ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΑΜΟΥΘ, Η ΜΕΛΟΝΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙ, Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ, ΘΑ ΤΑ ΤΣΕΠΩΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΓΕΜΙΣΕΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ! ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΕΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

Κοινοποίηση:
mitsotakis-sisi

Μία «στρατηγική και περιεκτική εταιρική σχέση» με την Αίγυπτο βρίσκεται στο επίκεντρο της μίνι συνόδου που πραγματοποιείται σήμερα, Κυριακή στο Κάιρο – μια κίνηση κρίσιμης σημασίας τόσο για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή αλλά και την Ευρώπη με την ανάφλεξη στη Γάζα και τα εν αναμονή «καραβάνια» προσφύγων και μεταναστών να τρομάζουν την ΕΕ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο, η Ιταλίδα ομόλογός του Τζόρτζια Μελόνι και ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ στέλνουν μήνυμα έμπρακτης στήριξης την ώρα που η συνεχώς επιδεινούμενη οικονομία της Αιγύπτου πλήττεται από το αυξανόμενο δημόσιο χρέος που ξεπερνά το 90% του ΑΕΠ και η μεταναστευτική πίεση αυξάνεται.

Το μεταναστευτικό που οξύνεται είναι το κυρίαρχο αίτημα στην ατζέντα των συζητήσεων καθώς η ΕΕ δίνει μεγάλη σημασία στην ευρωαιγυπτιακή συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί σήμερα στο Κάιρο.

Στόχος αυτής της πτυχής της συμφωνίας είναι η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και η αποτροπή δημιουργίας ενός νέου μεταναστευτικού διαδρόμου που σαν στόχο θα είχε κυρίως την Ελλάδα.

Το τελευταίο διάστημα είχαν αυξηθεί οι αφίξεις μεταναστών στη Γαύδο και στην Κρήτη δημιουργώντας ανησυχία και επαγρύπνιση. Στόχος της συμφωνίας είναι να σταματήσουν τα καράβια με τους μετανάστες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής να φεύγουν για την Ευρώπη. Η Αίγυπτος θα έχει την υποχρέωση φύλαξης των συνόρων της, καταπολέμησης των παράνομως δικτύων διακινητών μεταναστών αλλά και των επιστροφών. Θα κληθεί δηλαδή να διαχειριστεί εντός των συνόρων της τους μετανάστες που φτάνουν από τη Γάζα και το Σουδάν, όπου συνεχίζονται οι πολεμικές συγκρούσεις.

Το πακέτο ύψους 7,4 δισ. ευρώ θα αφορά στη μετανάστευση, το εμπόριο, τους υδάτινους πόρους, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τη δημογραφία .
Από αυτά τα χρήματα, το 1 δισ. ευρώ αφορά σε βραχυπρόθεσμες ανάγκες και θα αποδεσμευτεί το 2024, ενώ τα 4 δισ. για τα οποία χρειάζεται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφορούν στην περίοδο 2025-2027, το 1,8 στοχεύει σε επενδύσεις και είναι σε συνεργασία με ευρωπαϊκές αρχές, ενώ τα 600 εκατ. σχετίζονται με έργα κυρίως στον τομέα της μετανάστευσης και την τεχνική βοήθεια (π.χ ενίσχυση συνόρων, κέντρα υποδοχής, εκπαίδευση συνοριοφυλάκων). Η βοήθεια θα προέρχεται από δάνεια, ανακατανομές και εγγυήσεις, ενώ το συνολικό ποσό των 7,4 δισ. ευρώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί το προσεχές διάστημα. Το τρέχον εξάμηνο πιθανόν θα λάβει χώρα η επενδυτική διάσκεψη για την Αίγυπτο.

Στις 13:15 ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, αλ Σίσι (Abdel Fattah El-Sisi)

Στις 14:30 (βάσει προγράμματος) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των χωρών και στη συνέχεια (στις 17.15) οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα συνήψε το 2022 συμφωνία με την Αίγυπτο για τη μετανάστευση και την κινητικότητα. Ο πρωθυπουργός – ο οποίος είχε μετάσχει και στη «Διάσκεψη Κορυφής για την Ειρήνη» για την Γάζα κατόπιν πρόσκλησης του Abdel Fatah Al Sisi τον περασμένο Οκτώβριο στο Κάιρο – θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ευρωπαίων ηγετών με τον κ. Sisi.

Η Ελλάδα διατηρεί άριστο επίπεδο σχέσεων με την Αίγυπτο, με την οποία έχουν κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την εξεύρεση λύσεων για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Η χώρα μας ήταν η πρώτη που ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της Αιγύπτου και για την μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη με το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) που μπορεί να μεταφέρει καθαρή ενέργεια στην ΕΕ και το οποίο εντάχθηκε στα projects κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενώ κομβικής σημασίας είναι η συνεργασία με το Κάιρο στο μεταναστευτικό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

8 Σχόλια

  1. Μην εισαστε αφελεις.Ο μπαιντενοπουλος θα λαδωσει τον σισι με μερικα δισεκατομμυρια να παραλαβει ολους τους παλαιστινιους στη χωρα του, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ οι εβραιοι να απαλλαγουν απο αυτους και να ειναι ολη η περιοχη δικη τους.Αφου τους παραλαβει ο σισι θα μας τους στειλει κι αυτος οπως ο ερντογαν σε μας.Μη μασατε βερυκοκα…..

  2. Αν ανατραπεί ο Σίσι τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα για την Αιγυπτο και για την Ελλάδα, θα είναι χάος αν είναι στην εξουσία οι Ισλαμιστές. Ο Σίσι φυλάει τα σύνορα της Αιγύπτου απο άλλους Αφρικανούς λαθρομετανάστες είναι βασικά άθρησκος και είναι ο μόνος Αιγύπτιος πρόεδρος που πήγε ένα Πάσχα σε χριστιανική κοπτική εκκλησία.

  3. Θα παίρνει η Αίγυπτος τα δισεκατομμύρια όπως έκανε και ο Ερντογάν καί θα μας στέλνει τους λάθρο με την δική του μαφία να οικονομά διπλά!

  4. Μισεί την Ελλάδα και τους Έλληνες ο Μητσοτάκης και η Εβραία αλλοδαπή γυναίκα του.

    1. Μόνο μισεί τους Έλληνες, αν μπορούσε να μας ξεπαστρέψει όλους, θα το έκανε.

      1. Προσπαθεί σκληρά να το κάνει, και χωρίς καμμιά αντίσταση…
        Απλώς είναι τόσο άχρηστος (για καλή μας τύχη), που ούτε αυτό δε του βγαίνει.

    2. Η Γκραμπόφσκα από Πολωνό πατέρα, η μητέρα της Ήβη ποικίλης καταγωγής. Ο παππούς της Φίλιππος Άνταμς από τους Άγγλους της Σμύρνης. Ο πατέρας του είχε νυμφευθεί Ελληνίδα και μετά Αλεξάνδρεια.

Comments are closed.