«Κανόνι» εν μέσω κορωνοϊού: Η εταιρεία-κολοσσός που γονάτισε από την πανδημία

Κοινοποίηση:
gambar-kzati-1-620x420

Μετά από σχεδόν 200 χρόνια ζωής και περίπου μια δεκαετία μετά την… εισβολή της στην Ευρώπη, η εμβληματική εταιρεία ένδυσης Brooks Brothers κατεβάζει ρολά, καθώς κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Παράλληλα, οι άνθρωποί της συνεχίζουν να αναζητούν επενδυτ΄γ-αγοραστή ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί σε λειτουργία και να μην βάλει οριστικό λουκέτο.

Τα αίτια της κατάρρευσης σχετίζονται άμεσα με τον κορωνοϊό και την απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού, που ήρθε την ώρα που υπήρχαν συζητήσεις ήδη από τα τέλη του 2019 για πώλησή της. Η πανδημία δεν έβαλε φρένο μόνο στις διαπραγματεύσεις αλλά και τις πωλήσεις λιανικής, οι οποίες όπως είναι εύκολα κατανοητό κατέρρευσαν πλήρως, συμπαρασύροντας και την ίδια την εταιρεία.

Ο κλάδος της ένδυσης χτυπήθηκε πολύ σκληρά το προηγούμενο διάστημα, αφού αίτηση πτώχευσης τον τελευταίο καιρό κατέθεσαν –μεταξύ άλλων- οι J.C. Penney, Neiman Marcus, J.Crew, αλλά η περίπτωση της Brooks Brothers είναι ξεχωριστή και άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Μπορεί πολλοί σήμερα να την ταυτίζουν με τα μπλουζάκια τύπου πόλο και το casual ντύσιμο, αλλά στην πραγματικότητα έγινε έννοια ταυτόσημη του στυλ, καθορίζοντας αυτό που σήμερα αποκαλείται «αμερικάνικη γραμμή».
Η φίρμα που έχει ντύσει 40 προέδρους της χώρας, ξεκινώντας από τον «γενάρχη» του σύγχρονου αμερικανικού έθνους, Αβρααμ Λίνκολν και φτάνοντας μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα κατόρθωσε να έχει ως πελάτες και κατά συνέπεια πρεσβευτές του απαράμιλλου στυλ της μερικές από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του περασμένου αιώνα. Κάνοντας ένα συγκλονιστικό «ξεπέταγμα» την εποχή του Τζον Κένεντι. Ειδικά για τον λατρεμένο γόη πρόεδρο των ΗΠΑ, η Brooks Brothers έραψε ξεχωριστή γραμμή, με πολύ πιο στενά, μοδάτα, αλλά άνετα κοστούμια που σηματοδότησαν το πέρασμα της ίδιας της χώρας σε μια άλλη, πιο… cool εποχή.

Αμέσως μετά, εκεί στη δεκαετία του ’60, μια ολόκληρη γενιά Αμερικανών υιοθέτησε το  «Ivy League Look» το οποίο ουσιαστικά έγινε σήμα-κατατεθέν του οίκου που εμπνεύστηκε και δημιούργησε το μακρινό 1818 ο Χένρι Σαντς Μπρουκς και ονομάστηκε Brooks Brothers χάρη στους τέσσερις γιους του που ανέλαβαν τα ηνία αργότερα.

Ανάμεσα στα fashion icons που έντυσε όλο αυτό το διάστημα συναντά κανείς ονόματα όπως αυτά των Αντι Γουόρχολ, Ροδόλφο Βαλεντίνο, Φρεντ Αστέρ, Κλαρκ Γκέιμπλ, Κάρι Γκραντ, Ερολ Φλιν, Τζακ Κέρουακ. Άνθρωποι που καθόρισαν την μόδα και το στυλ, κάνοντας παράλληλα και τον «τελευταίο» πελάτη να έχει την αίσθηση της μοναδικότητας κάθε φορά που φορούσε κι εκείνος ένα ρούχο της και μοιραζόταν τον ίδιο αέρα «άνετης υπεροχής» που ανέδυαν τα ρούχα της.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: