Καταγγελία: “Αδικαιολόγητη ύπαρξη τουρκικού νεκροταφείου στο…”

Κοινοποίηση:
ΜΑΚΕΛΕΙΟ

Δείτε τι μας έστειλε αναγνώστης του ΜΑΚΕΛΕΙΟ.

“Καλησπέρα σας κύριε Χίο και σε όλους τους αξιότιμους συνεργάτες σας!

Σας παραθέτω την επιστολή που έστειλα σε όλα τα αρμόδια όργανα του δήμου Πειραιά αλλά και

στον ίδιο τον Δήμαρχο.

Φυσικά, δεν δόθηκε καμιά απάντηση εκ μέρους τους.

Μια πραγματικά άγνωστη και περίεργη υπόθεση για όλους τους Έλληνες πολίτες. Δείτε την επιστολή:

Αγαπητέ και αξιότιμε κύριε Μώραλη!
Καταρχάς εύχομαι ολόψυχα χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη σε εσάς προσωπικά, στην οικογένεια σας αλλά και στις οικογένειες και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου! Επίσης, εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο και απαιτητικό έργο σας με στόχο μια ποιοτικότερη και καλύτερη ζωή για όλους τους Πειραιώτες! Πριν αναφερθώ αναλυτικά στο θέμα που θα θίξω στη συνέχεια, ονομάζομαι Παπατσάκωνας Γεώργιος και είμαι ανέκαθεν δημότης Κορυδαλλού. Εντούτοις, ως ενεργός Έλληνας πολίτης ασχολούμαι με τα θέματα και τα προβλήματα όχι μόνο του δήμου που κατοικώ αλλά και άλλων όμορων δήμων. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είμαι υπέρμαχος, ούτε ενστερνίζομαι σε καμία περίπτωση ακροδεξιές, εθνικιστικές, ρατσιστικές, μισαλλόδοξες και μιλιταριστικές απόψεις.

Η επιστολή που σας στέλνω έχει ως σκοπό να μου απαντήσετε και να με ενημερώσετε σχετικά με κάποια βασικά ερωτήματα που αφορούν το τουρκικό «στρατιωτικό» νεκροταφείο που βρίσκεται στη Παλιά Κοκκινιά (Αγίων Αναργύρων & Δομοκού). Θα παρατηρήσατε ότι θέτω σε εισαγωγικά τον όρο «στρατιωτικό» διότι σύμφωνα με όσα έχω μελετήσει, αναζητήσει και ενημερωθεί δεν πρόκειται για στρατιωτικό νεκροταφείο και κακώς ονομάζεται έτσι. Βέβαια, τα όσα διαβάσετε στις παρακάτω γραμμές πρόκειται αποκλειστικά για πληροφορίες που προσωπικά ο ίδιος έχω συγκεντρώσει μετά από σχετική έρευνα και μελέτη. Εάν συνολικά ο δήμος Πειραιά έχει διαφορετικά στοιχεία και δεδομένα στη κατοχή του, θα σας παρακαλούσα θερμά να μου απαντήσετε μέσω ενός mail έστω, ώστε να ενημερωθώ κι εγώ καλύτερα και πιο υπεύθυνα για το παρόν ζήτημα.

Το 1890, μαθαίνω ότι ο δήμος Πειραιά παραχωρεί δωρεάν και χωρίς κανένα αντάλλαγμα ή ανταποδοτικό όφελος στο οθωμανικό δημόσιο και κράτος την έκταση αυτή ώστε να γίνει νεκροταφείο. Στο εσωτερικό του χώρου, υπάρχει μια αναθηματική πλάκα γραμμένη στα αγγλικά (με κάποια γραμματικά και συντακτικά λάθη), η οποία έχει δημιουργηθεί από το επίσημο τουρκικό κράτος και αναφέρει πως στο χώρο του νεκροταφείου υπάρχουν ενταφιασμένοι Τούρκοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των δύο Βαλκανικών πολέμων, του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και του πολέμου στη Μικρά Ασία κατά των Ελλήνων. Επίσης, στο τέλος της επιγραφής, η αναθηματική πλάκα μας πληροφορεί ότι σε κάποιους τάφους δεν αναφέρονται τα στοιχεία των νεκρών γιατί δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένα. Είναι πασιφανές σε όποιον περάσει από τον χώρο αυτό ότι το σύνολο των τάφων που βρίσκονται πλέον εκεί, δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 20 τάφους. Πολλοί τάφοι δεν αναγράφουν κανένα στοιχείο και το πιθανότερο είναι ότι μιλάμε για κενοτάφια. Επιπροσθέτως από κάποιες συγκεχυμένες πληροφορίες που υπάρχουν κυρίως στο Internet αλλά και από κάποιες μαρτυρίες κατοίκων, στο νεκροταφείο αυτό τα όποια ονόματα αναγράφονται ανήκουν σε Οθωμανούς πολίτες και όχι στρατιώτες μεταξύ των οποίων υπάρχει κι ένας φούρναρης!

Οι υπόλοιπες περιπτώσεις περιλαμβάνουν ένα μεγαλέμπορο με τόπο γέννησης την Θεσσαλονίκη και ένα δήμαρχο Σμύρνης!! Θεωρώ πως σ’αυτό το σημείο η ιστορία του εν λόγω τουρκικού «στρατιωτικού» νεκροταφείου μάλλον παίρνει χαρακτήρα ιλαροτραγικό! Μου προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση και έκπληξη με ποιο σκεπτικό το τουρκικό κράτος (πρώην Οθωμανική αυτοκρατορία μέχρι το 1918) ζήτησε και πέτυχε να παραχωρηθεί ο συγκεκριμένος χώρος για ταφές Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχες που έλαβαν χώρα πολύ μακριά (π.χ. Βόρεια Ελλάδα, Θράκη, Μικρά Ασία) από την γη της Αττικής και του Πειραιά ειδικότερα!
Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό το οποίο εναντιώνεται στη κοινή λογική είναι αυτό που συνέβη κατά την 25 Μαρτίου 2011. Μια ομάδα φανατικών ακροδεξιών, εθνικιστών πέταξε μπογιές και προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές στο χώρο του νεκροταφείου. Η τουρκική πρεσβεία αλλά και το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών διαμαρτυρήθηκαν έντονα στην ελληνική κυβέρνηση μιλώντας για βεβήλωση και ασέβεια προς τον χώρο που έχουν ενταφιαστεί Τούρκοι μάρτυρες (τους οποίους και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν ποιοι είναι αλλά και που σκοτώθηκαν), δηλαδή στρατιώτες που έπεσαν στα πεδία των μαχών για τα ιδανικά της πατρίδα τους.

Στο σημείο αυτό, σημειώνω πως δεν επικροτώ και δεν υποστηρίζω τις ενέργειες εκείνων των φανατικών εθνικιστών και θερμοκέφαλων και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για καταστροφές ταφικών μνημείων. Πιστεύω πως η μνήμη των νεκρών είναι ιερή και είναι απαράδεκτο κάποιος να στρέφει το μένος και το μίσος τους προς αυτούς. Αλλά από κι ως που, το τουρκικό κράτος αναφέρεται σε ασέβεια προς νεκρούς Τούρκους στρατιώτες όταν το ίδιο αγνοεί την ύπαρξη τους στο συγκεκριμένο χώρο! Επίσης, άλλο ένα κωμικοτραγικό στοιχείο είναι πως κάθε χρόνο, μέλη της τουρκικής πρεσβείας, του τουρκικού προξενείου και ενίοτε στελέχη του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών συγκεντρώνονται για να τιμήσουν τους «ηρωικούς» νεκρούς τους που κανένας εξ αυτών δεν τους γνωρίζει αν όντως είναι θαμμένοι εκεί. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως αυτή η ετήσια εκδήλωση που λαμβάνει χώρα γίνεται προκειμένου να τιμηθούν οι νεκροί Τούρκοι στρατιώτες και όχι για παράδειγμα οι άλλοι νεκροί μουσουλμάνοι υπήκοοι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που τουλάχιστον για αυτούς γνωρίζουμε τα ονοματεπώνυμα και τις επαγγελματικές ιδιότητες τους!

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με παρουσία της ελληνικής αστυνομίας (!) και με αποκλεισμό και απαγόρευση της κυκλοφορίας στη περίμετρο του νεκροταφείου! Εδώ, θα μου επιτρέψετε να αστειευτώ και λίγο ώστε να ελαφρύνω λίγο το κλίμα: «Πάλι καλά, που το ελληνικό κράτος μέσω κάποιας πολιτικής αντιπροσωπείας δεν καταθέτει στεφάνι για την προώθηση και την ευόδωση της ελληνοτουρκικής φιλίας!!» Τέλος, κανένας Έλληνας πολίτης και κάτοικος Πειραιά δεν μπορεί να επισκεφθεί ελεύθερα τον χώρο του νεκροταφείου, ούτε αναγράφονται στην είσοδό του ημέρες και ώρες επίσκεψης. Ακόμα περισσότερο, ούτε καν στο Internet δεν υπάρχουν φωτογραφίες ή video για τον εσωτερικό χώρο του νεκροταφείου ή για τις εκδηλώσεις μνήμης του τουρκικού κράτους. Αναμφίβολα, όλη αυτή η κατάσταση εξυπηρετεί και καλλιεργεί τα σχέδια της τουρκικής προπαγάνδας.

Όπως γνωρίζουμε όλοι μας, η Ελλάδα διαθέτει ξένα στρατιωτικά νεκροταφεία (π.χ. Γερμανικά στρατιωτικά νεκροταφεία σε Μάλεμε, Διόνυσο, συμμαχικά στρατιωτικά νεκροταφεία σε Άλιμο, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη κτλ.) σε όλη την επικράτεια. Η χώρα μας μάλιστα μαζί με τις χώρες προέλευσης των νεκρών στρατιωτών τιμάει με κάθε τρόπο τους παραπάνω νεκρούς. Γιατί στην περίπτωση του υποτιθέμενου ή μάλλον τεχνητού τουρκικού στρατιωτικού νεκροταφείου όπως θέλει να ισχυρίζεται η Τουρκία και λανθασμένα η ελληνική πλευρά υιοθετεί, επικρατεί τόσο μεγάλη μυστικοπάθεια και κρυψίνοια; Καθώς μιλάμε για ξένα στρατιωτικά νεκροταφεία να σας ενημερώσω εάν δεν το γνωρίζετε ότι μετά το τέλος της καταστροφικής μικρασιατικής εκστρατείας το 1922 με σχεδόν 43000 Έλληνες νεκρούς στρατιωτικούς (αξιωματικούς και οπλίτες), υπήρχε ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο στην τουρκική πόλη Ούσακ (οι τάφοι των Ελλήνων αποτελούνταν από έναν μόνο, πρόχειρο, ξύλινο σταυρό).

Την επόμενη χρονιά, το 1923 με την ίδρυση του τουρκικού κράτους υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ, το ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο ξηλώθηκε για να μην θυμίζει σε τίποτα την ύπαρξη των Ελλήνων στην γη της Μικράς Ασίας. Τα οστά των νεκρών Ελλήνων πολεμιστών διαλύθηκαν με την ευγενική μέριμνα του πολιτισμένου τουρκικού κράτους ή διασκορπίσθηκαν και το πιθανότερο να αποτέλεσαν τροφή για τα αδέσποτα σκυλιά της Τουρκίας. Κλείνοντας την αναφορά μου σ’αυτό το θέμα, θα επιθυμούσα όπως ανέφερα και στην αρχή να ενημερωθώ από τους αρμόδιους φορείς του δήμου Πειραιά ή από κάποια αρμόδια υπηρεσία του ελληνικού κράτους για ένα τόσο αφανές και σχετικά άγνωστο θέμα στο ευρύ ελληνικό κοινό. Κατά την ταπεινή μου προσωπική άποψη ο Δήμος Πειραιά, επικουρούμενος από το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να κινηθεί στην εξαγορά της συγκεκριμένης έκτασης από το τουρκικό κράτος (εάν τυχόν ανήκει) και να μετατραπεί σε δημόσιο πάρκο αναψυχής ή έστω σε δημόσια πλατεία που τόσο ανάγκη έχει η εν λόγω συνοικία του Πειραιά. Τέλος, το οξύμωρο αυτής της ιστορίας είναι να υπάρχει τουρκικό στρατιωτικό νεκροταφείο όπως υποστηρίζει η Τουρκία και δυστυχώς η Ελλάδα συμφωνεί, στην περιοχή της Παλιάς Κοκκινιάς του Πειραιά, μια περιοχή που δημιουργήθηκε κατά κύριο λόγο από ξεριζωμένους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Φανταστείτε λοιπόν για τόσα χρόνια να αναπαύονταν εκεί όπως θέλει να ισχυρίζεται η Τουρκία, οι δολοφόνοι των προγόνων των σημερινών κατοίκων της περιοχής της Παλιάς Κοκκινιάς!! Αν και να σας εκμυστηρευτώ κάτι Δήμαρχε, δεν το πιστεύω!

Με τιμή και σεβασμό
Παπατσάκωνας Γεώργιος

Κορυδαλλός, 7/5/2020

ΥΓ: Εύχομαι η παρούσα επιστολή να μην καταλήξει χωρίς να την αναγνώσει κανείς σε κάποιον κάδο ανακύκλωσης του δήμου Πειραιώς!!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Ας αναγκαστεί να αναδείξει η Τουρκία τα πολλά νεκροταφεία των χιλιάδων Ελλήνων στρατιωτών της Μικρασιατικής εκστρατείας. Διαφορετικά, θα έπρεπε από χθες να δημευτεί!!!

  2. το έχω δει τυχαία και εγώ αν και κάτοικος της περιοχής. Από που και οσπού συνεχίζει να υπάρχει εκει που ζουν και όχι μόνο προσφυγες?

  3. ΣΤΕΦΑΝΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΜΟΛΙΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΠΑΤΣΑΚΩΝΑ . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ . ΜΟΥ ΚΙΝΕΙ ΙΔΙΕΤΑΙΡΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΟΛΗΣ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΕΡΟΣ . ΓΙΑ ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΟΤΑΝ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ.

  4. Το θεμα του τουρκικου νεκροταφειου το ειχα πληροφορηθει απο το βιβλιο του Ιωαννη Γιαννοπουλου “Μυστικη υπογεια Αττικη”. Και εκεινος πριν δεκαετιες ειχε συναντησει εμποδια, κανεις δεν γνωριζε κλπ. Ειχε εναν φυλακα μονο που τον πληρωνε η τουρκικη πρεσβεια. Κανενας απο τους γυρω κατοικους δεν γνωριζε κατι ουτε το υπουργειο πολιτισμου. Το ενδιαφερον ειναι οτι το νεκροταφειο συνδεεται υπογεια με στοες κατω απο την Αθηνα και υπαρχει ανοιγμα εντος του χωρου του που οδηγει κατω.

Leave a Response