Καστελόριζο: Ο απρόσμενος σύμμαχος που το κρατάει όρθιο την πιο κρίσιμη ώρα

Κοινοποίηση:
kastelorizo-710x401

Αν και νησί μικρό και στις εσχατιές της ελληνικής επικράτειας, αν και με ελάχιστο ντόπιο πληθυσμό, το Καστελόριζο είναι κι αυτό ένα μέρος των ελληνικών θαλασσών που επιβιώνει κυρίως χάρη στον τουρισμό.

Απλώς στην περίπτωσή του, όπως ισχύει με όλα τα νησιά που «κοιτάζουν» Τουρκία, ο τουρισμός δεν περιορίζεται μόνο σε πολυήμερες κρατήσεις. Ίσα ίσα που στην περίπτωση του Καστελόριζου, καθώς είναι κι ένα νησί που το γυρίζεις μέσα σε μια-δυο μέρες, ο τουρισμός είναι ως επί το πλείστον μονοήμερος και με μεγάλο όγκο να μετακινείται είτε από τα γύρω νησιά είτε από τα μικρασιατικά παράλια.

Σε ένα καλοκαίρι όπως το φετινό, με μια πανδημία να απλώνει τη σκιά της παντού, τα πράγματα για το Καστελόριζο σε επίπεδο θωράκισης και προσέλκυσης τουριστών είναι θεωρητικά πιο δύσκολα. Αυτό γιατί τα σκάφη που μεταφέρουν κόσμο για μονοήμερες στο μυαλό πολλών δεν παρέχουν την ασφάλεια που θα μπορούσαν να παρέχουν τα αεροπλάνα και γι΄αυτό λιγότεροι θα είχαν τη διάθεση να μπουν σε όλη αυτή την περιπέτεια.
Παρόλα αυτά, η τουριστική πορεία σε αυτές τις 2-3 εβδομάδες που άνοιξαν τα σύνορα, φάνταζε ικανοποιητική, τουλάχιστον στο βαθμό του ζην κι όχι του ευ ζην. Υπήρχε μια κίνηση που μπορούσε να προσφέρει μια οικονομική τόνωση στους λίγους κατοίκους που ζουν όλο το χρόνο από τα έσοδα της θερινής σεζόν.

Σε αυτό το κάδρο λοιπόν, εν μέσω μάλιστα της διαμονής για πολλούς τουρίστες, ήρθε η κίνηση της Τουρκίας στο θαλάσσιο οικόπεδο της περιοχής και η ένταση σε σημείο θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα, που προκάλεσε ακόμα ένα εμπόδιο στον τουρισμό.

Γιατί δεν είναι μόνο ότι η εικόνα σίγουρα απέτρεψε αρκετούς από ένα ταξίδι. Είναι κι ότι ανάγκασε αρκετούς που ήταν εκεί για διακοπές, να φύγουν άρον άρον. Η αβεβαιότητα και το  ενδεχόμενο μιας σύρραξης ανησύχησαν πολλούς κι έτσι επήλθε, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Στράτο Αμύγδαλο, μια κατά συρροήν αποχώρηση τουριστών.
Μέσα σε λίγα μόνο 24ωρα όμως η κατάσταση ανατράπηκε πλήρως. Κι η τόνωση δεν ήρθε από αυτούς που ήραν την…εμπιστοσύνη τους. Αυτοί, οι Τούρκοι κυρίως τουρίστες που έχουν τη μερίδα του λέοντος στις μονοήμερες με πλοιάρια, εξακολουθούν να μεταβαίνουν από τη μια μεριά στην άλλη με μειωμένη δραστηριότητα και σε πολύ χαμηλούς αριθμούς.

Την ίδια στιγμή όμως πολλοί Έλληνες φαίνεται πως θέλουν να σταθούν αρωγοί στις δυσκολίες που βιώνουν οι κάτοικοι του νησιού και της γύρω ελληνικής επικράτειας και γι΄αυτό τις 2 τελευταίες μέρες έχει σημειωθεί μια μεγάλη άνοδος στις κρατήσεις, ιδίως από μεριάς αρκετών συλλόγων της χώρας που θέλουν να αναδείξουν μέσα από την ομαδική τους δράση την ομορφιά του νησιού.

Κάπως έτσι ο Αύγουστος αναμένεται να είναι ένας μήνας με σημαντική εισροή τουριστών από όλη την Ελλάδα και δη τη Ρόδο, με τον αντιδήμαρχο να αναφέρει στο dimokratiki.gr πως πάρα πολλοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να βρεθούν στο Καστελόριζο και να συνδράμουν οικονομικά και ψυχολογικά τους κατοίκους του σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Ο πιο ανέλπιστος σύμμαχος για το Καστελόριζο (δεδομένων των συνθηκών και των δυσκολιών της χρονιάς και των στιγμών) είναι ο εσωτερικός τουρισμός, που την πιο κρίσιμη ώρα κρατάει το νησί όρθιο και δυνατό.

Φέτος άλλωστε έχεις έναν ακόμα καλό λόγο να επισκεφτείς το Καστελόριζο. Και αυτό είναι οι τιμές του. Ανάλογα με τις ημέρες διαμονής σου και το είδος των διακοπών που επιθυμείς (παρέα με φίλους, οικογενειακές διακοπές ή ζευγάρια) οι εκπτώσεις στην εστίαση κυμαίνονται μεταξύ 20% και 50%, με τις τιμές να πέφτουν και στα εστιατόρια και τα καφέ!
Εκπτώσεις της τάξεως του 50% θα απολαύσεις και στις ημερήσιες εκδρομές στο νησί, ενώ για πρώτη φορά φέτος πραγματοποιούνται δωρεάν μετακινήσεις με πλοίο από τη Ρόδο στο Καστελόριζο τρεις φορές την εβδομάδα.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως (και) το Καστελόριζο έχει να προσφέρει αξιοθέατα μοναδικής ομορφιάς, με πιο εξέχον τις Γαλάζιες Σπηλιές, αλλά και τα μικρά νησιά που το περιτριγυρίζουν, όπως ο Άγιος Γεώργιος, η Ρω και η Στρογγυλή.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: