάκης.

Ο Δημήτρης Τσαλικάκης υποστηρίζει επίσης ότι το πλάνο αυτό που έχει ήδη ενεργοποιηθεί στα τέσσερα περιφερειακά νοσοκομεία δεν έχει σχέση με covid περιστατικά. «Είναι λάθος να συνδέεται. Υποτίθεται ότι όλοι οι γιατροί έχουν κάνει κάποια στιγμή διασωλήνωση -είτε στη σχολή τους είτε σε χειρουργεία, αν είναι πνευμονολόγοι ή ωτορινολαρυγγολόγοι-, όμως η διασωλήνωση δεν σημαίνει ότι κάνουμε αντικατάσταση για παράδειγμα τους αναισθησιολόγους», τόνισε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ.
Όπως συνεχίζει ο κ. Τσαλικάκης, «κανονικά πρέπει όλοι στο νοσοκομείο να ξέρουν μερικά πράγματα, στο πλαίσιο γενικότερης εκπαίδευσης για επείγοντα περιστατικά και δεν χρειάζεται να είναι covid», ενώ αναφορικά με το ΑΧΕΠΑ τόνισε ότι «δεν έχουμε κάτι προγραμματισμένο αυτή τη στιγμή και ούτε στο άμεσο μέλλον», και επισήμανε ότι «από την άλλη και οι ψυχίατροι γιατροί είναι, μπορούν να βοηθήσουν σε διάφορα πράγματα, όπως το πώς να παίρνουν αέρια ή το οξυγόνο από έναν ασθενή», δήλωσε ο ίδιος.

Ωστόσο, η Δάφνη Κατσίμπα αντικρούοντας τις δηλώσεις του διοικητή της 4ης ΥΠΕ επισήμανε το γεγονός ότι πολλοί γιατροί άλλων ειδικοτήτων έχουν παραιτηθεί επειδή χρησιμοποιούνται στις covid κλινικές, επισημαίνοντας ότι για να λάβει κάποιος ειδικότητα χρειάζεται πέντε χρόνια εκπαίδευση και όχι ταχύρρυθμα μαθήματα.
«Η ταχύρρυθμη εκπαίδευση σημαίνει ότι ο οφθαλμίατρος θα γίνει παθολόγος όταν για την ειδικότητά του θέλει πέντε – έξι χρόνια; Έχουν παραιτηθεί και άλλοι που τους έχουν πάει σε κλινικές που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, μειώνεται δραματικά το προσωπικό γι’ αυτόν τον λόγο», τόνισε η ίδια, συμπληρώνοντας ότι «στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Φοίνικα έκαναν εκπαίδευση και έβαζαν να διασωληνώνουν άνθρωποι που ήταν άσχετοι με τη διασωλήνωση».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: