Καλλιτεχνάρα! Ο γκραφιτάς της Επανάστασης! Ο Εύρυτος γεμίζει την Αθήνα με ηρωικές μορφές (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
111

Οι μορφές των Καραϊσκάκη, Νικηταρά, Μπότσαρη και ανώνυμου ιερέως με την υπογραφή του καλλιτέχνη γκράφιτι «Ευρύτου» στολίζουν γωνιές της Αθήνας

Την ίδια στιγμή που κάποιοι -στους οποίους έχει επίσημα ανατεθεί η διοργάνωση των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821– βγάζουν… αφρούς ξυρίσματος και κάνουν ταξίδια αυτοπροβολής ανά την επικράτεια, απλοί πολίτες, νέοι άνθρωποι την τιμούν με τον δικό τους τρόπο.
Ένας από αυτούς και ο «Εύρυτος», καλλιτέχνης γκράφιτι, έργα του οποίου με θέμα μορφές αγωνιστών του 1821 σε τοίχους της Αθήνας έγινα viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναπαράχθηκαν χιλιάδες φορές, ξεπερνώντας έτσι κατά πολύ τον αριθμό των ανθρώπων που θα μπορούσαν να τα δουν στον δρόμο.

Γεγονός που αποτυπώνει και την επιθυμία των Ελλήνων για έναν ξεκάθαρο «εορτασμό» του 1821, χωρίς τις μυριάδες απόπειρες από διάφορους κύκλους να ενσωματώσουν σε αυτόν τα στοιχεία που αυτοί θέλουν, είτε αφορούν τη μεγέθυνση ιστορικών λεπτομερειών είτε τις ατζέντες τους για το μέλλον της χώρας.

Ο Εύρυτος αποτυπώνει μορφές αγωνιστικές, ασκητικές θα έλεγε κάποιος, που εκπέμπουν όμως δυναμικότητα με την απλότητά τους. Ενας ανώνυμος αγωνιστής, ο Καραϊσκάκης, ο Νικηταράς και ένας απλός ιερέας είναι τα πρώτα από τα έργα του, που -όπως δηλώνει στη «δημοκρατία»- γίνονται υπό καθεστώς «φόβου», καθώς υπάρχει πάντοτε το «φόβητρο» της ΕΛ.ΑΣ., που μπορεί να τον συλλάβει επειδή κάνει αυτό που κανονικά θα έπρεπε να κάνει το ίδιο το κράτος.

Να περάσουν τα ορθά μηνύματα της Επανάστασης
Όπως τονίζει, σκοπός των προσπαθειών του είναι να περάσουν τα ορθά μηνύματα της Επανάστασης, και όχι του γραικυλισμού και του ανθελληνισμού των διαφόρων επιτροπών. Προσπάθειες που, όπως τονίζει, θα συνεχιστούν μέχρι την 25η Μαρτίου, καθώς θα αφιερωθεί σε θέματα που έχουν να κάνουν με το 1821 και τον σκοπό της Επανάστασης.

«Το ιδανικό θα ήταν όλα τα γκράφιτι να είναι σε κεντρικά σημεία, σε χώρους από τους οποίους περνούν χιλιάδες Ελληνες, προκειμένου να μην ξεχνούν το μήνυμα της Επανάστασης και του Αγώνα, αν και κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, αφού, εκτός από την Αστυνομία, κάποιοι συγκεκριμένοι θα φρόντιζαν να τα βεβηλώσουν. Γι’ αυτό και οι περισσότερες δουλειές μου είναι σε σχολεία, ταράτσες, εγκαταλειμμένα κτίρια, προκειμένου να μπορώ να τα τελειώσω με ησυχία και ασφάλεια» δηλώνει ο «Εύρυτος».

Στην προσπάθειά του πάντως βρήκε ήδη συμπαραστάτες, καθώς, όπως είπε, μετά την ευρεία κοινοποίηση των έργων του στο διαδίκτυο, δεν ήταν λίγοι αυτοί που τον προσέγγισαν για να τον βοηθήσουν και να τον στηρίξουν έμπρακτα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Φυσικά, όχι κάποιος επίσημος φορέας, αφού τα έργα του δεν εξυπηρετούν την πολιτική ατζέντα των «διερευνητικών», της «πράσινης ανάπτυξης», της «μεγάλης επανεκκίνησης» και των λοιπών ιδεολογημάτων που έχουν προτεραιότητα σήμερα…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

10 Σχόλια

  1. Θα έπρεπε να τον καλέσουν σε όλα τα δημοτικά σχολεία και να αποτυπώσει στους τοίχους τους τις ηρωϊκές μορφές των αγωνιστών της επανάστασης. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τα πρόσωπα αυτών που θεμελείωσαν το νέο ελληνικό έθνος και ίσως αποτελέσουν τα υγιή πρότυπα της κοινωνίας.

  2. Κάπου θα πρέπει να γίνει και η μορφή του ” Μέγα ” Κατσαντώνη. Του αητού των Αγράφων.

  3. ΜΠΡΑΒΟ ΤΕΛΕΙΕ ΜΠΡΑΒΟ ΣΥΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΦΟΡΕΣ.
    ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΖΗΤΩ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΥΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΛΙΓΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΜΕ ΛΙΓΑ. ΣΥΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. Καί μήν ξεχάσεις τόν Γέρο τού Μωριά στό φέρετρο μέ τήν τούρκικη σημαία κάτω από τά τσαρούχια του.
    Γιάννης Λάκων

  5. Όλοι οι τοίχοι της Ελλάδος πρέπει να γεμίσουν με τις μορφές των ένδοξων αγωνιστών του 1821. Συνέχισε αυτό που κάνεις.

  6. Θα βρεθούν πολλοί ανθέλληνες(Αριστεροί κυρίως) που θα τα μουτζουρώσουν από πάνω δυστυχώς.

Comments are closed.